Έντονη ανησυχία για τον καιρό: «Ρεκόρ» ζέστης Ιούνιο και Ιούλιο - Προειδοποιεί ο Θοδωρής Κολυδάς

Ανησυχητικά τα στοιχεία του Θοδωρή Κολυδά για τον καιρό του φετινού καλοκαιριού
INTIME.
2'

Τα δεδομένα της μέσης και μέγιστης θερμοκρασίας για Ιούνιο και Ιούλιο από το παρελθόν έως σήμερα, παρέθεσε με ανάρτηση που έκανε την Δευτέρα (5/8) ο Θοδωρής Κολυδάς μέσω Twitter, με τα στοιχεία να προκαλούν έντονη σνησυχία για τα καλοκαίρια που θα ακολουθήσουν.

«Ο στόχος είναι να εκτιμηθεί πόσο ζεστός ήταν ο φετινός Ιούνιος, που κυμαίνεται με τα μέχρι τωρα στοιχεια ο Ιούλιος και να αποτυπωθούν με αντικειμενικά κριτήρια όλοι οι σημαντικοί καύσωνες που εκδηλώθηκαν κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο στη διάρκεια των τελευταίων 65 ετών.», έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος.

Αναλυτικά τα στοιχεία που κατεγράφησαν για το φετινό καλοκαίρι:

Ιούλιος 2024: Ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr / Ε.Α.Α, ο Ιούλιος του 2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα.

Ο Ιούλιος 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατα πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα.

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η μέση θερμοκρασία για τον μήνα Ιούλιο από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας. Ο Ιούλιος του 2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μάυρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +0.3°C τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούλιο του 2012.

Σημειώνεται, πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν καταγραφεί οι 3 από τους 4 θερμότερους μήνες Ιουλίου για την Ελλάδα τα τελευταία τουλάχιστον 80 χρόνια.

Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του Ιουλίου αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.5°C.

Σχετικές ειδήσεις