Δρίμες του Αυγούστου: Οι προβλέψεις του καιρού έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025

Η κλιματική αλλαγή εκεί που έφτασε ως φαινόμενο, χρόνια τώρα, απαιτεί ακραία επιείκεια στις αποφάσεις και τις προβλέψεις των φυσικών, κυρίως μετεωρολόγων
3'

O Μιχάλης Γεροντής καθηγητής ιστορικός-λαογράφος μιλώντας στο neakriti αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή που απαιτεί ακραία επιείκεια στις αποφάσεις και τις προβλέψεις των φυσικών, κυρίως μετεωρολόγων.

«Για 37η χρονιά παρατηρήσαμε και φέτος κατά τις πανάρχαιες Δρίμες, τα σημάδια που έδειξαν οι πρώτες 6 ημέρες του Αυγούστου με το παλιό ημερολόγιο, όπως πάει η φύση. Ό,τι είδα φέτος από τον Μάιο, είναι τουλάχιστον πρωτοφανή. Πρώτα το υπέρμετρα πολύ ζεστό καλοκαίρι για 120 μέρες συνεχώς. Τα πολύ ζεστά μελτέμια τον Ιούλιο από το Αιγαίο, οι ζεστοί άνεμοι και το λιοπύρι, πρωτοφανή φαινόμενα, όσο αφορά στα μελτέμια από τον Εύξεινο Πόντο. Άλλο φαινόμενο οι χιλιάδες ασφεντιλιές στα ορεινά των βουνών μας, σημάδι για δυνατό χειμώνα με πολλά χιόνια και ασυνήθιστα φαινόμενα. Ακόμη, στα πευκοδάση μας στα ορεινά, οι πεύκοι γεμάτοι κουκουνάρια φετινά, ενώ δεν βράχηκε και δεν χιονίστηκε η γη τον περσινό Χειμώνα. Κιτρίνισαν πεύκοι από τη δίψα της γης και η 20η Ιουλίου έφερε σύννεφα από τα Βορειοδυτικά και τα Βόρεια. Έτσι θα δουλέψει φέτος ο καιρός, Φθινόπωρο και Χειμώνα. Αυτά σε γενικές γραμμές. Αναλυτικά και ειδικότερα το Φθινόπωρο, μας επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Συννεφιές από τις 22-25 Αυγούστου και το Σεπτέμβριο ως τα μέσα Οκτωβρίου. Στα τέλη Οκτωβρίου, η ένταση των τοπικών βροχών είναι δύσκολη πρόβλεψη για τις Δρίμες ως πρωτοβρόχια», ανέφερε αρχικά.

«Με μεταλλαγές ο καιρός για όλο τον Οκτώβριο και ως τις 10 Νοεμβρίου. Σε δύο περιπτώσεις του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη θα έχουμε Νοτιάδες μικρής διάρκειας. Οι άπνοιες και η ζέστη των αρχών του Αυγούστου, ερμηνεύονται με έντονες συννεφιές και βροχές, συνήθως τοπικές, αλλά με συνεχείς εναλλαγές της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, ως τον Οκτώβριο. Στις πιο πολλές μέρες του Νοέμβρη (από τις 10 και ύστερα), θα έχουμε πρώιμο Χειμώνα και κρύο. Πριν τις 25 Νοεμβρίου θα 'χουμε κρύο πολύ και χιόνια. Όχι παντού. Οι βροχές και τα χιόνια θα χαρακτηρίζουν όλο το Δεκέμβριο, κυρίως στο διάστημα από 5 Δεκεμβρίου, έως 3-5 Ιανουαρίου 2025. Στις 10-15 χαλάει ο καιρός ξανά και ακολουθούν 10 μέρες ηλιοφάνειας. Στα τέλη Ιανουαρίου χαλάει ο καιρός προς τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη. Η 7η Αυγούστου έδειξε πολυήμερο χειμώνα με τα φαινόμενά του», πρόσθεσε.

«Όλη η Ευρώπη φέτος θα περάσει βαρύ χειμώνα. Η Μεσόγειος φέτος θα βραχεί πολύ με ΒΔ ανέμους και με πολύ κρύο από το Βορρά. Ελάχιστες φορές Νοτιάδες από την Αφρική (Τυνησία ως Λιβύη). Η Ελλάδα θα δεχτεί πολλές βροχές, φοβάμαι το Φθινόπωρο πιο συχνά και έντονα, ως την Ανατολική Μακεδονία και στη Νότια Ελλάδα θα έρθουν πολλές βροχές, στα νησιά μας και στην Κρήτη μας», σημείωσε.

«Ευχόμαστε τα χιόνια να είναι πολλά, όπως θα γίνει το Δεκέμβριο και με τις υπόλοιπες προβλέψεις μου ως το Μάιο του 2025, που θα αναμένουμε να τα δούμε στα τέλη του Αυγούστου (26-31). Η κλιματική αλλαγή εκεί που έφτασε ως φαινόμενο, χρόνια τώρα, απαιτεί ακραία επιείκεια στις αποφάσεις και τις προβλέψεις των φυσικών κυρίως Μετεωρολόγων. Εκ των προτέρων θερμά ευχαριστώ τους χιλιάδες φίλους μου στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, ως τη Νότια Γαλλία, την Κορσική και τη Σαρδηνία», συμπλήρωσε.