Τσατραφύλλιας: Πυρομετεωρολογικός εφιάλτης τον Δεκαπενταύγουστο - Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

«Έκρουσε» το καμπανάκι ο Γιώργος Τσατραφύλλιας
INTIME NEWS
6'

Με ένα κοκτέιλ ισχυρών ανέμων και ζέστης κύλησε ο Δεκαπενταύγουστος, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας κατεγράφησαν θερμοκρασίες 6-8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ωστόσο, η ζέστη δεν σταματά, με τον υδράργυρο να «χτυπά» κόκκινο και την Παρασκευή (16/8), αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.

Σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους 7-8 μποφόρ στα ανατολικά πελάγη, η Παρασκευή (16/8) θα είναι μία πολύ δύσκολη ημέρα πυρομετεωρολογικά, όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος του Alpha, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες, καθώς πρόκειται για ένα κρίσιμο 24ωρο με υψηλή επικινδυνότητα φωτιάς σε 13 περιοχές της χώρας.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό αύριο (16/8)

Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φθάσει τους 33 με 34 βαθμούς και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και στη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς, στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και τοπικά στη δυτική Στερεά 41 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38, τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα γύρω ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά (πλην Θράκης).
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Όρους)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σχετικές ειδήσεις