Λαγουβάρδος: «Βράζει» η Μεσόγειος θάλασσα - Τι συμβαίνει στο Αιγαίο

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για τη Μεσόγειο στις 16 Αυγούστου 2024 κυμαίνεται κατά 2.5 °C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020

Λαγουβάρδος: «Βράζει» η Μεσόγειος θάλασσα - Τι συμβαίνει στο Αιγαίο
2'

Η Μεσόγειος...φλέγεται, αλλά το Αιγαίο αντέχει αναφέρουν τα στοιχεία για τις θερμοκρασία των θαλασσών τον Αύγουστο.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος έχει κάνει και μια σχετική ανάρτηση.

Αναλυτικά αναφέρει:

Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη Μεσόγειο θάλασσα στα μέσα Αυγούστου 2024.
Αντιγράφω από το climatebook.gr
Στις 10 Αυγούστου 2024 σημειώθηκε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας της θάλασσας για τη Μεσόγειο με τη μέση θερμοκρασία της θάλασσας να φτάνει τους 28.15 °C. Από τις 10/08 μέχρι και τις 16/08 το ρεκόρ θερμοκρασίας της θάλασσας για τη Μεσόγειο καταρρίφθηκε άλλες 4 φορές, με το νέο ρεκόρ να σημειώνεται στις 15 Αυγούστου 2024 με μέση τιμή της θερμοκρασίας της θάλασσας στους 28.5 °C.
Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για τη Μεσόγειο στις 16 Αυγούστου 2024 κυμαίνεται κατά 2.5 °C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.
Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου. Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας σε αυτές τις περιοχές κυμαίνεται από 29 °C – 31 °C, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 5 °C στην Αδριατική θάλασσα και τους 2-4 °C στα νοτιοανατολικά. Επιπλέον, υψηλές τιμές της θερμοκρασίας της θάλασσας παρατηρούνται και στο Ιόνιο πέλαγος με την θερμοκρασία να φτάνει τοπικά και τους 29 °C.

Οι μόνες περιοχές που καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα είναι το Αιγαίο, όπου η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού διατηρεί τις θερμοκρασίες γύρω τους 25 °C, και το δυτικό κομμάτι της Μεσογείου (πχ. κόλπος του Λέοντα, Βαλεαρίδες νήσοι), επίσης λόγω της επίδρασης των τοπικών ισχυρών βόρειων ανέμων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή