Καιρός - Λαγουβάρδος: Απρόβλεπτες συνέπειες από την «Ψυχρή Λίμνη»

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υφίσταται σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο 
2'

Νέα ανάρτηση από τον Κώστα Λαγουβάρδο για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρεται στο φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» και προειδοποιεί για τις απρόβλεπτες συνέπειές του.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Επικράτηση αστάθειας μέχρι το τέλος Αυγούστου 2024Ασυνήθιστη για την εποχή χαρακτηρίζεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μια "Ψυχρή Λίμνη" (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας (βλ. χάρτη). Αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, της Νότιας Ιταλίας, και της Τουρκίας μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.

Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της "Ψυχρής Λίμνης" προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία.