Καιρός - Κολυδάς: Έρχεται το χαμηλό και η «ψυχρή λίμνη» από Μαύρη Θάλασσα - Τριήμερο αστάθειας

Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που θα φτάσει στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει
5'

Τριήμερο αστάθειας το επόμενο σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που έρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα και φέρνει μπόρες και καταιγίδες.

Όπως εξηγεί και σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ψυχρές αέριες μάζες πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες στο έδαφος οδηγούν στη δημιουργία αστάθειας.

Η ανάρτηση του Θ.Κολυδά

Ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες.

Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα .

Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb).

Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε οτι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές , όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης.

Ο όρος Ψυχρή Λίμνη αποτελεί μετάφραση του όρου ColdPool (ακριβέστερα θα ήταν "Ψυχρή Πισίνα"). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες.

Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας.

Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 29/8

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 31 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 30/8

Στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος όμως από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια και βαθμιαία στα ηπειρωτικά και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στις περισσότερες περιοχές πλην των νοτίων τμημάτων της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας (κυρίως των ανατολικών τμημάτων) και των Σποράδων.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα φτάσει τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 31/8

Στα νότια τμήματα της Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος και από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και την Κρήτη και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες, πλην της περιοχής των Σποράδων και της Εύβοιας.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.