Καιρός: Ξεκινούν οι «100 επικίνδυνες ώρες» - Οι 6 περιοχές που πρέπει να προσέχουν

Έντονα άστατο καιρικό σκηνικό θα επικρατήσει σε πολλές περιοχές της χώρας μας, τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Καιρός: Ξεκινούν οι «100 επικίνδυνες ώρες» - Οι 6 περιοχές που πρέπει να προσέχουν
Eurokinissi
5'

Για επικίνδυνο τριήμερο με ραγδαίες αλλαγές στον καιρό κάνει λόγο ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook.

Η κορύφωση της νέας κακοκαιρίας θα είναι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Πού οφείλεται το κύμα κακοκαιρίας

Αιτία για την όλη αυτή εξέλιξη αποτελεί η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά που θα επικρατήσει ανάμεσα στη χαμηλή ατμόσφαιρα αλλά και σε στρώματα αυτής που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ύψη μιας και πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της ανατολικής βορειοανατολίκής Ευρώπης θα κινηθούν προς τη χώρα μας.

Τα φαινόμενα τα οποία αναμένουμε (βροχές, καταιγίδες, χαλαζι, αυξημένη συχνότητα κεραυνών - αστραπών) θα ξεκινούν νωρίς το πρωί από θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις προς το δυτικό - βόρειο - βορειοδυτικό Αιγαίο και καθώς θα οδηγούμαστε χρονικά προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα μετατοπίζονται δυτικά - νοτιοδυτικά επηρεάζοντας πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω της εποχής που βρισκόμαστε η ανάπτυξη των καταιγίδων καθοδηγείται ως προς έναν βαθμό από τη θερμότητα ξηράς - θάλασσας.

Οι θάλασσες μας το βράδυ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας σε σχέση με την ξηρά και το αντίθετο συμβαίνει μέσα στην ημέρα και αυτό γιατί οι θάλασσές μας έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με την ξηρά που πρακτικά αυτό σημαίνει παίρνουν και χάνουν τα ποσά θερμότητας με μεγαλύτερη δυσκολία.

Αν θέλαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο θα επισημαίναμε το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική - Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και με πολύ κόκκινο την Πελοπόννησο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-08-2024

Στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος όμως από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια και βαθμιαία στα ηπειρωτικά και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στις περισσότερες περιοχές πλην τα νότια τμήματα της Μακεδονίας, τα ανατολικά της Θεσσαλίας και τις Σποράδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα φτάσει τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-08-2024

Στα νότια τμήματα της Μακεδονίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος και από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και την Κρήτη και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-09-2024

Αρχικά άστατος καιρός στις Σποράδες, την Εύβοια και πρόσκαιρα στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, ενώ αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλώνονται και στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.
Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και λίγες βροχές θα εκδηλώνονται μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 02-09-2024

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή