Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία του πρώτου κεραυνού - Πώς τραβήχτηκε

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά αυτό έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 1882!

Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία του πρώτου κεραυνού - Πώς τραβήχτηκε
Unsplash
1'

Μια ιστορική απορία έλυσε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος με κείμενό του αναλύει πως τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία κεραυνού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ αυτό έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 1882. Τη δεκαετία του 1880 ο φωτογράφος William Jennings ξεκίνησε την προσπάθεια να αποδείξει ότι ο κεραυνός ήταν ένα πολύ σύνθετο πράγμα, κάτι περισσότερο από ένα απλό ζιγκ ζαγκ στον ουρανό που παρουσίαζαν οι ζωγράφοι στους πίνακές τους.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 1939 στο Popular Science ο φωτογράφος ξεκίνησε να φωτογραφίσει κεραυνούς με τη μηχανή του, αλλά οι πρώτες του προσπάθειες απέτυχαν, επειδή τα φωτογραφικά φιλμ δεν ήταν αρκετά ευαίσθητα αναφέρεται στο kolydas.eu. Ο Jennings δεν αποθαρρύνθηκε και ένα χρόνο μετά ο πρωτοπόρος κινηματογραφιστής Τζον Κάρμπουτ παρήγαγε ένα καλύτερης ποιότητας φιλμ και του το έδωσε.

Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας το βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου 1882 ο Jennings έκανε την πρώτη επιτυχημένη λήψη κεραυνού. Αυτή η εικόνα έγινε διάσημη στις 5/9/1885 όταν το περιοδικό Scientific American δημοσίευσε αρκετές από τις φωτογραφίες κεραυνών του Jennings, ωθώντας τις τοπικές εφημερίδες να τον ανακηρύξουν τον πρώτο που απαθανάτισε το φαινόμενο «σωστά» στην κάμερα.

Όπως λέει ο κ. Κολυδάς η λέξη σωστά μπήκε σε εισαγωγικά καθώς το επίτευγμα τεχνικά δεν ανήκε στον Jennings. Η πρώτη φωτογραφία κεραυνού μπορεί να τραβήχτηκε το 1847 από τον Thomas Martin Easterly, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία Daguerreotype.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή