Συναγερμός Ιταλών μετεωρολόγων: Κυκλώνας στην Μεσόγειο

Καιρός: Τι σηματοδοτείται από το άνοιγμα της πύλης του Βόρειου Ατλαντικού

Συναγερμός Ιταλών μετεωρολόγων: Κυκλώνας στην Μεσόγειο
2'

Συναγερμός σήμανε από τους Ιταλούς μετεωρολόγους, οι οποίοι κάνουν λόγο για κυκλώνα κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας στην Μεσόγειο.

Η φθινοπωρινή περίοδος εισέρχεται με εκτεταμένη αστάθεια, σύμφωνα με το forecastweather.gr. Η μεταβατική φάση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τη φθινοπωρινή ισημερία που φέτος θα χτυπήσει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 στις 14.43.

Η μετεωρολογική εξέλιξη θα είναι εξίσου σταδιακή: δεν θα έχουμε συγκλονιστικούς κραδασμούς, αλλά μια διαδρομή σαφούς εποχικής αλλαγής μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου, η οποία θα υλοποιείται βήμα-βήμα, εβδομάδα με την εβδομάδα, με προοδευτικό τρόπο.

Τι σηματοδοτείται από το άνοιγμα της πύλης του Βόρειου Ατλαντικού

Ήδη τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια πρώτη φάση αλλαγής, που σηματοδοτείται από το άνοιγμα της πύλης του Βόρειου Ατλαντικού. Μια μεγάλη αναταραχή που θα προέρχεται από τη Γροιλανδία , και επομένως από τον Αρκτικό Κύκλο , θα εισχωρήσει στη νοτιοδυτική Ευρώπη, αποκόπτοντας τη Βρετάνη και δημιουργώντας έναν βίαιο κυκλώνα που θα περιπλανηθεί στον Βισκαϊκό Κόλπο, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, στη μέση του την εβδομάδα που τροφοδοτεί ισχυρή κακοκαιρία και στην Ιταλία.

grafima1.jpg

Αυτό θα προκαλέσει έναν πραγματικό κυκλώνα που στην Ιταλία θα προκαλέσει σοβαρή κακοκαιρία στο Βορρά, μια σαφή πτώση της θερμοκρασίας σε όλο το Κέντρο/Βορρά και αντ' αυτού μια ελαφρώς θερμότερη φάση στο Νότο λόγω της προμετωπιαίας ανάκλησης που θα προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική . Έτσι, στη Σικελία και την Καλαβρία , οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, ωστόσο τίποτα υπερβολικό από την άποψη της ανώμαλης ζέστης. Ακόμα και στο Νότο, σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε επεισόδια αστάθειας.

Εστία ψυχρού πολικού θαλάσσιου αέρα

Ένα άλλο σημαντικό εποχιακό πέρασμα, πιο προχωρημένο σε σύγκριση με αυτό του Κυκλώνα των επόμενων ημερών, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα: μεταξύ 11 και 13 Σεπτεμβρίου , στην πραγματικότητα, μια πραγματική εστία ψυχρού πολικού θαλάσσιου αέρα θα εισβάλει στη Δυτική Ευρώπη από τον Κύκλο Αρκτική πολική.

Τα τελευταία μοντέλα προβλέπουν ακόμη και το κρύο του χειμώνα στα Βρετανικά Νησιά, με χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το πρώτο χιόνι στην ιστορία θα μπορούσε να φτάσει το φθινόπωρο.

grafima2.jpg

Προφανώς αυτή η διαταραχή θα αφορούσε και την Ιταλία, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα και ισχυρή κακοκαιρία, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης τάσης, καθώς απομένουν ακόμη δέκα ημέρες πριν από ένα σενάριο που έχει μέχρι στιγμής έχει υποτεθεί μόνο από τους χάρτες των κύριων υπολογιστικών κέντρων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή