Καιρός - Μαρουσάκης: «Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία - Καταιγίδες με 2.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις»

Καιρός: Ήχησε το 112 στην Δυτική Ελλάδα - Έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες
EUROKINISSI
2'

Προ των πυλών η κακοκαιρία ATENA, και το 112 έχει ήδη ηχήσει σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως Αχαία και Ηλεία.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το πρώτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών σε ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, που ξεκινάει από την περιοχή της Ιταλίας και ήδη ανοιχτά της Σικελίας σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες που συνοδεύονται από περίπου 2.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις. Σιγά σιγά αυτές οι καταιγίδες θα κινηθούν προς τα ανατολικά και θα απασχοληθεί το Ιόνιο και η δυτική ηπειρωτική χώρα.

Τις αμέσως επόμενες ώρες, το κύμα κακοκαιρίας -γύρω στα μεσάνυχτα- θα απασχολήσει το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά αλλά και τη δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Μέσα στη νύχτα στα παραπάνω μέρη θα «χτυπήσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι.

Την Τρίτη, αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες, την Κεντρική Μακεδονία και τη Χαλκιδική.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη τα φαινόμενα θα απασχολήσουν και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται μια «ανάσα» από τα έντονα φαινόμενα, ωστόσο, θα ακολουθήσει νέο κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Κικίλιας: «Η κακοκαιρία θα έχει διάρκεια, δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα»

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ αναφέρθηκε στα επικείμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

«Με βάση την εκτενή ενημέρωση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας», ανέφερε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας,

«Δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα», πρόσθεσε.

«Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο Ιόνιο, ενώ θα επηρεαστούν και η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος», είπε.

Και πρόσθεσε: «Επίσης, αύριο από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα η κακοκαιρία θα πλήξει τη δυτική και τη κεντρική Μακεδονία, καθώς και τη βόρεια και δυτική Θεσσαλία».

«Έχει συγκληθεί ήδη συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων κλπ. για την προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού», ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις