Κακοκαιρία ATENA: Επελαύνουν τα ακραία φαινόμενα– Σε συναγερμό και ο Στρατός

Κακοκαιρία Atena: Επικίνδυνα φαινόμενα από απόψε - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας
14'

Ξεκίνησε η επέλεαση της κακοκαιρία Atena η οποία επηρεάζει ήδη της δυτικής Ελλάδας και η οποία σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων θα διαρκέσει έως και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης.

Τις αμέσως επόμενες ώρες, το κύμα κακοκαιρίας -γύρω στα μεσάνυχτα- θα απασχολήσει το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά αλλά και τη δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Μέσα στη νύχτα στα παραπάνω μέρη θα «χτυπήσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι.

Δείτε πού βρέχει τώρα με ένα κλικ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
  • Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  • Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ήχησε το 112

Το 112 ήχησε ήδη σε περιοχές της δυτικής αλλά και της βορειδυτικής Ελλάδας όπου αναμένεται τα φαινόμενα να είνια εντονότερα. Το μήνυμα προειδοποιεί τους κατοίκους για επικείμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έως και το μεσημέρι της Τρίτης (10/9).

Επείγουσα ειδοποίηση ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των Λαρισαίων σήμερα στις 8 μ.μ. για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται από αύριο Τρίτη.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Μαρουσάκης: «Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία - Καταιγίδες με 2.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις»

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το πρώτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών σε ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, που ξεκινάει από την περιοχή της Ιταλίας και ήδη ανοιχτά της Σικελίας σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες που συνοδεύονται από περίπου 2.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις. Σιγά σιγά αυτές οι καταιγίδες θα κινηθούν προς τα ανατολικά και θα απασχοληθεί το Ιόνιο και η δυτική ηπειρωτική χώρα.

Τις αμέσως επόμενες ώρες, το κύμα κακοκαιρίας -γύρω στα μεσάνυχτα- θα απασχολήσει το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά αλλά και τη δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο. Μέσα στη νύχτα στα παραπάνω μέρη θα «χτυπήσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι.

Την Τρίτη, αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες, την Κεντρική Μακεδονία και τη Χαλκιδική.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη τα φαινόμενα θα απασχολήσουν και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται μια «ανάσα» από τα έντονα φαινόμενα, ωστόσο, θα ακολουθήσει νέο κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για ανέμους 9 μποφόρ το βράδυ

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σημαντική ενίσχυση των ανέμων απόψε το βράδυ στη δυτική Ελλάδα που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 8-9 μποφόρ.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού με ανάρτησή του παραθέτει χάρτη με τις εντάσεις των ανέμων τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Λίγο προσοχή απόψε το βράδυ και κύριως κατα τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ολιγόωρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων με εντάσεις που ίσως ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ! Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση και διαβάστε προσεκτικά την αντιστοιχία των αποχρώσεων με τις εντάσεις! Σας ευχαριστώ!», γράφει.

Παράλληλα σε άλλη ανάρτηση ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τις περιοχές της χώρας όπου είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα για έντονα, δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου.

Tσατραφύλλιας: «Αναμένονται έντονες καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια είναι πιθανό αύριο Τρίτη σε περιοχές που θα εκδηλώνονται έντονες καταιγίδες να δημιουργηθούν ανεμοστρόβιλοι ξηράς και υδροσίφωνες.

«Δεν αποκλείω αύριο Τρίτη σε περιοχές που θα εκδηλώνονται έντονες καταιγίδες (κυρίως δυτικά ,Μακεδονία , Θεσσαλία βόρειο Αιγαίο, Σποράδες ) ,να δημιουργηθούν ανεμοστρόβιλοι ξηράς και υδροσίφωνες», γράφει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του.

Σε επιφυλακή για πλημμυρικά φαινόμενα τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τυχόν πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία ATENA.

Όπως επιβεβαιώθηκε στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει το φαινόμενο το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει διασπορά δυνάμεων της ΕΜΑΚ με λέμβους σε περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμών πολιτών, ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για αντλήσεις υδάτων.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις με διασπορά λέμβων και μηχανημάτων έργου με στόχο την άμεση επέμβαση εφόσον χρειαστεί.

Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για την παροχή βοήθειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως επίσης και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων.

Σε ετοιμότητα θα είναι και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος για κάθε αναγκαία συνδρομή.

Ο καιρός την Τρίτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα δυτικά σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Αυξημένες νεφώσεις στην Αττική οπότε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες με εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 5 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες έως 6 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά ενώ, από τη νύχτα θα εξασθενίσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 27 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία, από τις προμεσημβρινές ώρες βαθμιαία και στην υπόλοιπη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη δυτική Μακεδονία από το βράδυ αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι 4 με 6 και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.

Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ .

Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένιση των φαινομένων προβλέπεται από το βράδυ.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη

Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και μέχρι το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές ή όμβρους τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά όπου θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι συστάσεις της πολιτικής προστασίας

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Καιρός - Αρνιακός: 48ωρος «εφιάλτης» σε όλη τη χώρα - Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Atena

Όπως ανέφερε στην πρόγνωσή του ο Τάσος Αρνιακός το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό της σεζόν που ήδη επηρεάζει τα δυτικά τμήματα της χώρας με μπόρες και καταιγίδες, από αύριο (Τρίτη 10/9) θα αρχίζει να κατευθύνεται στα ανατολικά.

Από το πρωί της Τρίτης αναμένονται πυκνές νεφώσεις, οι οποίες θα καλύψουν όλη την χώρα, εκτός της Θράκης και θα φέρουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την Δυτική Πελοπόννησο, την Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα και από το απόγευμα θα πλήξουν την Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να φτάνει στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 28-29 βαθμούς Κελσίου και στις υπόλοιπες περιοχές τους 29-31.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ισχυρές καταιγίδες ισχυρότερες στα δυτικά και τα βόρεια, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού, με τις μπόρες να διατηρούνται στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σχετικές ειδήσεις