Κακοκαιρία Boris όπως... Daniel: Ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για τις ψυχρές μάζες
Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου συγκρίνει και προτείνει τρόπους ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή τραγωδία.
Η επέλαση της κακοκαιρίας που έχει σαρώσει την κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες, θυμίζει τον Σεπτέμβριο του 2023 και τον Daniel. Τα χαρακτηριστικά είναι κοινά και δυστυχώς αναβιώνουν τις τραγικές ημέρες του περσινού Φθινοπώρου στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταιγίδα Boris στη Ρουμανία, ενώ κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικρατεί στην Κάτω Αυστρία και σε μεγάλο μέρος της Πολωνίας.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων(dpa) τις χαρακτηρίζει «πλημμύρες του αιώνα» στην Τσεχία, όπου 250.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα. Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην πόλη Κρνοβ, 240 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 70-80% της πόλης έχει καλυφθεί από τα νερά και είναι πλέον «πολύ αργά» για μία επιχείρηση εκκένωσης.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, απευθύνει έκκληση για δωρεές, επισημαίνοντας ότι οι πλημμύρες έπληξαν μερικές από τις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας. Και τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, που μπορεί να φτάσουν τα 150-200 λίτρα νερό ανά τ.μ. Για «δύσκολες, δραματικές ώρες» κάνει λόγο η πρωθυπουργός της Κάτω Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. «Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιες πλημμύρες» επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Τι συμβαίνει με τις πλημμύρες;
Ο Θοδωρής Κολυδάς διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου επισημαίνει: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει διαχρονικά αύξηση στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν από τα νερά. Από την άλλη όμως, παρότι από το 1870 έως το 2016 ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 130% και οι κατοικημένες αστικές περιοχές πάνω από 1.000%, τα ανθρώπινα θύματα από τις πλημμύρες μειώνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4% έως το 1950. Από τότε μέχρι σήμερα, η μέση ετήσια μείωση των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη (4,3%). Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θύματα καθώς και αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση.
Για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα προτείνω να ανασυνταχθεί ο μετεωρολογικός χώρος και να δημιουργηθεί μια ενιαία Εθνική Μετεωρολογική και Υδρολογική Υπηρεσία που θα λειτουργεί κάτω από ένα Εθνικό Δίκτυο Μετεωρολογικών, Υδρολογικών Σταθμών, Ραντάρ και Γεωχωρικών Υποδομών γενικότερα, με παράλληλη χρήση μοντέλων πρόγνωσης βροχόπτωσης, πλημμυρών και εξάπλωσης πυρκαγιάς, κοινών και αποδεκτών από όλη την Επιστημονική Κοινότητα και τους Φορείς, προς όφελος όλων μας».
Ο καιρός της επόμενες μέρες
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενες ημέρες θα χρειαστούν προσοχή, καθώς ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να αποκτά φθινοπωρινά χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά μετά από καιρό, οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα, κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και μήνες. Η αλλαγή αυτή μας θυμίζει τον φθινοπωρινό καιρό,που είχαμε ξεχάσει λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.
Η «κυριαρχία» του μπλε στον Ευρωπαϊκό Νότο
Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι η «κυριαρχία» των ψυχρών μαζών, που εμφανίζονται στον Ευρωπαϊκό Νότο, οφείλεται στην βίαιη εισβολή του καιρικού φαινομένου Boris στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η αλλαγή ισορροπεί την καιρική κατάσταση, με τις ψυχρές αέριες μάζες να κινούνται προς τα δυτικά.
Και τονίζει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς τα χαμηλά βαρομετρικά που προέρχονται από την κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσουν τη χώρα, φέρνοντας βροχές και ψυχρότερες θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα επιστρέφουν οι φθινοπωρινές βροχές, επηρεάζοντας τα νησιά του Ιονίου, το κεντρικό και βόρειο κομμάτι της χώρας αύριο Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, με τις υψηλές θερμοκρασίες να αποχωρούν όπως φαίνεται οριστικά.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς έγραψε στο Χ ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι προβλεπόμενες τιμές της θερμοκρασίας θα βρίσκονται κάτω από τις κανονικές τιμές». Και προσθέτει ότι είχαμε συνηθίσει για περισσότερο από ένα τρίμηνο θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα. «Η κυριαρχία του μπλε στον Ευρωπαϊκό Νότο εμφανής και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν υπήρχε η βίαια εισβολή του Boris στην Ανατολική Ευρώπη με τις ψυχρές μάζες να εισβάλλουν στα δυτικά τμήματα του ανώτερου χαμηλού».