Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες - Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα έως το τέλος της εβδομάδας  από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
EUROKINISSI
6'

Φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού την τρέχουσα εβδομάδα καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να έχουν έντονο χαρακτήρα ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι βροχές αναμένονται και στην Αττική.

Η πιο δύκολη ημέρα αναμένετια να είναι η αυριανη καθώς βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν σε περιοχές της κεντρικής, δυτικής και βόρειας Ελλάδας. Έντονα φαινόμενα αναμένονται όμως και στην Αττική και χρειάζεται προσοχή και ετοιμότητα.

Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο καιρός την Τετάρτη

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα είναι πιθανόν πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και μέχρι το απόγευμα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες .

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν στην Αττική και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια μικρής διάρκειας καταιγίδες με τον καιρό να βελτιώνεται το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3με 4 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 17 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 17 και 24 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές ή όμβρους κυρίως στη Μακεδονία . Στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στη Θράκη βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, φαινόμενα που μέχρι το μεσημέρι είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη δυτική Πελοπόννησο ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα κατά τόπους τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Στο Ιόνιο νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Στα ηπειρωτικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες κατά τόπους θα αυξηθούν και στη δυτική και την κεντρική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι νωρίς το απόγευμα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη

Στο Ιόνιο, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση.

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα δυτικά και βόρεια θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή

Αστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς και στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και την κεντρική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους αρχικά στο Ιόνιο και το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης) καθώς και στην Κρήτη. Το βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά και νότια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές αυξημένες νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης) οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.