ΕΜΥ: Η λίστα με τα ονόματα για τις προσεχείς κακοκαιρίες
Λειτουργώντας επικοινωνιακά, το σύστημα της ονοματοδοσίας θέτει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του
Η ιδέα της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1995 από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή εντάχθηκε το 2013 εντός της λειτουργίας της Eumetnet δηλαδή στον επίσημο φορέα των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών με σκοπό να δημιουργήσει κοινούς κανόνες συνεννόησης μεταξύ των κρατών. Έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη ότι αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία -σε όποιο κράτος συμμετέχει στο σύστημα της ονοματοδοσίας- και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει.
Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ, στο πλαίσιο της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου, συνίσταται στην εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων από 1ης Οκτωβρίου, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής και την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να μας επηρεάσουν.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος μέσω περιοχικών συνεργασιών των εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες και αποτελούν τον επίσημο φορέα μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της, προσδίδοντας κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Πού βοηθά η ονοματοδοσία και πώς επιλέγεται
Λειτουργώντας επικοινωνιακά, το σύστημα της ονοματοδοσίας θέτει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το π12μηνο, των εξής ονομάτων για την περίοδο 2024-25, από την ακόλουθη κοινή λίστα:
H ονοματοδοσία κακοκαιριών για την περίοδο 2024-2025
Τα ονόματα είναι τα παρακάτω:
Alexandros, Bora, Coral, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Ido, Julia, Kiniras, Lea, Marinos, Nestor, Ofek, Pelagia, Qesem, Roni, Solon, Tria, Uri, Valeria, Yam, Zoe.
Στον πίνακα φαίνεται επιπλέον, ποια Μετεωρολογική Υπηρεσία πρότεινε το κάθε όνομα.