Καιρός: «Καύσωνας» τον Οκτώβρη στην Αθήνα - Τι λένε οι Ευρωπαίοι μετεωρολόγοι

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψυχρότερο χειμώνα από πέρυσι, καθώς η La Niña έρχεται
INTIME NEWS
3'

Ψυχρότερος σε σχέση με την περσινή χρονιά αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη, εξαιτίας της επίδρασης του φαινομένου La Niña, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζει το Bloomberg. Ωστόσο, δεν θα ισχύσει το ίδιο και για την Αθήνα, η οποία θα δει θερμοκρασίες... καύσωνα.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους μετεωρολόγους, χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Σκανδιναβία θα βιώσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες τον Οκτώβριο, ωστόσο οι περιοχές στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την νότια Ισπανία αναμένεται να διατηρηθούν θερμές.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Weather Services International, η πόλη της Αθήνας που το καλοκαίρι αντιμετώπισε ισχυρά κύματα καύσωνα και πυρκαγιών, ενδέχεται να δει τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους 32°C στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει επωφεληθεί από ήπιους χειμώνες, κάτι που συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, το φαινόμενο La Niña αναμένεται να φέρει πιο κρύο καιρικό σκηνικό, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής.

Ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στον φορέα πρόγνωσης Maxar δήλωσε: «Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική των τελευταίων 10 και 30 ετών, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι».

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες για το φαινόμενο La Niña

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ, υπάρχει 83% πιθανότητα το φαινόμενο La Niña να εμφανιστεί κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Το φαινόμενο La Niña μπορεί να προκαλέσει ξηρασία σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Βραζιλία και η Αργεντινή, ενώ παράλληλα αναμένεται να φέρει έντονες βροχοπτώσεις στην Ινδονησία και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη, το φαινόμενο συνδέεται με ψυχρότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

O Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2 δήλωσε: «Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Το φαινόμενο La Niña και οι επιπτώσεις του στον χειμώνα της Ευρώπης

Ο Pedrini τόνισε ότι οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες και οι αυξημένες βροχοπτώσεις από το συνηθισμένο μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετες χιονοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της ηπείρου. Το περασμένο μήνα, η καταιγίδα Μπόρις έριξε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις, ενισχύοντας την πρόβλεψη για έναν πιο ψυχρό χειμώνα.

Επιπλέον, το φαινόμενο La Niña αναμένεται να μειώσει τις ταχύτητες των ανέμων με την έναρξη του χειμώνα, σύμφωνα με τον Dross της Maxar. Αυτή η μείωση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.