Bloomberg: Ψυχρότερος ο φετινός χειμώνας - Ποιοι θα «παγώσουν», τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Οι ήπιοι χειμώνες των τελευταίων ετών βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση
Associated Press
2'

Ναι μεν αλλά... κάπως έτσι θα είναι ο φετινός χειμώνας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, όπως αναφέρει το Bloomberg, θέλουν να είναι ψυχρότερος από πέρυσι στην Ευρώπη, λόγω της άφιξης του εξασθενημένου ωστόσο φαινομένου Λα Νίνια, αλλά θα εξακολουθεί να είναι θερμότερος από τον μέσο όρο.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν ζεστές, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.

Η Αθήνα, η οποία επλήγη από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να δει θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες International.

Μια σειρά ήπιων χειμώνων βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει μια ενεργειακή κρίση και να απομακρυνθεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και μία ευρύτερηενεργειακή κρίση που θα ασκούσε πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανωμαλία θερμοκρασίας έναντι μέσου όρου 30 ετών

Υπάρχει 83% πιθανότητα το Λα Νίνια, μια κυκλική ψύξη του Ειρηνικού, να διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, από 74%που ήταν πριν από ένα μήνα, δήλωσε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και βροχή στην Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς και να φέρει πιο δροσερό καιρό στην Ευρώπη.

Λα Νίνια

Ο Pedrini πρόσθεσε ότι οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε τμήματα της ηπείρου. Τον περασμένο μήνα, η καταιγίδα Μπόρις έριξε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις.

Το Λα Νίνια θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την ταχύτητα του ανέμου καθώς ξεκινά ο χειμώνας, σύμφωνα με το Dross της Maxar, επηρεάζοντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Τις επόμενες εβδομάδες, μια σειρά από καταιγίδες στα ανοικτά του Ατλαντικού είναι πιθανό να πλήττουν τη δυτική και βόρεια Ευρώπη κάθε λίγες ημέρες.

Η υψηλή πίεση δυτικά της Αφρικής θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη, αναγκάζοντας τις καταιγίδες να διασχίζουν τον βόρειο Ατλαντικό προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη κάθε λίγες ημέρες τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Tyler Roys, μετεωρολόγο της AccuWeather Inc. Ορισμένα τροπικά συστήματα θα απορροφηθούν από αυτές τις καταιγίδες, οδηγώντας σε έντονες βροχοπτώσεις.