Καιρός: Μετά την «Bora» έρχεται νέο βαρομετρικό χαμηλό με βροχές και καταιγίδες - Πού θα «χτυπήσουν»
Μπορεί η φονική κακοκαιρία Bora να μην έχει εξασθενίσει ακόμα καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται ένας δεύτερος γύρος έντονων βροχοπτώσεων που θα επηρεάσει πολλές περιοχές της χώρας ωστόσο όπως φαίνεται οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανάρτησή του ο Λευτέρης Σούσος, ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από την Τετάρτη έως και την Κυριακή.
Όπως σημειώνει ο προγνώστης καιρού Λευτέρης Σούσος, στην ανάρτηση του, οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν ενώ έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται επίσης τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη.
Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Λευτέρη Σούσου:
«Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό το περιμένουμε από Τετάρτη από τα δυτικά το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι και το Σαββατοκύριακο.
- Τη Τετάρτη θα μπει στο Ιόνιο δίνοντας βροχοπτώσεις κυρίως στη δυτική Ελλάδα αλλά και σε κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας σε πιο τοπικό επίπεδο και μέσα στην Πέμπτη έως και την λήξη της ημέρας θα φτάσουν έως και το ανατολικό Αιγαίο.
- Η Παρασκευή θα είναι άστατη ημέρα για το σύνολο της χώρας με βροχές κατά διαστήματα ή σποραδικές καταιγίδες, ωστόσο το χαμηλό βαρομετρικό δεν θα περάσει από τη χώρα μας και θα επιλέξει να στροβιλίζεται κοντά στο Λιβυκό Πέλαγος και προς το Σάββατο θα επιλέξει να κινηθεί ανατολικότερα περνώντας πάνω από τη χώρα μας, ως αποτέλεσμα να είναι αυξημένες οι βροχοπτώσεις πανελλαδικά.
- Τη Κυριακή θα αρχίζει να μετατοπίζεται το σύστημα κυρίως προς το ανατολικό Αιγαίο με τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα να αρχίζουν να εξασθενούν.
Σημαντική επισήμανση: Στα νησιωτικά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως Λήμνο) και Δωδεκάνησα (κυρίως Ρόδο) που υπήρξαν προβλήματα τα προηγούμενα 24ώρα από τα μεγάλα ύψη βροχής, θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή γιατί θα έχουν νέο γύρο βροχοπτώσεων. Το σύστημα αυτό δείχνει να είναι πιο εξασθενημένο.
Για εσάς που ρωτάτε αν θα βρέξει πάλι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να τονίσω ότι θα βρέξει αξιόλογα.
- Οι χιονοπτώσεις θα αφορούν ορεινά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας, με χιονοστρώσεις αξιόλογες.
- Οι άνεμοι από Τετάρτη από βοριάδες θα στραφούν αρχικά στα δυτικά σε νότιο ρεύμα και από το βράδυ και στην υπόλοιπη χώρα.
Το ενδιαφέρον του καιρού δεν τελειώνει τη Κυριακή αλλά συνεχίζεται η ίδια κυκλοφορία, όπως έχω αναφερθεί μέρες πριν για την εξέλιξη του Δεκέμβρη».
Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που παρουσίασε ο προγνώστης καιρού, ο τελευταίος μήνας του χρόνου θα είναι ιδιαίτερα άστατος, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα τα Χριστούγεννα.
Η ανάρτηση του Λευτέρη Σούσου
«Τα μακροπρόθεσμα στοιχεία δείχνουν για ένα Δεκέμβρη αρκετά άστατο για τη χώρα. Περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής και χιόνια στα κεντροβόρεια κυρίως ορεινά αλλά και ημιορεινά, με την θερμοκρασία στο σύνολο του μήνα να βρίσκεται κοντά στα κανονικά επίπεδα έως ελαφρώς χαμηλότερα και ο υετός μέχρι το τέλος του μήνα θα βρεθεί πάνω από το μέσο όρο για την εποχή, δηλαδή ένας μήνας υετοφόρος. Μετά από καιρό, δείχνει ότι ο Δεκέμβριος 2024 θέλει να αναπληρώσει τις βροχές των προηγούμενων μηνών που δεν έπεσαν και να κυλήσουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση για την εποχή στις περισσότερες ημέρες του, με μικρά διαστήματα βελτίωσης.
Πάμε να δούμε παρακάτω τι συμπέρασμα βγάζουν τα παγκόσμια στοιχεία ανά 5ήμερο.
1 έως 5 Δεκεμβρίου: Κακοκαιρία στα περισσότερα τμήματα της χώρας μέχρι και τις 2 του μήνα με σταδιακή βελτίωση στα δυτικά και βόρεια και άστατος καιρός στην υπόλοιπη ανατολική χώρα. Στις 3 του μήνα άστατος καιρός στα ανατολικά και τα νότια με περιορισμό των φαινομένων μέσα στη ημέρα κυρίως στα νοτιοανατολικά νησιωτικά. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων και στα νοτιοανατολικά τμήματα στις 4 του μήνα. Ένα νέο χαμηλό στις 4 του μήνα θα αρχίζει να προσεγγίζει από τα δυτικά τη χώρα μας δίνοντας άστατος καιρό στο Ιόνιο, τις δυτικές ηπειρωτικές/παραθαλάσσιες περιοχές και σε κεντρικές και βόρειες περιοχές και λίγα φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα στα ανατολικά. Στις 5 του μήνα ο καιρός θα αρχίζει να επιδεινώνεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας και στην Αττική. Η θερμοκρασία θα βρεθεί περίπου 3 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα και σε ορεινά/ημιορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας η θερμοκρασία θα σημειώνει παγετό.
6 έως 10 Δεκεμβρίου: Άστατος καιρός με βροχές ή σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με σταδιακή εξασθένηση του χαμηλού. Στις 7 του μήνα άστατος καιρός στην ανατολική κυρίως Ελλάδα και λιγότερα φαινόμενα στα δυτικά και νότια. Όσο θα βαδίζουμε προς τις 2-3 τελευταίες ημέρες τις περιόδου ο καιρός θα ξανά επιδεινωθεί με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν κοντά στις κανονικές τιμές για την εποχή.
11 έως 15 Δεκεμβρίου: Ο άστατος καιρός συνεχίζεται κατά περιόδους στις πρώτες ημέρες της περιόδου, ενώ όσο θα βαδίζουμε προς τις τελευταίες ημέρες θα παρουσιάσει ο καιρός βελτίωση. Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν κοντά σε κανονικές τιμές για την εποχή έως ελαφρώς τοπικά υψηλότερες στα πιο νότια νοτιοανατολικά τμήματα.
16 έως 20 Δεκεμβρίου: Ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει κατά διαστήματα το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, μιας που ο αντικυκλώνας θα απουσιάζει και θα επιτρέπει να σχηματίζονται διαταραχές στη κεντρική Μεσόγειο. Το θερμόμετρο συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό να κυμαίνεται κοντά στα κανονικά έως ελαφρώς υψηλότερα τοπικά για τα πιο νότια νοτιοανατολικά τμήματα.
21 έως 25 Δεκεμβρίου: Η τάση συνεχίζει να δείχνει μικρά διαλείμματα βελτίωσης και οι υψηλές πιέσεις να βρίσκονται αρκετά δυτικά από τη χώρα μας, ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ίδια ατμοσφαιρική κυκλοφορία με βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Θερμοκρασιακά θα βρισκόμαστε κοντά σε κανονικές τιμές έως ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή.
26 έως 31 Δεκεμβρίου: Πιθανή τάση όσο θα βαδίζουμε προς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου να υπάρξει ψυχρή κατεβασιά κρύου αέρα και οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, μιας που θα υπάρχει κινητικότητα διαταραχών προς τη χώρα μας σε αυτό το διάστημα.»