Καιρός - Σκωτσέζικο ντουζ: Καιρικό τρικ την Πρωτοχρονιά με Αλκυονίδα και ανατροπή με βαρύ χειμώνα
Ο Ιανουάριος δείχνει να κρύβει εκπλήξεις από πλευράς καιρού
Με καιρικό ασανσέρ θα μοιάζουν οι συνθήκες στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Από αύριο ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση και η θερμοκρασία ανεβαίνει με αποτέλεσμα να κάνουμε Πρωτοχρονιά με γυαλιά ηλίου. Ωστόσο η συνέχεια δεν είναι ανάλογη αφού ο χειμώνας αναμένεται να επιστρέψει δριμύτερος.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ:
Γενικά αίθριος καιρός αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μόνο στα ανατολικά (κυρίως στο Αιγαίο) θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Βροχές αναμένονται στην Κρήτη και πρόσκαιρα στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Θα φτάσει στα βόρεια έως τους 12 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο τους 13 με 14 και στη δυτική χώρα τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.
Για Αλκυονίδες μέρες έκανε αναφορικά με τον καιρό της Πρωτοχρονιάς ο Θοδωρής Κολυδάς.
Αναλυτικά ανέφερε:
Ως #Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι «ημέρες καλοκαιρίας» μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει αντικυκλώνας πάνω από την χώρα , η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να «κυλήσει» με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.
Η συμπεριφορά των #Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε. Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που «παγιδεύει» τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες.
Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 240 αλκυονίδες ημέρες, από τις οποίες οι 112 εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο, οι 74 τον Δεκέμβριο και οι 54 τον Φεβρουάριο. Το 58% των Αλκυονίδων ήταν δύο συνεχόμενες ημέρες, ενώ το 30% ήταν περιπτώσεις τριών συνεχόμενων ημερών. Επίσης υπήρξαν τέσσερις χρονιές με σχετική ως μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, όπου καταγράφηκε μόλις μία Αλκυονίδα. Υπάρχουν επίσης και 7 χρονιές , όπου δεν είχαμε Αλκυονίδες ημέρες.
Η φετινή Πρωτοχρονιά έστω και υπό συνθήκες , θα είναι μια Αλκυονίδα Ημέρα !
Για την Πρωτοχρονιά έκανε ανάρτηση και ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Μπορεί, λοιπόν, η Πρωτοχρονιά να φαίνεται πως θα κυλήσει στη χώρα μας με ηλιοφάνεια ωστόσο ο Ιανουάριος δείχνει να κρύβει εκπλήξεις από πλευράς καιρού.
Σύμφωνα με το πρωινό τρέξιμο του CFS, μια πολική μάζα από το βορρά φαίνεται να... εγκαθίσταται στη χώρα μας στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου, η οποία προφανώς θα φέρει χιόνια στη χώρα αλλά και πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Δείτε στο χάρτη το μωβ χρώμα στην περιοχή μας:
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως είναι προφανώς πάρα πολύ νωρίς για προβλέψεις και μιλάμε για μια τάση και μάλιστα αρκετά μακρινή ωστόσο έχει τη σημασία του το γεγονός πως από νωρίς τα μοντέλα δείχνουν πολύ κρύο στη χώρα μας.