Καιρός - Η μανία της φύσης χτυπά την Ελλάδα: Στο Βορρά χιόνια και στο Νότο σκόνη
ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ, ΧΑΛΑΖΙ ΣΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ, ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ, ΑΜΜΟΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής (24/03/2018), όταν το χαμηλό βαρομετρικό προκάλεσε σφοδρότατη χαλαζόπτωση στο νομό Ηλείας, όπου σε κάποιες περιοχές το «έστρωσε».
Διαβάστε σχετικά:
Χαλάζι και στη Μυτιλήνη
Ίδια εικόνα και το πρωί του Σαββάτου (25/03/2018) στο Μόλυβο της Μυτιλήνης, όπου λίγα μόλις λεπτά ήταν αρκετά για να ρίξει πυκνό χαλάζι.
Χιόνι και τσουχτερό κρύο στην Ευρυτανία
Την ίδια στιγμή, στην κεντρική Ελλάδα και ειδικότερα στο νομό Ευρυτανίας, το σκηνικό του καιρού μόνον άνοιξη δεν θυμίζει: Στα ορεινά του νομού ο χειμώνας επιμένει, με αρκετές περιοχές να παραμένουν ντυμένες στα λευκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το lamiareport.gr, προβλήματα παρουσιάζει το Σάββατο ο δρόμος προς Φουρνά, εξαιτίας του χιονιού, ενώ και ο υδράργυρος παραμένει κολλημένος στο μηδέν.
Σοβαρή κατολίσθηση στο Μέτσοβο
Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει, ωστόσο, και η μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο 51ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Μετσόβου.
Μεγάλοι όγκοι βράχων, λόγω της διάβρωσης του εδάφους, κατέληξαν στο οδόστρωμα, «εξαφανίζοντας» τουλάχιστον 200 μέτρα του δρόμου, λίγο έξω από το χωριό Βοτονόσι.
Διαβάστε σχετικά:
Καθίζηση δρόμου στην Κέρκυρα
Μεγάλη ζημιά υπέστη, εξαιτίας της βροχής και της επακόλουθης διάβρωσης του εδάφους και η επαρχιακή οδός Πάγων – Βατωνιών, στην Κέρκυρα.
Δείτε τη χαρακτηριστική φωτογραφία από το corfutvnews.gr
Η αμμοθύελλα «έπνιξε» την Κρήτη
Την ίδια ώρα, μπορεί η Κρήτη είναι συνηθισμένη από τα βάθη των αιώνων στις επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης, που «μετακομίζει» στην περιοχή με τη βοήθεια των νοτιάδων, όμως αυτό που συνέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν, χωρίς καμιά υπερβολή, ήταν το χειρότερο περιστατικό τουλάχιστον από τότε που τηρούνται στοιχεία.
Η σκόνη, όπως καταγράφηκε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έφτασε τα 4.700μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), σπάζοντας τα ρεκόρ, όπως μας εξήγησε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μαρία Κανακίδου. Για να αντιληφθεί κανείς την ένταση του φαινομένου, είναι χαρακτηριστικό ότι το όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 50 μg/m3.
Την ίδια στιγμή, οι ριπές των ανέμων θύμιζαν χωρίς υπερβολή τυφώνα, καθώς στο σταθμό του Πανεπιστημίου στο Φινοκαλιά Λασιθίου έφτασαν μέχρι τα 148,1 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από την κακοκαιρία
Πηγές πληροφοριών, φωτογραφιών και βίντεο: Eurokinissi, ΑΠΕ - ΜΠΕ, LamiaReport, Patris News, Corfu TV News, Νέα Κρήτη, Korinthostv.gr