Κακοκαιρία: Έτσι θα «σφυροκοπήσει» την Ελλάδα ο Μεσογειακός Κυκλώνας - Στο «κόκκινο» η Αττική

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο «μάτι» του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ζορμπά» θα βρεθεί τις επόμενες ώρες η Ελλάδα, καθώς το σπάνιο καιρικό φαινόμενο πήρε μορφή τα ξημερώματα της Παρασκευής και ετοιμάζεται να «σαρώσει» πολλές περιοχές της χώρας με θυελλώδεις ανέμους, κύματα που θα φτάνουν και τα 15 μέτρα και ισχυρότατες καταιγίδες. - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Το Newsbomb.gr σάς μεταφέρει όλες τις εξελίξεις για τον καιρό από κάθε γωνιά της Ελλάδας
11'

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η χώρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και καταστροφές, ενώ σε λίγες ώρες ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς» αναμένεται να «χτυπήσει» έντονα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και στην Αττική τόσο απόψε, όσο και το Σάββατο.

Ο «Ζορμπάς» θα συνοδεύεται από ανέμους με ριπές που θα φτάνουν τα 11 και τα 12 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα ακόμη και 120 με 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ιστοσελίδα Severe-Weather που ασχολείται με την ανάλυση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αναφέρει ότι τις Κυκλάδες ενδεχομένως θα «χτυπήσουν» γιγαντιαία κύματα. «Κύματα που μπορούν σε ύψος να φτάσουν τα 10 έως 15 μέτρα σε μερικές περιοχές, ικανά να προκαλέσουν συνθήκες απειλής για ανθρώπινες ζωές στις παράκτιες περιοχές της βόρειας Κρήτης, της νότιας Πελοποννήσου και πολλών νησιών των Κυκλάδων» τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο. Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του φαινομένου στις 15.00 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 21.00, κάτω αριστερά στις 09.00 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 15.00 του Σαββάτου.

Βήμα - βήμα η πορεία του

Το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται ανοιχτά του Ιονίου το επόμενο διήμερο θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα επηρεάσει τις περιοχές που περιγράφονται αναλυτικά στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Δορυφορική εικόνα 09:00 UTC –Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τα έντονα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα επηρεάσουν τα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδος και από το πρωί του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβάνεται και η Αττική) την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς και τις Βόρειες Σποράδες.

Υετός 6ωρου για το απόγευμα του Σαββάτου 29/9/2018

Ιδιαίτερα έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα 6ωρα ύψη υετού, που είναι επεξεργασμένο προϊόν της ΕΜΥ, με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF).

Οι εντάσεις των ανέμων μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 7 με 8 μπ στο Ιόνιο και τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ το Σάββατο άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα Νότια Πελάγη.

Πεδίο ανέμων επιφανείας το Σάββατο στις 21:00 UTC

Αντίστοιχα ιδιαίτερα μεγάλα ύψη κύματος αναμένονται νότια της Πελοποννήσου τα οποία σύμφωνα με το κυματικό μοντέλο της ΕΜΥ φθάνουν ακόμη και τα 9 μέτρα.

Την Κυριακή στα ανατολικά πελάγη οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9 με 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προβλεπόμενες εντάσεις του ανέμου ανά 3ωρο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι άνεμοι επιφάνειας από Παρασκευή μέχρι Κυριακή

Δείτε την κίνηση του «Ζορμπά», μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα καιρού GFS, ECMWF και NEMS.

Καταρρακτώδεις βροχές στην Αττική

Κατά τη διάρκεια της νύχτας άρχισε να βρέχει και στην Αττική, με το πρώτο φως της ημέρας να αποκαλύπτει ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό.

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι της Κυριακή, το Λεκανοπέδιο αναμένεται να δοκιμαστεί από τον κυκλώνα «Ζορμπά», με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρότατες καταιγίδες.

Η εικόνα από το λιμάνι της Ραφήνας:

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ:

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής έβρεχε ασταμάτητα στην Αθήνα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Δείτε το βίντεο:

Σε αρκετές περιοχές οι δρόμοι έχουν μετατράπηκαν σε... ποτάμια ενώ η ορατότητα στην εθνική και την Αττική οδό ήταν περιορισμένη.

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με νέο έκτακτο δελτίο προειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα.

Πού θα «χτυπήσει» ο κύκλωνας

1. Την Παρασκευή (28-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

Β. Άνεμοι στο Ιόνιο 7 - 8 και στο Αιγαίο 6 - 7 μποφόρ.

2. Το Σάββατο (29-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το πρωί στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και την Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.

Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 - 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

3. Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο το πρωί και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Β. Άνεμοι θυελλώδιες 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9 - 10 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών για την Παρασκευή από την ΕΜΥ

Δείτε τι ανέφερε για το φαινόμενο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας

Οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα οποία αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  7. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Σύσκεψη στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τα καιρικά φαινόμενα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με συνέντευξη τύπου που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, προκειμένου να δώσουν τα ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη των φαινομένων, για την σωστή ενημέρωση του κόσμου και ταυτόχρονα να δώσουν συστάσεις στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν.

Όπως είπε ο κ. Κολυδάς, ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική.

Η συνέντευξη δόθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, που συγκάλεσε ο κ. Ταφύλλης στην ΓΓΠΠ, με σκοπό να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη διαχείριση της κατάστασης και να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα.

Στην σύσκεψη, όπως ανέφερε ο κ, Ταφύλλης, συμμετείχαν οι φορείς «πρώτης απόκρισης» που είναι η ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, φορείς των ΟΤΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και η ΕΜΥ.

Σε ότι αφορά στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και διευκρίνισε:

«Βρίσκεται βέβαια μακριά από την χώρα μας και γι αυτό θα σας δώσουμε την προοπτική του καιρού μόνο για το επόμενο 48ωρο, γιατί αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα , δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνηση τους αλλά και την ένταση των φαινομένων».

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό αυτό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα έχουμε αύριο ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.

«Δεν θα έλεγα ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης οι βροχοπτώσεις και παράλληλα κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο», επεσήμανε ο κ. Κολυδάς και συνέχισε:

«Μέσα στο Σάββατο όμως σιγά σιγά και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς την χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, θα έλεγα την νότιο και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη, (περισσότερο την δυτική και κεντρική Κρήτη) και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει και να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο».

Για τους ανέμους ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι, ενώ θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο αύριο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ ανατολικοί - βορειοανατολικοί στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο. Το Σάββατο, με την έλευση αυτού του χαμηλού θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση περισσότερο μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Ο διευθυντής του ΕΜΚ, επεσήμανε ότι, «όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες» και κατέληξε:

«Η μετεωρολογική υπηρεσία παρακολουθεί όλες τις εκδοχές και θα θέλαμε να την εμπιστευθείτε».

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΑ ΜΠΟΦΟΡ ΠΝΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ