Έτσι «χτύπησε» η «Πηνελόπη» - Σε έξι ημέρες έπεσαν πάνω από 16.200 κεραυνοί

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Πηνελόπη» βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η χώρα μας, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να αποτυπώνει τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε αριθμούς.
3'

Μέσα από χάρτες που παρουσιάζει φαίνεται η συχνότητα των φαινομένων, αλλά και τα δύο «πρόσωπα» που παρουσίασε ο καιρός. Το θερμό και το ψυχρό.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το θερμό «πρόσωπο» της κακοκαιρίας μας απασχόλησε από την Κυριακή 25/11 μέχρι την Τετάρτη 28/11, όπου σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά, θυελλώδεις νοτιάδες και συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Το ψυχρό πρόσωπο από το απόγευμα της Τετάρτης 28/11 έως και την Παρασκευή 30/11, με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια με μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ταυτόχρονα επικράτησαν πολύ θυελλώδεις βοριάδες με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, αλλά και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το πυκνότερο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, ο απολογισμός του ύψους βροχόπτωσης της κακοκαιρίας «Πηνελόπη» σε ολόκληρη τη χώρα παρουσιάζεται στον παρακάτω χάρτη.

Σημαντικά ήταν τα ύψη βροχής στην Κρήτη, όπου στην Ασή Γωνιά Χανίων κατεγράφησαν 428 mm, στο οροπέδιο Ασκύφου 335.4 mm και στο Σέμπρωνα Χανίων 294.4 mm.

Επίσης, έντονη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα, όπως καταγράφτηκε από το Σύστημα Εντοπισμού Κεραυνικής Δραστηριότητας ΖΕΥΣ, με πάνω από 16.200 κεραυνούς σε διάστημα 6 ημερών και αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

Στον ψυχρό τομέα της «Πηνελόπης» σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονόπτωσης στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θράκης. Το ύψος χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκ. στα ορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας, με σημαντικά ύψη χιονιού να δέχονται και τα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1.500μ.

Η έκταση της χιονοκάλυψης εμφανίζεται στον παρακάτω χάρτη, όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικά δεδομένα.

(Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί πως λόγω αυξημένης νέφωσης, κατά το πέρασμα του δορυφόρου, δεν αποτυπώθηκε το σύνολο της χιονοκάλυψης).

Τέλος, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, στον θερμό τομέα νοτίων διευθύνσεων και στον ψυχρό θυελλώδεις βοριάδες, δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μεγάλο κυματισμό.

Οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 113 Km/h στην Πεντέλη και τα 111 km/h στη Σαμοθράκη από βόρειες διευθύνσεις, ενώ οι θυελλώδεις νοτιάδες έφτασαν τα 109 km/h στην Απείρανθο Νάξου και τα 101.4 km/h στον Παρνασσό. Οι υψηλότερες ριπές του ανέμου εμφανίζονται στον παρακάτω χάρτη, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Υψηλότερες ριπές του ανέμου κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Πηνελόπη», όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.