Θερμική κάμερα «ξεγυμνώνει» τις θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα - Κατέγραψε 96,2 βαθμούς στην Ομόνοια

Θερμική κάμερα αποτυπώνει τις υψηλές θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας

Newsbomb

5'

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η θερμοκρασία που κατέγραψε θερμική κάμερα στο κέντρο της Αθήνας την ώρα που ο καύσωνας βρίσκεται στο αποκορύφωμα του. Το drone με την θερμική κάμερα στην Ομόνοια κατέγραψε θερμοκρασία 96,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία στο σιντριβάνι ήταν 34,9 βαθμούς Κελσίου.

Όπου υπάρχει άσφαλτος και τσιμέντο οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται ότι, χώροι με δέντρα και πάρκα εντός της πρωτεύουσας είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές, ιδίως τα κεντρικά σημεία με πολλά κτήρια, είναι πολύ πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Η λήψη έγινε πάνω από το δάσος Συγγρού στο Μαρούσι, επί της λεωφόρου Κηφισίας. Σημειώνεται πως το βαθύ μωβ στο βίντεο αντιπροσωπεύει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και το κίτρινο, τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Από αύριο ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί αφού σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, θα είναι μια μέρα αρκετά θερμή, καθώς θα δούμε τον υδράργυρο να ξεπερνά σε κάποιες περιοχές και τους 40 βαθμούς, ειδικότερα για την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

Σήμερα προς το εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων ακόμα και 43 βαθμούς κελσίου.

«Ακόμη μία ζεστή μέρα η σημερινή καθώς το θερμόμετρο θα ξεπερνά τους 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές. Οι πιο ζεστές περιοχές με 40-43 βαθμούς θα είναι της ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου», ανέφερε αρχικά ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Όπως ανέφερε είναι η τελευταία ημέρα που θα έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες γιατί από αύριο, Παρασκευή 13 Ιουνίου, θα συναντήσουμε σημαντική πτώση του υδραργύρου.

Επιπλέον τόνισε ότι το κύμα καύσωνα συνοδεύεται και από συννεφιές αλλά και αφρικανική σκόνη, ακόμα και από βροχές προς τα βόρεια.

«Σήμερα υπάρχει αραιή συννεφιά η οποία ρίξει λίγο τη θερμοκρασία, ωστόσο υπάρχει και αφρικανική σκόνη. Στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν άνεμοι 6 μποφόρ και θα ρίξουν τη θερμοκρασία», πρόσθεσε.

«Στη Βόρεια Ελλάδα περιμένουμε καταιγίδες που ενδέχεται να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αύριο, Παρασκευή θα έχουμε καταιγίδες», σημείωσε.

«Στην Αθήνα την Παρασκευή το θερμόμετρο θα πέσει στους 38 βαθμούς. Στην Κρήτη θα σημειωθούν 39 βαθμούς», υπογράμμισε.

«Το Σάββατο ο καύσωνας τελειώνει. Μέχρι 29 Ιουνίου δεν φαίνεται να υπάρχει κύμα καύσωνα ωστόσο θα υπάρχει ζέστη», είπε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Με τις πολύ θερμές αέριες μάζες να περιορίζονται προς τα Ανατολικά και Νότια θα κυλήσει η αυριανή μέρα στη χώρα μας. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Τι είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας

Το φαινόμενο του καύσωνα περιγράφεται από τους επιστήμονες ως αστική θερμική νησίδα, δηλαδή οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από την ύπαιθρο που τις περιβάλλει. Τα κυριότερα αίτια του φαινομένου σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι: το τσιμέντο, τα ψηλά κτήρια, οι πυκνοδομημένες περιοχές, η άσφαλτος, η θέρμανση και τα καυσαέρια. Όλα που προαναφέρθηκαν παγιδεύουν τη θερμότητα και δεν επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα, έτσι μετά τη δύση του ήλιου το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη ένταση.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες, καθώς το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρού από την ΕΜΥ

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.
β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

2. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή