Πάνω από 100 εταιρείες παρακολουθούσαν τους υπαλλήλους τους

Είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σίγουρα αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Πάνω από 100 εταιρείες παρακολουθούσαν τους υπαλλήλους τους
3'

Τουλάχιστον 100 εταιρείες στην Αττική, μεταξύ τους και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και διάφοροι ιδιώτες είχαν αγοράσει από ιδιωτικό ντεντέκτιβ των Βορείων Προαστίων παράνομα λογισμικά παρακολούθησης που πωλούσε μέσω ιστοσελίδας του, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει και διαχειριζόταν. Το λογισμικό αυτό μπορεί να ήταν σύγχρονο, αλλά ήταν αρκετά απλό στον τρόπο λειτουργίας του.

Ένα απλό μήνυμα ερχόταν στο κινητό του θύματος, που συνήθως αφορούσε κάτι παραπλανητικό, όπως για παράδειγμα μία διαφήμιση. Ακόμα και το θύμα να το έσβηνε, αυτό «εμφύτευε» έναν ιό στην μνήμη του τηλεφώνου, που λειτουργούσε ως πομπός των τηλεφωνικών συνομιλιών και των γραπτών μηνυμάτων του χρήστη, που αποστέλλονταν στο λογισμικό δέκτη, που είχε ο πελάτης του ντεντέκτιβ στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή στο δικό του τηλέφωνο και με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να παρακολουθεί τους εργαζόμενούς του, τι λένε ολόκληρο το 24ωρο!

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη στο Ηράκλειο Αττικής, ο 33χρονος Έλληνας ιδιωτικός ερευνητής και διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ο οποίος κατηγορείται για κακουργηματικές παραβάσεις που αφορούν στο απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών και στην πρόκληση για τέλεση κακουργήματος, από ενδιαφερόμενους αγοραστές συσκευών υποκλοπής τηλεφωνικών ή προφορικών συνομιλιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διαδικτυακής έρευνας από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκε ιστοσελίδα που διαφήμιζε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, κατάλληλο για την υποκλοπή και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, μέσω ηλεκτρονικών συσκευών τύπου smartphones.

Συγκεκριμένα, το λογισμικό παρείχε τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο τηλεφωνίας και πρόσβασης – καταγραφής των τηλεφωνικών συνομιλιών, παρακάμπτοντας την ασφάλεια του δικτύου. Πέρα της υποκλοπής – καταγραφής της «φωνής» είχε παράλληλα τη δυνατότητα καταγραφής των γραπτών μηνυμάτων (SMS), αλλά και της γεωγραφικής θέσης – εκπομπής του κινητού, εφόσον ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS).

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα στον χρήστη, σε περίπτωση που δεχόταν η συσκευή κλήση από «απόρρητο» νούμερο, να προωθεί την κλήση σε εταιρεία του εξωτερικού, μέσω του διαδικτύου, και στη συνέχεια να ενημερώνεται για τον αριθμό κλήσης, παρακάμπτοντας έτσι το απόρρητο των επικοινωνιών. Επίσης, διαφήμιζε και προωθούσε στην αγορά συσκευές που τοποθετούνται σε χώρους με σκοπό την υποκλοπή προφορικών συνομιλιών και εν συνεχεία την αποστολή τους σε συγκεκριμένο αποδέκτη, μέσω του δικτύου της τηλεφωνίας.

Ο συλληφθείς με τις καταχωρήσεις και διαφημίσεις στην ιστοσελίδα της εταιρείας παρότρυνε ενδιαφερόμενα άτομα, χρήστες του διαδικτύου, να προβούν στην αγορά τους, με σκοπό τη διάπραξη τηλεφωνικών υποκλοπών και καταγραφής προφορικών συνομιλιών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στο σπίτι του 33χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, ιδιόχειρες σημειώσεις, κατάλογος με ονόματα πελατών που είχαν προμηθευτεί ανάλογο εξοπλισμό, ένα κινητό τηλέφωνο και το ποσό των 38.200 ευρώ.

Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα αποσταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για φύλαξη. Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητα των συσκευών που έχουν διατεθεί στην αγορά, ενώ τα θύματα υπολογίζεται πως είναι χιλιάδες.

Σημειώνεται, πως μόνο η ατζέντα του δράστη, περιείχε στοιχεία περισσοτέρων από 100 εταιρειών που έχουν γίνει πελάτες του και αρκετούς ιδιώτες. Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή