Νέος σεισμός στην Αμφίκλεια - Ανησυχία για το ρήγμα

Στο «χορό» των Ρίχτερ για δεύτερη ημέρα η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας.

Νέος σεισμός στην Αμφίκλεια - Ανησυχία για το ρήγμα
3'

Ήδη από το πρωί στην περιοχή έχουν σημειωθεί τρεις σεισμοί, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι από χθες νιώθουν συνεχώς τη Γη κάτω από τα πόδια τους να τρέμει.

Στις 11:52 εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καμένων Βούρλων. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

Στις 10:39 στην ίδια περιοχή σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, στις 08:46 εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ.

Ο Εγκέλαδος έκανε ξανά χθες το απόγευμα την εμφάνισή του στην περιοχή, όπου στις 7 Αυγούστου είχε σημειωθεί ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες κτίρια.

Οι χθεσινοί σεισμοί είχαν μέγεθος 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έγιναν αισθητοί και στην Αθήνα.

Το ακριβές της επίκεντρο εντοπίζεται 24 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά της Αταλάντης.

Εν τω μεταξύ, κτίρια που ήταν «τραυματισμένα» από τον προηγούμενο σεισμό, τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.

Οι περισσότερες από τις ζημιές αυτές καταγράφονται σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.

Ανησυχία για το ρήγμα της Αμφίκλειας

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική θεωρώντας ότι το φαινόμενο εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία της 7ης Αυγούστου, όμως κάποιοι σεισμολόγοι διατυπώνουν τον προβληματισμό τους, επειδή το ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι σεισμοί ήταν άγνωστο στους επιστήμονες μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς είπε ότι «προκαλούν προβληματισμό οι διαστάσεις του εν λόγω ρήγματος. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες θεωρούσαμε ότι ξεκινά από το χωριό Τιθρώνιο και καταλήγει στο χωριό Ρεγγίνιο, τέμνοντας το όρος Καλλίδρομο από δυσμάς προς ανατολάς σε βάθος 6 έως 12 χιλιομέτρων.
Ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε ελαφρώς ανατολικότερα από το επίκεντρο των προηγούμενων σεισμών, δηλαδή ανατολικά του Ρεγγινίου».

Και πρόσθεσε: «Το πιθανότερο είναι πως οι δύο δονήσεις των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ είναι μετασεισμοί. Ομως με βάση το νέο αυτό δεδομένο θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η δομή του ρήγματος. Αλλωστε μέχρι τον σεισμό του Αυγούστου δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του, γιατί δεν είχε επιφανειακή έκφραση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης και δεν μπορεί να το διεγείρει».

Διαβάστε επίσης:

Νέα σεισμική δόνηση στην Αμφίκλεια\

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Φθιώτιδα-Σεισμός 4,2 Ρίχτερ

Νέος σεισμός στην Φθιώτιδα

Ανησυχία για το «δίδυμο» χτύπημα του εγκέλαδου στη Φθιώτιδα

Σεισμοί Φθιώτιδα: «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν»

Νέες «πληγές» από τους σεισμούς στη Φθιώτιδα

Νέοι σεισμοί «ταρακούνησαν» τη Φθιώτιδα

Ισχυρός σεισμός αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός στη Φθιώτιδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή