Πρυτάνεις: Αν απολυθούν διοικητικοί δεν θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια

Τους κινδύνους που ενέχει η κυβερνητική απόφαση να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων επισήμαναν σήμερα οι νομικοί σύμβουλοι των Πανεπιστημίων της χώρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρυτάνεις: Αν απολυθούν διοικητικοί δεν θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια
2'

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε - παρουσία οκτώ Πρυτάνεων από διάφορα Πανεπιστήμια - η κατάργηση των 1.349 οργανικών θέσεων θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ενώ θα είναι αδύνατη ακόμη και η διαφύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων τους και των υπηρεσιών τους (γραφεία, αίθουσες, κ.λπ.) ενόψει του εορτασμού της επετείου της 17ης Νοέμβρη.

Ειδική αναφορά έγινε μάλιστα στα ιστορικά κτίρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, η έλλειψη προσωπικού θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως είναι το Αττικό, ενώ ήδη το Αρεταίειο έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει το τμήμα εκείνο που λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Κίνδυνος όμως υπάρχει ακόμα και την για απώλεια βιολογικού υλικού (αυτοψίες, DNA, κ.λπ.) από τις Ιατρικές Σχολές των Αθηνών.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μηλόπουλος ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και τόνισε ότι κανένα δημοσιονομικό ή άλλο όφελος δεν θα προκύψει από την απόλυση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων, ενώ αντίθετα θα χρειαστούν πολλά χρόνια και μεγάλο κόστος για να αποκατασταθεί η βλάβη που θα προκληθεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νικηφόρος Κανιούρης και η σύμβουλος Μεταξία Ανδροβίτσα, που εκπροσώπησαν το υπουργείο Παιδείας τόνισαν ότι η απομάκρυνση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

Ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων οι νομικοί παραστάτες του δημοσίου ανέφεραν στους Πρυτάνεις ότι θα πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική φύλαξη, ενώ τους επισημάνθηκε γενικότερα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να βρει διεξόδους.

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή