Χωρίς εισόδημα 1,3 εκατ. εργαζόμενοι και συνταξιούχοι
-Χιλιάδες εργαζόμενοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης περιμένουν για μήνες τη σύνταξη- Απλήρωτοι 6 στους 10 εργαζόμενους
Δραματικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και το αλαλούμ που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με έρευνες, ένα εκατομμύριο και πλέον εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από ένα μήνα μέχρι και ένα χρόνο, ενώ περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι περιμένουν την σύνταξή τους, έχοντας καταθέσει τους φακέλους τους εδώ και μήνες.
Και ενώ οι εργοδότες χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών ή και στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, που τυπικά θα έπρεπε να καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου, το δημόσιο απλώς καθυστερεί, με τους επικεφαλής των ταμείων και τους αρμόδιους του υπουργείου Εργασίας να υποστηρίζουν ότι από του χρόνου θα είναι καλύτερα...
Τα ίδια βέβαια έλεγαν και πέρυσι αλλά το αδιέξοδο παραμένει.
Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο της ανεργίας, δέχονται ακόμη και συμβολικά ποσά, αντί μισθού ή ακόμη και τρόφιμα ή κουπόνια αντί δώρου.
Περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι
Περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι θα μείνουν –όπως και τόσους μήνες– χωρίς σύνταξη και τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβάλλει, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως όμως ο φόβος νέων, σκληρών αλλαγών στο ασφαλιστικό, σπρώχνουν χιλιάδες ασφαλισμένους στην έξοδο.
Εκτιμάται δε, ότι για το δημόσιο, το κόστος συνταξιοδότησης όλων όσων περιμένουν στην ουρά, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το ΙΚΑ, καθώς ανέρχονται σε 175.00 οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους. Για τις περιπτώσεις που η σύνταξη βγαίνει μόνο από το ΙΚΑ (δεν είναι διαδοχική) το χρονικό διάστημα αναμονής φτάνει τους 12 με 14 μήνες. Εάν όμως πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, η αναμονή φθάνει και τα δύο έτη.
Περισσότερες από 85.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί από το ΕΤΕΑ. Το χρονικό διάστημα απονομής της σύνταξης κυμαίνεται από 12 έως 16 μήνες.
Στον ΟΓΑ, εκτιμάται ότι περισσότερες από 50.000 συντάξεις περιμένουν για έκδοση. Ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 2 χρόνια.
Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περίπου 21.000 συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί. Από αυτές οι 15.000 είναι περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν ένσημα μόνο στον ΟΑΕΕ και όμως χρειάζεται να περιμένουν έως και 1 έτος για να πάρουν τη σύνταξή τους. Άλλες 6.000 περιπτώσεις είναι διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα Ταμεία, και χρειάζονται τουλάχιστον δύο έτη για να απονεμηθούν στους δικαιούχους.
Στο δημόσιο, βρίσκονται στην ουρά περίπου 30.000 περιπτώσεις. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται φτάνουν έως και το ένα έτος.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων παρατηρούνται στο ΝΑΤ, αλλά και στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυμαίνονται από 3-4 χρόνια.
Απλήρωτοι 6 στους 10 εργαζόμενους
Η ελληνική αγορά εργασίας έχει πλήρως απορρυθμιστεί, καθώς μόνο τέσσερις στους δέκα εργαζομένους παίρνουν μισθό χωρίς καθυστέρηση στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι κάνουν υπομονή ή συμβιβάζονται με συμβολικά ποσά που «αντικαθιστούν» το μηνιάτικο.
Οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα από έναν μήνα μέχρι και πάνω από έναν χρόνο υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που παίρνουν με.. δόσεις το δώρο Χριστουγέννων ή δεν το παίρνουν και καθόλου.
Αλλωστε δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που επιχειρούν να αποφύγουν την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, παρότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του επισύρει αυτόφωρο (εξάμηνη φυλάκιση, πρόστιμο κ.λπ.).
Όπως εξηγούν συνδικαλιστές, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά τηλεφωνούν φέτος με αγωνία στις δομές της ΓΣΕΕ ρωτώντας τι να κάνουν, αν δεν τους δοθεί το δώρο, δεδομένου ότι τους χρωστούν ήδη μισθούς.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η Συνομοσπονδία, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για το δώρο και αφορούν πια κατά μέσο όρο περίπου 300-350 επιχειρήσεις και 4.000?5.500 εργαζομένους ετησίως.
Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι:
- Να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ.).
- Να πείσουν τους εργαζομένους ότι έχει καταργηθεί (επειδή καταργήθηκε για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους).
- Να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει πως το εισέπραξε ολόκληρο.
Διπλασιάστηκαν οι καθυστερήσεις οφειλομένων
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες φετινές αναφορές για «παζάρια», καθώς εξέπνευσε η προθεσμία πληρωμής του δώρου (21/12). Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, τονίζουν πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη επιφυλακή για τη νόμιμη καταβολή του.
Στην ουσία, όμως, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καλούν τους εργαζομένους να προσφέρουν... εθελοντική εργασία μοιράζοντας υποσχέσεις για αποπληρωμή των οφειλομένων. Με βάση στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ η καθυστέρηση στις πληρωμές διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο.
Είναι πλέον σύνηθες οι επιχειρήσεις να χρωστούν αποδοχές έξι μηνών, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν τρεις μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία που φτάνουν στο Ινστιτούτο Εργασίας, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν καθυστέρηση στον μισθό προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον τουρισμό, σε εταιρείες security και στον χώρο υπηρεσιών καθαριότητας.
Διαβάστε επίσης:
Αντί για δώρο Χριστουγέννων δίνουν δωροεπιταγές και βενζίνη!
Έξι στους δέκα πληρώνονται με καθυστέρηση
Γιάννης Βρούτσης: Πρόστιμα 6 εκατ. ευρώ για την αδήλωτη εργασία
17.214 περισσότερες οι απολύσεις από τις προσλήψεις τον Νοέμβριο
Eurostat: Την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ έχει η Ελλάδα