Μ. Σφακιανάκης: Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε σήμερα

«Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι η προστασία των παιδιών», δήλωσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μ. Σφακιανάκης: Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε σήμερα
5'

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το 3ο Συνέδριο για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε σήμερα. Όμως υπάρχουν και οι κίνδυνοι. Το 2% είναι οι κίνδυνοι, το 98% είναι τα ευχάριστα και τα ωραία...Γι΄αυτό το λόγο έχει συσταθεί μία υπηρεσία-κόσμημα που αποτελείται από επιστήμονες», δήλωσε ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο.

DSC 6903

«Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι η προστασία των παιδιών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε έναν απολογισμό του πολύτιμου έργου της Υπηρεσίας που ηγείται.

Συγκεκριμένα, από το 2006 έως σήμερα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει συνολικά 888 αυτοκτονίες, έχει παραπέμψει 196 κατηγορούμενους για παιδική πορνογραφία στη διετία 2011-2013, ενώ συνολικά στο ίδιο διάστημα ασχολήθηκε με 15.000 καταγγελίες και 7.201 υποθέσεις.

DSC 6913

«Επιτυγχάνουμε δουλεύοντας συλλογικά» εξήγησε, ενώ όσον αφορά στο Facebook, ο κ. Σφακιανάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι οποιοδήποτε ραντεβού μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. «Προσφάτως ένας 16χρονος ανήλικος όρισε ραντεβού με μια 13χρονη μέσω facebook σε κεντρική πλατεία της Αθήνας. Ευτυχώς η κοπέλα έλαβε μέτρα προστασίας παίρνοντας μαζί της τρεις φίλους που κάθονταν σε απόσταση. Ο 16χρονος τη χαιρέτησε και αποχώρησε γιατί στη θέση του εμφανίστηκε...ένας παιδόφιλος 65χρονος ιερέας», επεσήμανε.

Ο Ταξίαρχος αναφέρθηκε και στο bullying (εκφοβισμός ανηλίκων), τονίζοντας πως η Αστυνομία τόλμησε να μπει στα σχολεία και να καταγράψει τις σκηνές βίας «ώστε να γνωρίζουν οι γονείς τι μπορεί να συμβαίνει στα παιδιά τους».

Στη διάρκεια του Συνεδρίου προβλήθηκε και το νέο τηλεοπτικό σπότ της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το cyber bullying.

«Αυτό το οποίο γίνεται είναι μία πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, την οποία κάνει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά στο θέμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης. Τι κάνει; Προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά, να ευαισθητοποιήσει και τους γονείς ως προς τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει αυτός ο τεράστιος καινούργιος κόσμος, το διαδίκτυο. Αυτόν τον κόσμο τον οποίο δεν μπορούμε πια να αγνοήσουμε. Είναι ένα κομμάτι της ζωής όλων μας. Ζούμε όλοι με κάτι τέτοιο κοντά μας, μαζί μας, όλη μέρα. Παλιά, όταν εμείς ήμασταν παιδιά, παίζαμε στην πλατεία, οι γονείς μας ήξεραν με ποιον παίζουμε, ήξεραν τους γονείς του, εάν κάναμε κάτι στραβό, μας έλεγαν όχι με αυτόν, όχι με εκείνον, όχι τούτο, όχι το άλλο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια της ομιλίας του.

DSC 6838

«Αυτός ο καινούριος κόσμος είναι γεμάτος ευκαιρίες αλλά είναι και γεμάτος κινδύνους. Οι ευκαιρίες είναι περισσότερες αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και σημαντικοί», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, ενώ αναφέρθηκε και σε μία συγκινητική στιγμή, κατά τη διάρκεια μίας αντίστοιχης ημερίδας στα Γρεβενά.

DSC 6849

«Με πλησίασαν δύο κοριτσάκια 4 χρονών και μου το έδωσαν. Τι δείχνει; Δείχνει πάνω και θα το δείτε, τους αστυνομικούς σαν αγγέλους που προστατεύουν από τον κακό διάβολο. Θα το θυμάμαι και θα το κρατάω στη ζωή μου. Θα το αφήσω στην Ελληνική Αστυνομία όταν θα φύγω. Είναι ο πιο ωραίος τρόπος που κάποιος φαντάστηκε και είδε τον ρόλο της Αστυνομίας στη ζωή του», εξήγησε ο υπουργός.

DSC 6825

Η διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες.

1η ενότητα - «Οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το διαδίκτυο», κατά την οποία παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα των δράσεων στο πεδίο ενημέρωσης μαθητών, γονέων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.

2η ενότητα - «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας: τι μέλλει γενέσθαι», στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, αποτελώντας πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης, ενώ σκοπός της ενότητας αυτής ήταν να αναδειχθεί η σημαντικότητα του Διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της χώρας, επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι, Δικαστές, Εισαγγελείς, Καθηγητές Νομικών Επιστημών, Δικηγόροι, Φοιτητές Νομικής και Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και περίπου 200 παιδιά – μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής.

Διαβάστε επίσης:

Μ. Σφακιανάκης: «Εθισμένος» με την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Μ. Σφακιανάκης:Ο «Εθισμός στο Διαδίκτυο» ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη (pics)

«Αφύπνιση» των Ενόπλων Δυνάμεων για τους κινδύνους του διαδικτύου

«Στο Διαδίκτυο δεν ξέρουμε αν ο φίλος είναι ψεύτικος ή αληθινός»

Πώς μπορεί να πέσεις θύμα εκβιασμού μέσω Facebook!

Σε 8 λεπτά η Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος βρίσκει ποιος θέλει να αυτοκτονήσει

Το μαγικό «ταξίδι» στο Internet μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη

Μάθημα ακαριαίας καταστολής από τον Μανώλη Σφακιανάκη

«Εθισμός στο Διαδίκτυο»: Ένα βιβλίο για όλους από το Μανώλη Σφακιανάκη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή