Ο «τυφώνας» Θ. Γιαννακόπουλος έβαλε στη θέση του τον Άδωνι
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το δίκαιο της παρέμβασης του κ. Γιαννακόπουλου, σε μια ομιλία με «αποχαιρετιστήριο» τόνο.
Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο, παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού φαρμάκου, βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων, καθηγητών και προέδρων φορέων και συλλόγων.
Ο πρώτος λόγος δόθηκε στον αιδεσιμολογιώτατο πατέρα Χαβάτζα, ο οποίος εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου χαιρέτισε την εκδήλωση και ευλόγησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο αιδεσιμολογιώτατος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με την ΠΕΦ, χάρη στη στήριξη της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο της Αρχιεπισκοπής στο Χαλάνδρι. Με εφόδιο τα θετικά αποτελέσματα, η Αρχιεπισκοπή προχωρά στη δημιουργία του δεύτερου κοινωνικού φαρμακείου, που σε λίγο καιρό θα λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας.
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έδωσε μια ομιλία που είχε έντονα σημεία στο γνωστό προκλητικό του ύφος, όπως ότι το «αντιμνημόνιο είναι είδος εγκεφαλικής βλάβης», αλλά ταυτόχρονα είχε και έναν αποχαιρετιστήριο τόνο, καθώς πληροφορίες θέλουν τον κ. Γεωργιάδη να αξιοποιείται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας των εκλογών του Μαΐου.
Ο απολογιστικός χαρακτήρας και οι νουθεσίες ήταν εμφανείς στο λόγο του κ. Γεωργιάδη. Ζούμε σε ενδιαφέρουσα εποχή τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, είπε. «Το Μάρτη του 2009 άκουσα για πρώτη φορά από τον Κ. Καραμανλή ότι η χώρα πάει για χρεοκοπία. Στις 6/5/2010 η Ελλάδα χρεοκόπησε». Αντί να δούμε τι συνέβη, ασχολούμαστε με το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Λένε ότι «όλα τα κακά τα γέννησε η τρόικα. Κάτι όμως συνέβη για να γνωρίσουμε τον Τόμσεν». «Ο τομέας του φαρμάκου δεν είναι ο πιο αθώος του αίματος». Λένε ότι «το κράτος δεν ελέγχει τους γιατρούς, τη συνταγογράφηση, το μαύρο χρήμα. Δεν τα κάναμε όλα αυτά στην ώρα τους». Βγάζουμε τώρα το δελτίο τιμών με την ψυχή στο στόμα, γιατί τον χρόνο τον ξοδέψαμε την εποχή της ευμάρειας, σημείωσε.
Τη φετινή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ χαρακτήρισε ως άσκηση, που χρειάζεται κινήσεις ακριβείας για να πετύχει. Παραδέχτηκε ότι «είμαστε στο κόκαλο», γεγονός για το οποίο όλοι οι εκπρόσωποι της αλυσίδας φαρμάκου προειδοποιούσαν, ότι δηλαδή η καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής κατ' εντολή της τρόικα αναγνώρισε στη συνέχεια του λόγου του, καθώς αν ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη –που κατά γενική ομολογία δεν είναι δυνατό να μείνει στο ασφυκτικό πλαίσιο των 2 δισ.- το claw back (αυτόματη επιστροφή) για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις «θα είναι τεράστιο». Αποτέλεσμα θα είναι η απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά, είπε ο υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη βάσιμη ανησυχία που εδώ και καιρό η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκφράζει.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην τροπολογία για τον συμψηφισμό των rebate-clawback με τα χρέη του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ τόνισε ότι την «τεράστια προσφορά» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία, τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την καινοτομία, δεν μπορεί να παραβλέψει καμία κυβέρνηση. «Στο μέτρο του δυνατού, θα προστατεύσουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αυτό όμως είναι το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον στην Ευρώπη και διεθνώς».
«Χαίρομαι που είμαι ο πολιτικός με τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, γιατί λέω δυσάρεστες αλήθειες. Πάντως, η διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού θα φέρει καρπούς σύντομα», κατέληξε.
Το «δάσκαλό» του, όμως, βρήκε ο υπουργός Υγείας στο πρόσωπο του κ. Θανάση Γιαννακόπουλου, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση εκπροσωπώντας τη ΒΙΑΝΕΞ.
«Κάποιες φορές το όχι είναι προτιμότερο από το ναι», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Γιαννακόπουλος. Είμαστε εδώ για να ακουστούν τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε. Απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη ότι ο τομέας του φαρμάκου δεν είναι ο πιο αθώος του αίματος, ο κ. Γιαννακόπουλος άστραψε και βρόντηξε: «Δεν δέχομαι ότι κάποιοι είναι κακοί, πολύ κακοί ή πάρα πολύ κακοί. Γιατί στην περίπτωση της δικής μας εταιρείας είμαστε οι καλοί. Τους κακούς έπρεπε να τους βρει η πολιτεία και να τους τιμωρήσει. Έχουμε 1.200 εργαζόμενους και δεν διώξαμε κανέναν. Δεν ήρθε όμως κανείς από την πολιτεία για να μας χτυπήσει την πλάτη» επιτιμητικά.
Χαρακτηριστικό της συμβολής των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών στην οικονομία είναι το παράδειγμα της ΒΙΑΝΕΞ, όπως τόνισε μία ακόμα πλευρά –εκτός της διατήρησης των θέσεων εργασίας- κ. Γιαννακόπουλος: «Η επιχείρηση η δική μας πλήρωσε 28 εκατ. ευρώ ΦΠΑ». Επίσης, έθιξε το θέμα των σημαντικών καθυστερήσεων στη διαδικασία έγκρισης κυκλοφορίας φαρμάκων από τον ΕΟΦ.
«Δεν θέλουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρήματα, αλλά να κρατηθούμε», κατέληξε.
Ο κ. Γεωργιάδης, παίρνοντας ξανά το λόγο, απάντησε προσωπικά στον κ. Γιαννακόπουλο. «Σας ευχαριστώ που έχετε κρατήσει όλους τους εργαζόμενους. Με ειλικρίνεια το λέω, έστω και μία θέση εργασίας να σώζεται, έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα που το κάνετε και με τον κόπο που το καταφέρνετε».
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε επίσης το δίκαιο του αιτήματος του κ. Γιαννακόπουλου για το θέμα του ΕΟΦ και δήλωσε πως είναι το επόμενο μέλημα του υπουργείου. Σημείωσε δε ότι πρέπει οι ελληνικές φαρμακευτικές να αυξήσουν τις εξαγωγές, όπως έκανε η ΒΙΑΝΕΞ με τη συνεργασία με τη Lilly και την επέκταση στην αγορά της Κίνας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δ. Δέμος, στην ομιλία του τόνισε ότι τα αλλεπάλληλα δελτία τιμών, η συνεχώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη και το claw back, δεν βοηθούν στο στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θ. Τρύφων τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ.
Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν και εκπρόσωποι των κομμάτων. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε ο κ. Π. Κουρουμπλής, από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Βλασερός, ο κ. Π. Μελάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η Κ. Μάρκου από τη Δημοκρατική Αριστερά. Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη στήριξης της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Δ. Λιντζέρης, τόνισε ότι παρά τα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, ο οργανισμός έχει επιστημονική επάρκεια, παραδέχτηκε ότι ο ΕΟΦ είναι πίσω στη γρήγορη έκδοση αδειών κυκλοφορίας και κατέληξε με ένα κάλεσμα για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας για την πατρίδα, σημειώνοντας ότι «κριτήριο της αλήθειας είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια».
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΣΤΑΤ - Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: ένα πραγματικό success story
Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία
Έκλεψε την παράσταση ο Θανάσης στην εκδήλωση της ΠΕΦ
ΠΕΦ: Κάλεσμα στήριξης του ελληνικού φαρμάκου