Ο Καρέλι, ο Τσιρώνης και οι καταραμένοι των Φυλακών…
-Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι οι δύο πόλοι ενός τρομακτικού προβλήματος που εδώ και χρόνια η ίδια η πολιτεία το αφήνει να σέρνεται.-Αραβαντινός: Δέκα δεσμοφύλακες βασάνισαν τον Καρέλι στη Νιγρίτα
Ο άγριος βασανισμός ενός κρατούμενου του Ilya Kareli(Kudret Kumes το πραγματικό του όνομα), ο θάνατός του στο κελί «ψυγείο» των Φυλακών Νιγρήτας Σερρών και ο σφαγιασμός του υπαρχιφύλακα των Φυλακών Μαλανδρίνου, Γιώργου Τσιρώνη, στο χώρο των Φυλακών όπου επικρατεί ένας διαολεμένος άγραφος νόμος –και όχι ο σωφρονιστικός κώδικας όπως επιθυμεί να ευαγγελίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης- ήταν κάτι το αναμενόμενο. Τουλάχιστον για όσους ζουν μέσα στις φυλακές: κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αναμενόμενο, δυστυχώς, ήταν και για το υπουργείο Δικαιοσύνης που ως δέκτης καταγγελιών και αναφορών, γνώριζε και γνωρίζει τις ακριβώς συμβαίνει μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Σε ό, τι αφορά την περίπτωση του Kudres Kumet, ο άνθρωπος αυτός κηδεύτηκε πριν από λίγες ώρες στο πατρικό του χωριό, το Zupen στο Fieri της Αλβανίας. Ο εισαγγελέας στο Φίερι (μία περιοχή με έντονη εγκληματικότητα τοπική αλλά και εξαγόμενη) ισχυρίζεται πως οι ελληνικές αρχές είτε δεν είχαν πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς προκάλεσε τον θάνατο Kumet ή δεν τα είπαν όλα.
Πριν την κηδεία, οι αρχές του Φίερι έκαναν την δική τους νεκροψία στο σώμα του Kumet. Τα αποτελέσματα ισχυρίζονται –με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από αλβανικά ΜΜΕ- πως ο βασανισμός του Kumet ήταν ακόμη πιο σοβαρός. Η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελιδου το αρνείται.
Τα αλβανικά ΜΜΕ, μέσω διαρροών από τις επίσημες υπηρεσίες, υποστηρίζουν ότι το σώμα του Kumet ή Kareli είχε 15 θανατηφόρες πληγές και ότι από τα δάκτυλα του έλειπαν τα νύχια.
Το πλέον σοκαριστικό είναι το στοιχείο που δίνουν τα αλβανικά ΜΜΕ πως εκτός από «τραύματα στο κεφάλι, στα άκρα και στο στήθος» στο άψυχο σώμα του κρατούμενου των ελληνικών φυλακών, διαπιστώθηκε και «εκτομή του παχέος εντέρου».
Εκτός από το Φίερι, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, νεκροψία έγινε και από ιατροδικαστές των Τιράνων ο οποίος επίσης πιστοποιεί την «αφαίρεση νυχιών». Ωστόσο, τα τελικό πόρισμα του ιατροδικαστή δεν είναι ακόμη έτοιμο.
Όπως και να’ χει, ένας από τους συγγενείς του Kumet, ο Mevlan Meçaj με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, φαίνεται πως θα είναι ο άνθρωπος ο οποίος από την πλευρά της οικογένειας του σκοπεύει να «τρέξει δικαστικά το θέμα».
Μία από τις γυναίκες που είδαν τον νεκρό Kareli στην Ελλάδα πριν η σωρός του οδηγηθεί στην Αλβανία για την ταφή, ήταν και η θεία του Ylvie Hoxha η οποία έχει καταμαρτυρήσει φοβερά στιγμιότυπα στα αλβανικά ΜΜΕ.
Σαν το σκυλί στ’ αμπέλι: O Karelli και οι άλλοι…
Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι οι δύο πόλοι ενός τρομακτικού προβλήματος που εδώ και χρόνια η ίδια η πολιτεία το αφήνει να σέρνεται, με ότι αυτό συνεπάγεται, με αυτοκτονίες μέσα στις φυλακές, με θανάτους ασθενών κρατουμένων που γι’ αυτούς γιατρός δεν υπάρχει με σοβαρούς τραυματισμούς σωφρονιστικών υπαλλήλων και ότι άλλο μπορεί να χωρέσει ο νους.
Στις φυλακές, όταν δεν σε σφάζουν, σου ξεσκίζουν την ψυχή. Και οι δύο «πόλοι» του προβλήματος το ξέρουν αυτό καλά ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι από τη μία είναι εντελώς απροστάτευτοι σε τρελαμένους κρατούμενους όπως ο Kumes κι από την άλλη εκτεθειμένοι σε σοβαρές και μεταδοτικές ασθένειες τις οποίες προσπαθούν να «καταπολεμήσουν» με τόνους χλωρίνης καθώς γιατρικό στις φυλακές δεν προσφέρεται.
Από την άλλη είναι γεγονός ότι αρκετοί κρατούμενοι των ελληνικών Φυλακών πεθαίνουν σαν το «σκυλί στ’ αμπέλι».
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένας 38χρονος κρατούμενος των Φυλακών Λάρισας από τη Λευκορωσία, ο Αλεξέι Ντούσλεβιτς, βραδιάτικα στο κελί του ένιωσε ένα σφίξιμο στο στήθος. Συγκρατούμενοι του άρχισαν να φωνάζουν δυνατά για να ειδοποιήσουν τους υπαλλήλους πως ο άνθρωπος έχει πρόβλημα (άλλος τρόπος ειδοποίησης δεν υπήρχε. Ο Ντούσλεβιτς βρισκόταν στον Β’ όροφο των φυλακών. Όταν κάποια στιγμή άνδρες της εξωτερικής φρουράς άκουσαν τις φωνές ανέβηκαν να δουν τι συμβαίνει. Ο Ντούσλεβιτς ήταν σε άθλια κατάσταση, κραύγαζε από τους πόνους. Φορείο δεν υπήρχε για να τον μεταφέρουν. Με τη συνοδεία των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς αναγκάστηκε να κατέβει τρεις ορόφους –στο ισόγειο βρίσκεται το ιατρείο (γιατρός δεν υπήρχε)-μόνος του. Μόλις έφτασε στο ισόγειο έχασε τις αισθήσεις του. Τι συνέβη μετά; Απλά πέθανε.
Τον Γενάρη της ίδιας χρονιάς, μία νεαρή δασκάλα, η Δέσποινα Ματάλα κρατούμενη των Φυλακών στον Ελαιώνα της Θήβας έσβησε κρατώντας σφιχτά το κραγιόν της, αποζητώντας ένα «κομμάτι» οξυγόνο που θα έσωζε την ζωή της. Η Ματάλα ήταν παλιά χρήστης ναρκωτικών. Στις φυλακές την ακολουθούσε μία χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Μερικά φάρμακα χρειάζονταν και λίγο οξυγόνο για ώρα ανάγκης. Όταν την έπιασε η κρίση δεν υπήρχαν. Κατάλαβε ότι θα πεθάνει. Κρατούσε το κραγιόν όταν πέθανε. Γιατί ήθελε στον θάνατο να πάει όμορφη… (όταν πέθανε η Ματάλα, τις Φυλακές του Ελαίωνα τις επισκεπτόταν ένας γιατρός κάθε δεκαπέντε ημέρες)…
«Δέκα δεσμοφύλακες βασάνισαν τον Καρέλι στη Νιγρίτα»
Σε αποκαλύψεις προέβη ο αρχιφύλακας και συνδικαλιστής Αντώνης Αραβαντινός, ο οποίος μίλησε με ονόματα για τα βασανιστήρια του Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, στην χθεσινή εκπομπή του Γιώργου Τράγκα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της έρευνας του τμήματος Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Χάρης Κονσολίδης, δεν άντεξε και «έσπασε», καθώς παραδέχτηκε ότι χτύπησε και βασάνισε τον 42χρονο βαρυποινίτη, εντός των φυλακών Νιγρίτας.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Αραβαντινό, ο κ.Κονσολίδης αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι στα βασανιστήρια πήραν μέρος άλλοι 9 δεσμοφύλακες. Αμέσως οι επικεφαλής των ερευνών κάλεσαν για κατάθεση τους 9 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι 7 αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους και οι 2 παραδέχτηκαν τα χτυπήματα και την ενοχή τους. Αυτοί οι δύο όμως αρνήθηκαν να δώσουν άλλα ονόματα...
Ο κ. Αραβαντινός στη συνέχεια αποκάλυψε ότι ο κ. Κονσολίδης αμέσως μόλις έμαθε ότι θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Μάλιστα τηλεφώνησε στη γυναίκα του και ζήτησε συγγνώμη.
Αμέσως μετά προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του, αλλά τον έσωσαν συνάδελφοί του. Μετά από αυτά τα γεγονότα διατάχθηκε ο εγκλεισμός του, στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου Σερρών.
Διαβάστε επίσης:
Την Τετάρτη οι συλλήψεις των σωφρονιστικών για το θάνατο του Καρέλι
Στο νοσοκομείο ο πρόεδρος σωφρονιστικών Νιγρίτας
Ποινική δίωξη κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων για το θάνατο του Καρέλι
Ραγδαίες εξελίξεις για τον θάνατο Καρέλι
Μητέρα Καρέλι: Να τιμωρηθεί, όχι να βασανιστεί και να πεθάνει