Οικότροφοι Εστιών ΑΠΘ: Μας πετάνε έξω απ’ τα δωμάτια πριν το πτυχίο!
Τη Σύγκλητο του Αριστοτελείου καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων Εστιών του ΑΠΘ, για '' υπερψηφίση αντιδραστικών προτάσεων και επικύρωση τους κάτω από το τραπέζι".
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος:
«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φοιτητική μέριμνα τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Ειδικότερα στον τομέα της στέγασης, τα προβλήματα που βιώνουμε οι οικότροφοι στις Εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Οι φοιτητικές εστίες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται (ελλιπέστατα!) από το Ίδρυμα Νεότητας & Δια Βίου Μάθησης, ενώ τη διοικητική τους διαχείριση, πλέον, την αναλαμβάνει το Α.Π.Θ.
Συγκεκριμένα, οι διοικητικές αποφάσεις που αφορούν στις Εστίες λαμβάνονται από μία επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο αντιπρύτανης και υπεύθυνος οικονομικών, Γιάννης Παντής. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως, πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί άτυπα, αφού δεν έχει επικυρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο το έγγραφο που ορίζει τα μέλη, τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητές της. Η επιτροπή-φάντασμα συνεδριάζει σε άγνωστους τόπους και χρόνους, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τους άμεσα ενδιαφερόμενους· τους ίδιους τους εστιακούς φοιτητές.
Επί πολλά έτη, ο Σύλλογός μας αντιμάχεται χρόνια προβλήματα που συνδέονται με την παραδοσιακά πενιχρή χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Αυτά, τώρα πια, έχουν λάβει τερατώδεις διαστάσεις. Διογκώνονται, σαφώς, από τους πρόσφατους, αναδιαρθρωτικούς εκπαιδευτικούς νόμους, αλλά και ό,τι άλλο απορρέει από τη συνολικότερη πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων. Αυτών των κυβερνήσεων που σπεύδουν να συμμορφωθούν με καθετί που προστάζουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ, η Τρόικα.
Καθημερινά τελούμε υπό εγκλωβισμό ανάμεσα στα εξής: τον αδιαφανή τρόπο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, την απουσία προσωπικού με άμεσο αντίκτυπο στη σίτιση και στη συντήρηση (βλ. τις πρόσφατες διαθεσιμότητες – απολύσεις των υπαλλήλων του Α.Π.Θ.), την απαίτηση - συχνά εκβιαστική - παράνομων ενοικίων, τις ελάχιστες νέες εισδοχές, ενώ παραμένουν κενά δωμάτια και άλλα χρησιμοποιούνται είτε ως επί πληρωμή ξενώνες (βλ. προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών όπως τα Erasmus και Best, φιλοξενίες για πολιτιστικά δρώμενα) είτε από μη δικαιούχους με την ανοχή/συμβολή των αρμοδίων, την έλλειψη προδιαγραφών για την αξιοπρεπή διαβίωση των Α.Μ.Ε.Α. κ.α. Τη θλιβερή συνθήκη που προκύπτει από τα παραπάνω, συμπλήρωσε εσχάτως η νέα οδηγία της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., η οποία υπαγορεύει την απαίτηση διαγραφής από την Εστία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ορκωμοσίας. Με αυτή την αφορμή, η γενική συνέλευση του Συλλόγου μας αποφάσισε να πιέσουμε Διεύθυνση και Πρυτανεία, έτσι ώστε να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και να απαιτήσουμε λύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρόσφατη αυτή απόφαση μας εξαναγκάζει να χάσουμε την εστιακή μας ταυτότητα , πριν καν απολέσουμε τη φοιτητική μας ιδιότητα· μας πετάει έξω απ' τα δωμάτια που έχουμε ανάγκη για να σπουδάσουμε, πριν καν ολοκληρωθούν οι σπουδές μας. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την άρνηση του δικαιώματος στη δωρεάν στέγαση προς μεταπτυχιακούς φοιτητές που, ειρήσθω εν παρόδω, εφαρμόζεται μόνο στις Εστίες της Θεσσαλονίκης, προμηνύει ολοκληρωτικές αλλαγές που συνδράμουν τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς σχολών και ιδρυμάτων.
Ως αποτέλεσμα, ο Σύλλογός μας προχώρησε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον υπεύθυνο της «Επιτροπής» Γιάννη Παντή την Παρασκευή 28/03, στη βάση υλοποίησης της απόφασης του, μετά και από πλήρη στήριξη των φοιτητικών συλλόγων του Α.Π.Θ. Τα αιτήματά μας σε αυτή την παράσταση ήταν ξεκάθαρα. Απαιτούσαμε την άρση της απόφασης σχετικά με τις διαγραφές των οικότροφων πριν την απόκτηση του πτυχίου τους και την άμεση συνεδρίαση της Συγκλήτου προκειμένου να συζητηθούν τα εστιακά ζητήματα διεξοδικά.
Ο αντιπρύτανης, όλως τυχαίως, ήταν απών και εναλλακτικά απευθυνθήκαμε στον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο. Ο τελευταίος, αρχικά, προσπάθησε να μας αποφύγει με πρόσχημα μίαν υποτιθέμενη συνεδρίαση. Έτσι, μπήκαμε στο γραφείο του, απαιτώντας να ακούσει τα αιτήματά μας και να δεσμευτεί για την επίλυσή τους. Μετά από έντονη αντιπαράθεση, καθώς δεν ήταν πρόθυμος ούτε να μας ακούσει, πολλώ δε μάλλον να μας εγγυηθεί την υλοποίηση των αιτημάτων μας, αντιπρότεινε να επικοινωνήσει με τον αντιπρύτανη και να μας ειδοποιήσει για την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής. Κάτι τέτοιο, προφανώς, και δεν μας ικανοποίησε, αφού δεν εγγυόταν, ουσιαστικά, καμία λύση σε κανένα πρόβλημα. Γι' αυτό και συνεχίσαμε να επαναφέρουμε το ζήτημα επίμονα. Βέβαια, ο πρύτανης θεώρησε ότι το θέμα είχε λήξει και αποφάσισε να μας αγνοεί προκλητικά, φτάνοντας, μάλιστα, σε σημείο να επικαλεστεί καθεστώς ομηρίας από τους φοιτητές που περιμέναμε εκεί για μια απάντηση.
Ο αγώνας μας, όμως, δεν τελειώνει εδώ.
Ο Σύλλογός μας μαζί με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της υπόλοιπης πανεπιστημιακής κοινότητας θα συνεχίσει να παλεύει για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση.
Καταγγέλλουμε την πρυτανική αρχή, η οποία με υποκριτικές ανακοινώσεις θέτει εαυτόν στο πλευρό των φοιτητών, την ίδια στιγμή που επιχειρεί έμπρακτα να υποβοηθήσει στην κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας.
Καταγγέλλουμε όσους από τους υπαλλήλους των Εστιών είναι συνυπεύθυνοι, είτε εισηγούμενοι τέτοιου τύπου αλλαγές είτε εκτελώντας με ιδιαίτερο ζήλο τις αποφάσεις της Πρυτανείας. Μιας Πρυτανείας, μάλιστα, που λίγους μήνες νωρίτερα υπέσκαπτε τον δίκαιο απεργιακό αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις.
Καταγγέλλουμε τη Σύγκλητο που υπερψηφίζει τέτοιες αντιδραστικές προτάσεις και τις επικυρώνει κάτω από το τραπέζι.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,
ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ - ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ».
Διαβάστε επίσης: Ανεβαίνει Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Χαρούλης