Ροδόπη: Στρατόπεδο μετατράπηκε σε οικισμό φιλοξενίας ορφανών
Ένα παροπλισμένο ακριτικό φυλάκιο στην ορεινή Ροδόπη, μετατρέπεται σε έναν μικρό παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος θα φιλοξενεί ορφανά παιδιά απ' όλη την Ελλάδα .
Η πρωτοβουλία ανήκει στην δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και τους συνεργάτες της και το πνευματικό κέντρο «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη», που λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο στην Κομοτηνή.
Παιδικό χωριό «SOS», θα θυμίζει ο οικισμός «Ακρίτας» που στήνει η κυρία Νικοπούλου με την «Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη», σε μια έκταση 150 στρεμμάτων σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Η έκταση παραχωρήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Σταρτού, που έδωσε το πράσινο για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων του πρώην φυλακίου.
«Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, για τις οποίες ήδη έχουμε εκπονήσει σχετικές μελέτες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρότυπο παραδεισιακό οικισμό, στον οποίο θα φιλοξενούμε ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά απ' όλη την Ελλάδα» λέει στο protothema.gr η κυρία Νικοπούλου, απευθύνοντας παράλληλα δημόσια ευχαριστίες προς το Γ.Ε.Σ που παραχώρησε την αναγκαία έκταση.
Η κυρία Χαρά Νικοπούλου, μαζί με τον σύζυγο της Ιωάννης Φριτζαλά, θα αναλάβουν την προστασία και την ανατροφή των παιδιών, με τη βοήθεια ομάδας εθελοντών που θα στελεχώσουν τον οικισμό, προσφέροντας τις υπηρεσίες που προβλέπει ο νόμος. «Στόχος είναι να ξεφύγουν τα παιδιά αυτά, από το ιδρυματικό περιβάλλον και να νιώσουν την θαλπωρή της οικογένειας» επισημαίνει η κυρία Νικοπούλου.
Στο βασικό συγκρότημα, θα λειτουργήσουν οι κατοικίες που θα φιλοξενούν τα παιδιά, ενώ προβλέπεται να διαμορφωθεί σταδιακά και ένα «Κέντρο Εναλλακτικής Διαβιώσεως», με αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα τα έσοδα του οποίου θα καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες όλου του οικισμού.
Η «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη»
Από το 2012 λειτουργεί στην Κομοτηνή η «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη». Πρόκειται ουσιαστικά, για έναν οργανωμένο χώρο όπου προσφέρονται δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου άπορων οικογενειών, χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής. Παράλληλα λειτουργούν τμήματα μουσικής παιδείας με πιάνο, βιολί, χορωδιακά τμήματα, αρχαίων ελληνικών, φιλοσοφίας, στρατηγικής αγωγής κ.ά, ενώ πραγματοποιούνται ταξίδια σε μη τουριστικούς προορισμούς της Θράκης, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πληθυσμιακών ομάδων, διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες και διανομή σχολικού εκπαιδευτικού υλικού.
«Η παιδαγωγική προσέγγιση του πνευματικού μας κέντρου είναι απαύγασμα των σοφών συμβουλών της εξέχουσας επιστημονικής μας ομάδος, στην οποία έχουμε την μεγάλη τιμή να συμμετέχουν προσωπικότητες αναγνωρισμένες για το επιστημονικό τους κύρος, όπως οι κ.κ Jose Luis Navarro, Σαράντος Καργάκος, Άννα Τζιροπούλου - Εὐσταθίου, Νίκος Λυγερός, Γιώργος Λεκάκης κ.α» λέει η κυρία Νικοπούλου, ζητώντας απ' όσους μπορουν να βοηθήσουν υλικοτεχνικά την «Κιβωτό» τους, να το πράξουν ώστε να συνεχίσει το έργο της αυτές τις δύσκολες εποχές.
Όσοι θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά το νέο εγχείρημα της «Κιβωτού» μπορούν να καταθέτουν την προσφορά τους στον τραπεζικό λογαριασμό 6670-109859-581 - ΙΒΑΝ:GR5001716700006670109859581 στην Τράπεζα Πειραιώς. Πληροφορίες στα τηλέφωνα :2531084228 – 6948781892
thrakitoday
Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακές συνταγές: Φακόρυζο αγιορείτικο