Όταν οι νόμοι γίνονται… κουρελόχαρτα
Στην περίπτωση των καθαριστριών του υπ. Οικονομικών η κοινωνική δικαιοσύνη πάει «περίπατο» - Αρνούνται την επαναπρόσληψη τους παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου
Στα… παλαιότερα των υποδημάτων τους εξακολουθούν και γράφουν την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για άμεση επανάπροσληψη των 393 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών οι πολιτικοί προϊστάμενοί του.
Αν και ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει το αίτημα του ελληνικού δημοσίου να παγώσει προσωρινά (μέχρι τη συζήτηση της κύριας προσφυγής) την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου με την οποία δικαιώθηκαν οι απολυμένες καθαρίστριες εντούτοις το υπουργείο Οικονομικών αρνείται πεισματικά να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία στους κόλπους της δικαιοσύνης καθώς η εκτελεστική εξουσία εμφανίζεται να αγνοεί παντελώς, να μην σέβεται και να παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις.
Κάποιοι κύκλοι μάλιστα απορούσαν γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει παρέμβαση της Εισαγγελίας και δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια για τη διακρίβωση τυχόν ποινικών ευθυνών όταν για άλλες υποθέσεις ήσσονος κοινωνικής σημασίας διατάσσονται προκαταρκτικές εξετάσεις και δη με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Όσο για τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το υπουργείο αυτοί «δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν ριζοσπαστικές επεμβάσεις στη ζωή των πολιτών, που οδηγούν στην εξαθλίωση πλήθος οικογενειών με προφανή τον κίνδυνο αποδόμησης της κοινωνίας…» ήταν η αποστομωτική απάντηση του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ παρείχαν υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες από τα ιδιωτικά συνεργεία «τα οποία ισοσκελίζουν τις χαμηλές προσφορές μέσω της παροχής ελλιπών και χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών», ενώ οι απολαβές των καθαριστριών ήταν ήδη χαμηλές «αφού κυμαίνονταν από 373 έως 750 ευρώ μηνιαίως». Έτσι η ανάθεση σε ιδιώτες «συνεπάγεται αμφίβολο ταμειακό όφελος και επέφερε υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και δυσλειτουργία των υπηρεσιών αυτών». Το δικαστήριο εστίαζε και στην ηλικιακή κατηγορία (45-60 ετών) των καθαριστριών “με εκμηδενισμένες πιθανότητες εξεύρεσης άλλης εργασίας” καθώς και στο γεγονός ότι πολλές από αυτές μεγαλώνουν μόνες ανήλικα παιδιά.
Από την πλευρά τους οι απολυμένες καθαρίστριες -παρά την ξεκάθαρη νίκη τους- εξακολουθούν να δίνουν τον αγώνα τους ώστε να γυρίσουν στις θέσεις τους. Και σήμερα παρέμεναν έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Καραγεώργη Σερβίας ζητώντας συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη.
Προχθες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη και τον γενικό διευθυντή Νίκο Σαλαγιάννη. Αμέσως μετά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ τονιζόταν ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Στην περίπτωση τους πάντως είναι γεγονός ότι το κράτος έχει εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα που αγγίζει τα όρια της αναλγησίας, ενώ η δικαιολογία για περικοπές στο δημόσιο δεν φαίνεται να πείθει κανέναν, αφού μέχρι τώρα ουδείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν μας έχει εξηγήσει πιο είναι το κόστος της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβους.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να επαναπροσλάβουν τις καθαρίστριες, έβαλαν τα ΜΑΤ να τις ξυλοκοπήσουν
Ένταση στο υπουργείο Οικονομικών - Μάχη σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ (vid)
Μακρή για καθαρίστριες: Αυτές οι γυναίκες αγωνίζονται για 330 ευρώ (vid)