Θράκη: Πωλητήριο σε λίμνες και ποτάμια προστατευόμενων περιοχών
Tο νομοσχέδιο δεν έχει λάβει υπόψη του την περιβαλλοντική νομοθεσία, λέει με έμφαση ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας Μάνος Κουτράκης μιλώντας στο «Χ».
Το νομοσχέδιο εξαιρεί από κάθε κανόνα προστασίας την συντριπτική πλειοψηφία των ποταμιών και των λιμνών της χώρας μεταξύ αυτών και της Ισμαρίδας η οποία βρίσκεται σε ζώνη του δικτύου Natura μαζί με τον Νέστο και την λίμνη Βιστωνίδα Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ιδρύθηκε το 2008 και περιέλαβε τις ήδη προστατευόμενες περιοχές του Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους.
Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του (930.000 περίπου στρέμματα) και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας. Σκοπός του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή. Θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είναι ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας (Φ.Δ.), ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστάθηκε τον Απρίλιο του 2003, με ΚΥΑ των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Ανάπτυξης. Κι όμως αυτό το Πάρκο βάζει πωλητήριο!
Το δρόμο για την πώληση και εκμετάλλευση ακινήτων παραλίμνιων και παρόχθιων περιοχών σε προστατευόμενες περιοχές ανοίγει το νέο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς του Υπουργείου Οικονομικών. Ένα νομοσχέδιο που δεν έχει λάβει υπόψη του την περιβαλλοντική νομοθεσία, λέει με έμφαση ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας Μάνος Κουτράκης μιλώντας στο «Χ» και σημειώνει «φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτοί που το συνέταξαν δεν έχουν ασχοληθεί με την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία, ούτε με τις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το μέλλον τόσο των παραλιών όσο και των λιμνών και των ποταμιών της χώρας φαντάζει αβέβαιο, αφού η εκμετάλλευση τους κινδυνεύει να περάσει στα χέρια ιδιωτών.
ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ
Όσον αφορά την Β. Ελλάδα πέρα από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός παραλιών σε Χαλκιδική και Αν. Μακεδονία και Θράκη έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση οδηγεί ο νόμος για τους αιγιαλούς ακόμη και λίμνες και ποτάμια που ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές. Όπως είχε γίνει γνωστό σε ρεπορτάζ του «Χ» στις 20 Μαΐου παραθαλάσσιες εκτάσεις του Δήμου Κομοτηνής στις πλέον τουριστικές και πολυσύχναστες περιοχές του Φαναρίου και της Αρωγής μπήκαν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο εκτάσεις, η μία στην Αρωγή κοντά στη λίμνη Καρατζά 19,147 τ.μ. και η άλλη στο Φανάρι κοντά στο λιμάνι στην παραθαλάσσια περιοχή «Κολώνες του Μεταξά» 13,111 τ.μ..
Προς πώληση όμως έχει μπει και το Ξενία Κομοτηνής, που παραμένει ερμητικά κλειστό τον τελευταίο περίπου χρόνο. Οι αναπτυξιακές εγκαταστάσεις που προτείνονται στον ενδιαφερόμενο για τις εκτάσεις σε Φανάρι και Αρωγή, αφορούν την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, χωρίς μάλιστα να υποδεικνύεται κάποιος περιορισμός περιβαλλοντικός ή μη και χωρίς να διευκρινίζεται αν οι συγκεκριμένες εκτάσεις βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες ζώνες.
ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ
Το σχέδιο Νόμου ωστόσο φαίνεται πως παρέχει αντίστοιχες δυνατότητες και σε επενδυτές που θα στραφούν σε ακίνητα παραλίμνιων ή παρόχθιων περιοχών. Το άρθρο 2 του σχετικού νομοσχεδίου ορίζει τις παρόχθιες περιοχές σε 44 λίμνες και ποτάμια της χώρας οι οποίες μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για τουριστική ή άλλους είδους ανάπτυξη. Βάσει του νέου νομοσχεδίου, οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν αποκλειστική χρήση στις όχθες λιμνών και ποταμιών αλλά ακόμα και να χτίσουν ή να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές, με τους επιστήμονες να μιλούν για μια οικολογική καταστροφή, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο εφαρμοστεί στην πράξη. Το ίδιο νομοσχέδιο μάλιστα εξαιρεί από κάθε κανόνα προστασίας τη συντριπτικά πλειονότητα των ποταμών και των λιμνών της χώρας, αφού ορίζει όχθες και παρόχθιες ζώνες μόνο σε 17 ποτάμια και 27 φυσικές και τεχνικές λίμνες, ενώ ακόμη και σε αυτά προβλέπει δυνατότητα εξαιρέσεων από κάθε προστασία και μάλιστα με μια κοινή υπουργική απόφαση ή πράξη άλλης Αρχής ώστε να εξυπηρετηθούν ιδιωτικές επενδύσεις. Το νομοσχέδιο εξαιρεί από κάθε κανόνα προστασίας την συντριπτική πλειοψηφία των ποταμιών και των λιμνών της χώρας μεταξύ αυτών και της Ισμαρίδας η οποία βρίσκεται σε ζώνη του δικτύου Natura μαζί με τον Νέστο και την λίμνη Βιστωνίδα.
Το ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα προσπαθεί να προσπεράσει νομοτεχνικά προβλήματα που αφορούν την ύπαρξη όχθης σε λίμνες και ποτάμια για την ένταξή τους στο πωλητήριο ενώ παράλληλα δεν υποδεικνύει κάποιο περιορισμό περιβαλλοντικό η μη αλλά και διευκρίνηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι εκτάσεις αυτές να βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές Οι περιορισμοί από την περιβαλλοντική νομοθεσία υπάρχουν, αλλά από το νομοσχέδιο απλώς...παραβλέπονται. Όπως εξηγεί στο «Χ» ο κ. Κουτράκης «Η ζώνη Α', η λεγόμενη και ζώνη απολύτου προστασίας, είναι η υδάτινη έκταση και η παραποτάμια περιοχή. Εκεί δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα, επιβάρυνσης, παρά μόνο παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η γεωργία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η κτηνοτροφία με ζώα σε παραλίμνιες περιοχές, γενικά δραστηριότητες, που είναι φυσικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Σίγουρα δεν επιτρέπονται να γίνουν έργα. Όμως αυτό το νομοσχέδιο έχει άρθρα, τα οποία αν ισχύσουν για τις παραλίμνιες περιοχές, τότε τα πράγματα είναι τραγικά. Το νομοσχέδιο αντικρούει στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει υπογραφεί για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την Α' Ζώνη ορίζει ρητά ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενώ την ίδια στιγμή η Α΄ Ζώνη βρίσκεται μέσα στο νομοσχέδιο».
Γ. Μανιάτης: Μακριά από το μοντέλο παράκτιας ανάπτυξης της Ισπανίας
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος προσπαθεί να κάμψει αντιδράσεις. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει και δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο παράκτιας ανάπτυξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ή ακόμα, σε ορισμένες περιοχές, της Ιταλίας και της Γαλλίας, το οποίο έχει οδηγήσει στην ανεπανόρθωτη αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της ακτογραμμής των χωρών αυτών, με προφανείς αρνητικές συνέπειες στο τουριστικό τους προϊόν» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, στο συνέδριο «Could Blue Growth turn into Green?» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με το Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ, όπως επισήμανε ο υπουργός, «η χώρα δεν πρέπει να στοχεύει στη μαζικότητα του τουρισμού της αλλά στη συνεχή ποιοτική αναβάθμισή του και στην προώθηση ενός μοναδικού τουριστικού προϊόντος». Τόνισε ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας μας πρέπει να συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό, την αυθεντικότητα, το καλό κλίμα, τις καλές υποδομές, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κλίμακα του τοπίου, καθώς και την ασφάλεια που επιτρέπει στον επισκέπτη να κινηθεί και αυτόνομα, έξω από αυστηρά προδιαγεγραμμένες διαδρομές και προορισμούς. Ως πιο ελπιδοφόρους τομείς της γαλάζιας οικονομίας για την απασχόληση, ο κ. Μανιάτης ανέφερε αυτούς της θαλάσσιας ενέργειας, του τουρισμού, της βιοτεχνολογίας, της αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας και την εξόρυξη από τον θαλάσσιο βυθό. Τομείς που συμπληρώνουν τις θαλάσσιες μεταφορές και τις ναυπηγικές δραστηριότητες. Το βασικό νομοθετικό εργαλείο που διαθέτει η ΕΕ για την προστασία των θαλασσών της είναι η Οδηγία Πλαίσιο για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, της οποίας στόχος είναι η επίτευξη ή η διατήρηση «Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης» στα θαλάσσια ύδατα μέχρι το 2020, ενώ η αναβάθμιση της γνώσης για τον υποθαλάσσιο χώρο είναι επίσης μία από τις δράσεις της στρατηγικής για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη».
Μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» τα κονδύλια που θα διατεθούν ως το 2020 για τον σκοπό αυτόν φθάνουν τα 80 δισ. ευρώ, ενώ στόχο αποτελεί μέχρι το 2020 η πλήρης χαρτογράφηση του βυθού όλων των ευρωπαϊκών θαλασσών. Σημειώνεται τέλος, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η γαλάζια οικονομία προσφέρει δουλειά σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και συνεισφέρει με 500 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο στόχος είναι, μέχρι το 2020, να προσφέρει 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 600 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. Το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ γιορτάζει! Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο εορτασμός της οποίας γίνεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας διοργανώνει μία πληθώρα δράσεων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος γιορτάζεται με ποικίλους τρόπους σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και σαράντα ένα χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να γνωρίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που τις ταλανίζουν, να μάθουν πώς μπορούν οι ίδιες να αποτελέσουν κομμάτι της επίλυσής τους και να συμμετάσχουν ενεργά σε δραστηριότητες που τις βοηθούν να συνειδητοποιήσουν πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, ο Φορέας Διαχείρισης διοργανώνει στις 5 Ιουνίου επίσκεψη του δημοτικού σχολείου Βώλακα στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή της Καβαλάς. Η επίσκεψη θα έχει βιωματικό χαρακτήρα, καθώς περιλαμβάνει περίπατο των παιδιών στο Παραποτάμιο Δάσος της Κεραμωτής και παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της λιμνοθάλασσας. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα μπορέσουν να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του υδροβιότοπου, μαθαίνοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες για την διάσωσή τους. Μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και παιχνίδια, οι μικροί μαθητές θα εντυπωσιαστούν από τις ομορφιές της φύσης και θα μπορέσουν να αισθανθούν αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου τους! Επιπλέον, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, ο Φορέας διαχείρισης θα συμμετάσχει στις γιορτές νεολαίας που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης στις 5 Ιουνίου και ώρα 9.30 στην κεντρική πλατεία Ξάνθης.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δράσεις του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να ενημερωθούν για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και να περάσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους με εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά παιχνίδια και κατασκευές.
Τέλος, στις 08 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του σχολικού διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα «Η μετανάστευση των πουλιών και των ψαριών» που οργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 18.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας καλεί όλους τους πολίτες να δώσουν το δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, προβάλλοντας έτσι το δικό τους μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο, όπου το περιβάλλον θα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και απαραβίαστες αξίες και όχι αντικείμενο προς εκμετάλλευση.
Xronos.gr
Διαβάστε επίσης: Διαμαρτυρία δημάρχου Μαρώνειας Σαπών για την κατάργηση λιμενικού σταθμού