Κομοτηνή: Πρόστιμα από 1.000 έως 6.000 ευρώ στους παράνομους του παζαριού
Μετά τη ψήφιση του νόμου 4264/2014 (ΦΕΚ 118A/15.5.2014) με τίτλο «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις» εφαρμόστηκαν «τσουχτερά» πρόστιμα, για τα οποία μάλιστα είχαν εκφράσει αντιρρήσεις οι οργανωμένοι παραγωγοί λαϊκών αγορών.
Οι παραγωγοί εκφράζουν την άποψη ότι και το παράνομο εμπόριο θα περιοριστεί, αλλά και θα αποφεύγεται η επιβολή τόσο εξοντωτικών προστίμων, εφόσον υπάρχει συνεχής αστυνόμευση των λαϊκών αγορών.
Πιο ειδικά, με υπέρογκα πρόστιμα της τάξης των 1.000 έως 6.000 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα που στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο, ήρθαν αντιμέτωποι παράνομοι πωλητές προϊόντων στη λαϊκή αγορά Κομοτηνής του περασμένου Σαββάτου. Μετά τη ψήφιση του νόμου 4264/2014 (ΦΕΚ 118A/15.5.2014) με τίτλο «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις» εφαρμόστηκαν τα παραπάνω πρόστιμα, για τα οποία μάλιστα είχαν εκφράσει αντιρρήσεις οι οργανωμένοι παραγωγοί λαϊκών αγορών μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών.
Συγκεκριμένα αντιδρούσαν σε επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου όπως:
• Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
• Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
• Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.
• Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
• Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1.000 ΕΥΡΩ
Η διαμαρτυρία επικεντρώνονταν και στα υπέρογκα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο. Συγκεκριμένα μετά την ψήφιση του Νόμου για τις παρακάτω παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο ως εξής:
• α) για έλλειψη άδειας, πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και για μη κατοχή της τη στιγμή του ελέγχου πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ,
• β) για πώληση προϊόντων που δεν αναγράφονται στην άδεια, πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ,
• γ) για αυθαίρετη αλλαγή χώρου, μη τήρηση ωραρίου, μη αυτοπρόσωπη προσέλευση, μη τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο, μη τοποθέτηση πινακίδων σε κάθε προϊόν με τις ενδείξεις της τιμής πώλησης ή της ποιότητας ή της προέλευσης του προϊόντος, καθώς και μη αναγραφή της αληθούς προέλευσης αυτού και μη τοποθέτηση ειδικής πινακίδας με τον αριθμό της άδειας, το όνομα του κατόχου και τα λοιπά απαιτούμενα στοιχεία, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, για καθεμία από τις ανωτέρω παραβάσεις,
• δ) για διάθεση προϊόντων τα οποία δεν συνοδεύονται από τα παραστατικά που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, ή συνοδεύονται από παραποιημένα ή με ανακριβή στοιχεία παραστατικά, πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ,
• ε) για χρήση ελαττωματικών ή μη εγκεκριμένων μέτρων, σταθμών και ζυγών, κατά τη ζύγιση ή στάθμιση των προϊόντων, για την με οποιονδήποτε τρόπο παραποίηση της ζύγισης, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ,
• στ) για αναπλήρωση του πωλητή ή πρόσληψη υπαλλήλου από αυτόν, χωρίς την τήρηση των διατάξεων του παρόντος, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ,
• ζ) για πώληση προϊόντων εκτός του καθορισμένου ωραρίου της λαϊκής αγοράς, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.
ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Διαχρονικό αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά Κομοτηνής είναι να υπάρχει έλεγχος για το παράνομο εμπόριο, αλλά ακόμα και αυτοί τρόμαξαν στην κυριολεξία από το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έγιναν έλεγχοι στο παζάρι του περασμένου Σαββάτου, όπως έκαναν γνωστό στο «Χ» παραγωγοί, όμως αυτοί διήρκησαν μόλις μία ώρα από τις 10.30 μέχρι και τις 11.30 το πρωί «γράφουν πέντε – έξι άτομα, τρομοκρατούν και αποχωρεί το κλιμάκιο», είπαν χαρακτηριστικά. Στο παζάρι της πόλης επιβλήθηκε πρόστιμα σε παράνομο πωλητή της τάξης των 6.000 ευρώ και ειδικότερα για έλλειψη άδειας, πρόστιμο 5.000 ευρώ και για μη κατοχή της τη στιγμή του ελέγχου πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Πολλά πρόστιμα επιβλήθηκαν για την περίπτωση πώλησης προϊόντων που δεν αναγράφονται στην άδεια, που αντιστοιχεί στο ποσό των 2.000 ευρώ, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο παραγωγοί να πωλούν αγορασμένα είδη και όχι παραγωγής τους. Σε 1.000 ευρώ ανήλθε το πρόστιμο για όσους παραγωγούς εντοπίστηκαν από τους ελέγχους να διαθέτουν τα προϊόντα τους εκτός του χώρου διαγράμμισης, έστω και για λίγους πόντους. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η περίπτωση επιβολής προστίμου 3.000 ευρώ σε ηλικιωμένο που πωλούσε ρίγανη και άλλα βότανα.
Οι παραγωγοί εκφράζουν την άποψη ότι και το παράνομο εμπόριο θα περιοριστεί, αλλά και θα αποφεύγεται η επιβολή τόσο εξοντωτικών προστίμων, εφόσον υπάρχει συνεχής αστυνόμευση των λαϊκών αγορών. «Εφόσον δε θα μπαίνουν οι παράνομοι στο παζάρι, δε θα μπαίνουν και αυτά τα πρόστιμα», τονίζει ο κ. Αλεξίου μέλος της διοίκησης του σωματείου λαϊκών αγορών Ροδόπης «Οι Διόσκουροι» από τον οποίον ζήτησε ο «Χ» να σχολιάσει την επιβολή των παραπάνω εξοντωτικών προστίμων και επισημαίνει πως «τα πρόστιμα αυτά που μπήκαν είναι αδύνατο να πληρωθούν». Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί παραπονούνται γιατί σε άλλες λαϊκές αγορές του νομού, όπως για παράδειγμα στη Φιλύρα με αφορμή το χθεσινό παζάρι, εκεί δε θυμούνται να έγινε έλεγχος τα τελευταία 6 χρόνια.
Xronos.gr
Διαβάστε επίσης: Ξάνθη: Στρατιωτικός συνελήφθη σε μπλόκο με 2 κιλά χασίς στο ηχείο του αυτοκινήτου!