Eμποδίστηκαν 159 απόπειρες αυτοκτονίας μέσα στο 2014
Οι απόπειρες αυτοκτονιών που ανακοινώνονται μέσω διαδικτύου δεν έχουν τελειωμό.
Οι άνθρωποι βρίσκουν το ιντερνετ, ως το πλέον κατάλληλο μέσο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι η ανωνυμία, η μοναξιά, η απόγνωση που τους οδηγεί σε αυτό το σημείο; Γεγονός είναι, πως το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ είναι σε μία μόνιμη επιφυλακή. Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προσπαθούν να βρουν μία σανίδα σωτηρίας ή στην χειρότερη περίπτωση να ανακοινώσουν το «τέλος» τους στους δικούς τους, μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , εμποδίστηκαν συνολικά 159 απόπειρες αυτοκτονίας ατόμων μέσω διαδικτύου, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
Από αυτές τις περιπτώσεις, οι τριάντα οκτώ απετράπησαν το χρονικό διάστημα από 1-7-2014 μέχρι και 12-8-2014. Κάτι που σημαίνει πως η περίοδος των διακοπών και της μοναξιάς κάνει τους ανθρώπους ακόμα πιο μόνους και ευάλωτους.
Όπως αναφέρει η διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της οποίας ηγείται ο ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, καθημερινά και σε 24ωρη βάση διενεργείται ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2007 η εν λόγω υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει αποτρέψει πάνω από 1.020 απόπειρες αυτοκτονίας.
Πως επιτυγχάνεται αυτό;
Όπως αναφέρει το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , σε όλες τις περιπτώσεις, στο πλαίσιο της ψηφιακής έρευνας και ανάλυσης των ηλεκτρονικών ιχνών, προηγήθηκε επικοινωνία με τους διαχειριστές του εκάστοτε ιστοτόπου, όπου πραγματοποιούνταν η επίμαχη ανάρτηση.
Ύστερα από την ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών κάθε περίπτωσης, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του εκάστοτε κατόχου της επίμαχης σύνδεσης του διαδικτύου.
Στη συνέχεια, με την άμεση συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων εντοπίστηκαν τα άτομα που προέβησαν στις αναρτήσεις με περιεχόμενο αυτοκτονικού ιδεασμού.
Σε δεκαπέντε περιπτώσεις κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά των εμπλεκομένων ατόμων σε εφημερεύουσες ψυχιατρικές κλινικές, ενώ σε οχτώ περιπτώσεις, εκ των οποίων τρεις τον τελευταίο μήνα, κρίθηκε αναγκαία η παραμονή των ατόμων σε αυτές για νοσηλεία.
Σε τέσσερις περιπτώσεις τα εμπλεκόμενα άτομα μεταφέρθηκαν σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στα εφημερεύοντα νοσοκομειακά ιδρύματα, κατόπιν κατάποσης ποσότητας χαπιών, και παρέμειναν σε αυτά για νοσηλεία.
Σε δεκατέσσερις περιπτώσεις, προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διέμεναν στο εξωτερικό και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene).
Συγκεκριμένα, δύο περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου σημειώθηκαν στην Κύπρο, τρεις) στη Γερμανία, δύο στην Ιταλία και από μία σε Αυστρία, Αγγλία, Ισλανδία, Μολδαβία, Ολλανδία, Κροατία και Γαλλία.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της νέας εφαρμογής (Application) «Cyberkid» Τηλεφωνικά στον αριθμό : 210-647 64 64.
Διαβάστε επίσης
Νέες απάτες στο ίντερνετ με δήθεν κόρες βασιλιάδων και επιχειρηματιών
To facebook «χειροκροτά» τον Σφακιανάκη και την Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος
Μάθημα ακαριαίας καταστολής από τον Μανώλη Σφακιανάκη