Ανησυχία σε Αστυνομία και Λιμενικό για τον Έμπολα

Την ώρα που οι επιδημιολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζουν ότι ο ιός του Εμπολα βρίσκεται εκτός ελέγχου, οι κάτοικοι στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, αγωνιούν με δεδομένο ότι αποτελούν πύλες εισόδου μεταναστών.

Ανησυχία σε Αστυνομία και Λιμενικό για τον Έμπολα
6'


Την ίδια αγωνία εκφράζουν αστυνομικοί και λιμενικοί οι οποίοι απευθύνουν έκκληση αφ' ενός μεν να ενημερωθούν για τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία, αφ' ετέρου δε ζητούν να στελεχωθούν τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών με γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Πολλές φορές ούτε γάντια δεν έχουν οι άνθρωποι...

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που θεωρούνται μία από τις πλέον σημαντικές πύλες εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι τουλάχιστον προβληματική, ενώ υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες ότι δεν τηρείται το πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους μετανάστες, η εισροή των οποίων το καλοκαίρι έφτανε καθημερινά και τους διακόσιους ανθρώπους.

Οι έλεγχοι που τους γίνονται είναι τυπικοί και όχι ουσιαστικοί, καθώς στα περισσότερα κέντρα υποδοχής στα νησιά δεν υπάρχει στελέχωση από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Πολλές φορές δεν υπάρχουν ούτε γάντια και μάσκες για το υφιστάμενο προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγαθονησίου. Οι μετανάστες που θα εντοπιστούν εκεί μεταφέρονται με καραβάκι της γραμμής στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου χωρίς, όμως, να έχει μεσολαβήσει η ιατρική τους εξέταση και η αξιολόγηση της υγείας τους. Μπορεί κάποιος να φανταστεί τι σημαίνει αυτό;

Στη Σάμο επίσης παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα, για τα οποία οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού είχαν προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάρτιο: «Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και υγειονομικό υλικό σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία αλλά και η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, υποβαθμίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργούν μια εφιαλτική κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς, μια επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή όλων μας».

Στο Νοσοκομείο της Ρόδου υπάρχουν δύο ειδικοί θάλαμοι. Όμως, όπως δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού, Βασίλης Κινούς, «αν υπάρχει ένα περιστατικό δεν έχουμε τον ειδικό εξοπλισμό και δεν υπάρχει η ανάλογη εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού»!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι κι ενώ ο ιός Έμπολα είχε κάνει την εμφάνιση του στη Δυτική Αφρική, που σημαίνει ότι ως χώρα προορισμού και διέλευσης μεταναστών θα έπρεπε ήδη να είχαμε κουνήσει τα... αντανακλαστικά μας, ο αερολιμενάρχης Κω, Αντώνης Καλλούδης δημοσιοποίησε το εξής εξωφρενικό: ελλείψει γιατρών στο αεροδρόμιο, όταν προέκυπτε άμεση ανάγκη μεταξύ των επιβατών, ρωτούσε αν ανάμεσα στους ταξιδιώτες υπήρχε κάποιος γιατρός για να προσφέρει τις υπηρεσίες του!

Επίσης, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δωδεκανήσων, Γ. Χατζημάρκος, ήταν αρκετά εύστοχος όταν ρωτήθηκε για το πόσο οχυρωμένα είναι τα νησιά μας απέναντι στην επιδημία του Έμπολα. Αναφερόμενος στα κέντρα υποδοχής μεταναστών και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στη χώρα μας (πρόσφατες επισημάνσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μάλλον απογοητευτικές) είπε μεταξύ άλλων: «Ο έλεγχος των λοιμώξεων πρέπει να γίνει. Πού, όμως, στα δέντρα από κάτω ή στα μπαλκόνια των αστυνομικών τμημάτων;»

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι αστυνομικοί και λιμενικοί που υπηρετούν στα νησιά εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού με επιστολή της στον Αρχηγό του Σώματος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επειδή η ελλιπής ενημέρωση ή ακόμα και η άγνοια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, απαραίτητη θεωρούμε την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του προσωπικού από την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία του Σώματος, αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού και τη λήψη όλων των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων διαφύλαξης της υγείας των στελεχών του Λιμενικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη μετάδοσης της νόσου, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και από άλλους επίσημους φορείς, αλλά και επειδή έως σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας σχετική πρωτοβουλία ενημέρωσης και λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης για τα στελέχη του Λιμενικού, πέραν εκείνης του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρακαλούμε για τις δικές σας οδηγίες και εντολές για όλες τις απαραίτητες από την πλευρά της Υπηρεσίας ενέργειες για την προστασία των στελεχών».

Αποκαλυπτικά δε είναι τα όσα αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας με θέμα: «Έλλειψη ιατρικού προσωπικού-Μεταδοτικές ασθένειες».

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί καταγγέλλουν: «Είναι επίσης γνωστό πως όλα αυτά τα χρόνια στον ευαίσθητο τομέα της υγιεινής των συναδέλφων δεν έχουν γίνει βήματα προόδου, άλλωστε είναι γνωστή σε όλους η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα κέντρα κράτησης, η έλλειψη ενημέρωσης του προσωπικού για τους τρόπους μετάδοσης των μεταδοτικών ασθενειών όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση του ιού Έμπολα, καθώς και η έλλειψη χορήγησης βασικών υλικών (όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).

Είμαστε αναγκασμένοι κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας να ερχόμαστε σε επαφή με τους αλλοδαπούς τόσο κατά τη διαδικασία ελέγχου και μεταφοράς, όσο και κατά τη διάρκεια φύλαξης αυτών στους χώρους κράτησης.

Επιπλέον οι χώροι κράτησης λαθρομεταναστών, κυρίως στα τμήματα, δεν πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, καθώς στερούνται των στοιχειωδών υποδομών που θα έπρεπε να υπάρχουν (π.χ. συχνή απολύμανση, στενότητα χώρου, w.c., ντους κ.α).

Ένα ακόμα στοιχείο που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική υγεία των Αστυνομικών είναι η απουσία ιατρικών εξετάσεων στους αλλοδαπούς αμέσως μετά τη σύλληψη. Είναι επίσης γνωστό ότι οι αλλοδαποί προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να μην έχουν λάβει τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ και η μακρόχρονη ταλαιπωρία που υφίστανται μέχρις ότου εισέλθουν στη χώρα μας τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε κάθε λογής ασθένεια. Παράλληλα αρκετοί από αυτούς είναι φορείς μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. φυματίωση, ηπατίτιδα, AIDS), χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι».

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Ένας ακόμη θάλαμος & μία ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Αμαλία Φλέμιγκ: Τα μέτρα προστασίας στην άσκηση ετοιμότητας για τον Έμπολα (pics)

Συναγερμός για τον ιό Έμπολα και στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ