LIVE BLOG: Εκλογές ΗΠΑ 2020 - Αποτελέσματα: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Εκλογές ΗΠΑ 2020 LIVE Αποτελέσματα: Σε θρίλερ, όπως αναμενόταν, εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, το θρίλερ για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα διαρκέσει πολλές ώρες.
1'

Ο εκλογικός μαραθώνιος στις ΗΠΑ φτάνει σιγά - σιγά στο τέλος του με το αποτέλεσμα να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους Αμερικανούς αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμο της συγκεκριμένης αναμέτρησης πρόκειται αδιαμφισβήτητα να επηρεάσει κάθε «γωνιά» του πλανήτη, ο οποίος παρακολουθεί τη «μάχη» για την ανάδειξη του νικητή, που θα βρίσκεται στη θέση του ισχυρότερου ανθρώπου του κόσμου τα επόμενα 4 χρόνια.

Εκλογές ΗΠΑ 2020 αποτελέσματα

Επισήμως, το όνομα του νικητή των εκλογών των ΗΠΑ δεν ανακοινώνεται από τις Πολιτείες παρά μόνο όταν επικυρώσουν τα αποτελέσματα, κάτι για το οποίο μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία εβδομάδα.

Η νίκη του Ρόναλντ Ρήγκαν, το 1980, ανακοινώθηκε στις 03.15 (ώρα Ελλάδας), όμως εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016, καθυστέρησε και ανακοινώθηκε μόνο όταν εξακριβώθηκε ότι κέρδιζε την Πενσιλβάνια.

Το 2000, όταν κέρδισε ο Τζορτζ Ου. Μπους, το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από 36 ημέρες.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr:

23:12
Ελένη Κολιοφούτη

Live οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν

23:07
Ελένη Κολιοφούτη

Σε λίγη ώρα αναμένεται να μιλήσει ο Τζο Μπάιντεν, μεταδίδει το CNNi

22:33
Ελένη Κολιοφούτη

Το επιτελείο Τραμπ ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση και στην Πενσυλβάνια

21:47
Ελένη Κολιοφούτη

Επιτελείο Τραμπ: Ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίτσιγκαν

21:17
Ελένη Κολιοφούτη

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίτσιγκαν

Το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές αρχές του Μίτσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίτσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Τα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια γύρω στις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας).

21:12
Ελένη Κολιοφούτη

Μπάιντεν: Θα έχω περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο πρόεδρο

Ο επίδοξος, νέος ένοικος του Λευκού Οίκου και ηγέτης των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα κερδίσει τον Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Ειδικότερα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε τη βεβαιότητά του μάλιστα πως θα κερδίσει τις εκλογές και δη, με περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Με λεζάντα που αναφέρει «αυτά είναι τα δεδομένα», ο Μπάιντεν ανέβασε μία εικόνα με στοιχεία που έχει καταγράψει η ομάδα του, στην οποία αναγράφονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Τζο Μπάιντεν:

  • Θα έχει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο στην Ιστορία
  • Θα έχει ποσοστό της λαϊκής ψήφου πάνω από 50%
  • Θα σημειώσει ανατροπή σε τρεις τουλάχιστον Πολιτείες από το 2016
  • Θα έχει ένα υψηλότερο ποσοστό στο Γουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν, από αυτό που είχε ο Τραμπ το 2016
  • Θα κερδίσει. Έχετε πίστη».
20:59
Ελένη Κολιοφούτη

Η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς επανεκλέγεται στο Μέιν

Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς επανεκλέγεται στο Μέιν, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό.

Η 67χρονη Κόλινς ήταν το αουτσάιντερ σε αυτές τις εκλογές, αφού απέναντί της είχε τη δημοφιλή Δημοκρατική Σούζαν Γκίντεον, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μέιν.

Η Γκίντεον ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό της και τη συνεχάρη για τη νίκη της. «Της είπα ότι θα είμαι πάντα στη διάθεσή της για να βοηθήσω να υπηρετήσουμε τον λαό», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πλήγμα για τους Δημοκρατικούς που ήλπιζαν ότι θα κέρδιζαν τουλάχιστον τρεις έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους. Η Γκίντεον ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο όμως με καταμετρημένο το 75% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, έναντι 49,8% της αντιπάλου της.

20:24
Ελένη Κολιοφούτη

Τα σενάρια της νίκης - Πώς θα κερδίσει ο Μπάιντεν και πώς ο Τραμπ

Μέχρι στιγμής, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αριθμό εκλεκτόρων, με 238, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει 213. Χρειάζονται 270 για να κερδίσει κάποιος τον Λευκό Οίκο.

Πάντως, τα σενάρια σύμφωνα με τον Guadian φαίνονται πιο ευνοϊκά για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Τα σενάρια για τον Μπάιντεν

Όσον αφορά στον Τζο Μπάιντεν, το πρώτο σενάριο θέλει καθαρή νίκη του δημοκρατικού υποψήφιου σε Μίτσιγκαν και Πενσυλβάνια. Έτσι, θα εξασφαλίσει συνολικά 36 εκλέκτορες, για να φτάσει στους 270 που χρειάζεται για να πάρει το προεδρικό χρίσμα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

20:20
Ελένη Κολιοφούτη

Eπιτελείο Τραμπ: Θέλει επανακαταμέτρηση στο Γουινσκόνσιν

Το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Γουισκόνσιν, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Γουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

19:44
Ελένη Κολιοφούτη

Ο Μπολσονάρου εύχεται να κερδίσει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ευχήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, την ώρα που η αναμέτρηση μεταξύ του Ρεπουμπλικανού και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν παραμένει αμφίρροπη, την επομένη των προεδρικών εκλογών.

«Γνωρίζετε ποιον στηρίζω, ήμουν σαφής», δήλωσε ο Μπολσονάρου σε υποστηρικτές του μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια.

«Έχω μια καλή σχέση με τον Τραμπ. Ελπίζω να επανεκλεγεί».

Ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους απέρριψε κάθε εικασία περί ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ. «Ποιοι είμαστε εμείς για να αναμειχθούμε (στις υποθέσεις σας), με οποιονδήποτε τρόπο;», διερωτήθηκε.

Και «πώς θα θέλατε να αναμειχθώ; Οικονομικά; Στρατιωτικά; (Με) μια κυβερνοεπίθεση;», συμπλήρωσε χαριτολογώντας.

Αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε:

«Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μίλησε δύο φορές για τον Αμαζόνιο. Αυτό θέλετε για τη Βραζιλία; Αυτό ονομάζω ανάμειξη».

Ο Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Βραζιλία με οικονομικές κυρώσεις λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου, στην περίπτωση που εκλεγόταν. Ο Μπολσονάρου είχε θεωρήσει «καταστροφικές» αυτές τις δηλώσεις, που απειλούν τις «εγκάρδιες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

19:25
Ελένη Κολιοφούτη

Έξι αμφίρροπες Πολιτείες θα κρίνουν τον νικητή

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κριθεί από μια χούφτα Πολιτείες, όπου η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και σήμερα και η διαφορά των δύο μονομάχων είναι τόσο μικρή που προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Μέχρι στιγμής, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων, με 238, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει 213. Χρειάζονται 270 για να κερδίσει κάποιος τον Λευκό Οίκο. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τελικό αποτέλεσμα στην Αλάσκα, που αναδεικνύει 3 μεγάλους εκλέκτορες, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα την κερδίσει ο Τραμπ, αφού κανένας Δημοκρατικός δεν έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να αποσπάσει αυτήν τη συντηρητική Πολιτείας. Τα βλέμματα είναι στραμμένα επομένως σε έξι μεγάλες Πολιτείες.

18:46
Ελένη Κολιοφούτη

Ο Μπάιντεν πήρε το Γουινσκόνσιν

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το NBC, η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε στο Γουισκόνσιν και ανέδειξε νικητή τον Τζο Μπάιντεν με 20.697 ψήφους διαφορά.

18:40
Ελένη Κολιοφούτη

Πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής ο χάρτης

18:38
Ελένη Κολιοφούτη

Νέο tweet Μπάιντεν: Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος

18:12
Ελένη Κολιοφούτη

Δηλώσεις Μπάιντεν εντός της ημέρας

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προβεί σήμερα σε δηλώσεις, ενόσω συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ανέφερε η διευθύντρια της προεκλογικής καμπάνιας του.

Σύμφωνα με το CNNi, η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζεν Ο' Μάλεϊ Ντίλον, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη αυτή.

«Αναμένουμε κάποια στιγμή εντός της ημέρας ότι ο Αντιπρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό», δήλωσε η Ο' Μάλεϊ.

17:59
Ελένη Κολιοφούτη

«Άλμα» στην Wall Street

Μπορεί οι ΗΠΑ να μη γνωρίζουν ακόμη ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, ωστόσο η αμερικανική χρηματαγορά άνοιξε την Τετάρτη με σημαντικά κέρδη, καθώς λίγο μετα τις 17:00 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε άνοδο κατά 2,14%, διαμορφούμενος στις 28.059,17 μονάδες.

Πρόκειται για ένα άλμα πάνω από 500 μονάδες σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Αναλυτές της Wall Street είχαν αναφέρει αρχικά στο Marketwatch της Wall Street Journal ότι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος θα προκαλούσε πανικό στις αγορές, κάτι που, όπως φαίνεται τελικώς δεν ίσχυσε.

Σημαντικά κέρδη κατέγραφε την ίδια ώρα και ο δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, στο +4,01% και τις 11.612 μονάδες.

17:43
Ελένη Κολιοφούτη

Νέο μήνυμα Τραμπ: Αμφισβητεί τα αποτελέσματα

«Χθες βράδυ προηγούμουν, συχνά σταθερά, σε πολλές Πολιτείες «κλειδιά», τις περισσότερες από τις οποίες ελέγχουν οι Δημοκρατικοί. Τότε, μία προς μία, ξεκίνησαν μαγικά να εξαφανίζονται καθώς γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων. Πολύ παράξενο και οι "δημοσκόποι" έκαναν ένα μεγάλο και ιστορικό λάθος», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter πριν λίγο.

17:05
Ελένη Κολιοφούτη

Σύμβουλος Μπάιντεν: «Θα νικήσουμε σήμερα»

Τη στιγμή που παραμένει σε πλήρη εξέλιξη η ψηφοφορία σε πολιτείες - «κλειδιά», ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο CNNi πως «τα πράγματα οδηγούνται προς έναν επίλογο και κινούνται προς έναν επίλογο υπέρ μας».

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν εκτίμησε πως οι Δημοκρατικοί πιστεύουν τα εξής:

  • Είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να κερδίσουν το Ουισκόνσιν
  • Στο Μίtσιγκαν, δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι λόγω της υψηλής συμμετοχής σε επίπεδο επιστολικής ψήφου
  • Εκτιμούν ότι μπορούν να κερδίσουν την Πενσυλβάνια
  • Στη Τζόρτζια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κομητεία Φούλτον

«Αισθανόμαστε καλά. Θα νικήσουμε σήμερα», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

17:00
Ελένη Κολιοφούτη

Πόρτλαντ: Διαδηλωτές που κρατούσαν όπλα έκαψαν αμερικανικές σημαίες

Διαδηλωτές οπλισμένοι με τουφέκια έκαψαν αμερικανικές σημαίες και διαδήλωσαν, στους δρόμους του Πόρτλαντ, στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια της νύχτας.

Η ατμόσφαιρα εντάθηκε κάποιες φορές όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πείσουν τους κατοίκους που τους παρακολουθούσαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους να κατέβουν μαζί τους στον δρόμο.

16:37
Ελένη Κολιοφούτη

Ο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ στο Μίτσιγκαν

Ο Μπάιντεν φαίνεται να προηγείται για πρώτη φορά στο Μίτσιγκαν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με σχεδόν 12.000 ψήφους έναντι του Τραμπ, με την ενσωμάτωση να ανέρχεται στο 90%.

15:55
Ελένη Κολιοφούτη

Επανεξελέγη στη Βιρτζίνια ο Δημοκρατικός Donald McEachin

15:37
Ελένη Κολιοφούτη

Ο χάρτης όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής

15:35
Ελένη Κολιοφούτη

Επεισόδιο με 4 τραυματίες έξω από τον Λευκό Οίκο

Άγριος καβγάς ξέσπασε έξω από τον Λευκό Οίκο ανάμεσα σε υποστηρικτές Τραμπ και Μπάιντεν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι.

Τρεις άνδρες και η μία γυναίκα έχουν τραυματιστεί, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ζωές τους.Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τους για δύο άνδρες και μία γυναίκα, με την τελευταία να πιστεύεται ότι φέρει πάνω της μαχαίρι.

14:37
Γιώργος Μιχαηλίδης

Αμερικανικές εκλογές: Προβάδισμα Τραμπ «βλέπουν» και οι στοιχηματικές εταιρείες

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τελείως την αρχική τους πρόβλεψη, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικρατέστερος.

Κατά τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

Σύμφωνα με τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, ο Τραμπ έχει ακόμα πιο υψηλή πιθανότητα νίκης, 65%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 35% από 61%.

14:23
Γιώργος Μιχαηλίδης

Θρίλερ σε 4 πολιτείες

Σε εκλογικό θρίλερ φαίνεται πως οδηγείται η ανάδειξη του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ καθώς 4 πολιτείες που έδειχναν να οδηγούνται προς τον Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν να αλλάζουν στο παρά... ένα, χέρια και να τις κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν!

Συγκεκριμένα, στο Ουισκόνσιν, στην Τζόρτζια, στο Μίτσιγκαν και στη Νεβάδα η διαφορά έχει μειωθεί ραγδαία και αισθητά, σε σημείο που η διαφαινόμενη νίκη του Τραμπ όχι απλά να τίθεται εν αμφιβόλω σε δυο εξ αυτών αλλά να δείχνει νικητή τον Μπάιντεν!

Στην Τζόρτζια, ο Μπάιντεν έχει ρίξει την διαφορά στους 100.000 ψήφους, μια πολιτεία που όπως εξελίσσεται η εκλογική μάχη, πιθανότατα θα δώσει και τα... κλειδιά του Λευκού Οίκου. Να σημειώσουμε πως η Τζόρτζια δίνει 16 εκλέκτορες.

Στο Ουισκόνσιν, η κατάσταση είναι κυριολεκτικά ψήφο με ψήφο. Αυτή την ώρα ο Μπάιντεν είναι μπροστά με 70.000 ψήφους διαφορά, σε μια πολιτεία που δίνει και εκείνη διψήφιο αριθμό εκλεκτόρων, 10 στο νούμερο. Κάπως έτσι είναι και στο Μίτσιγκαν η κατάσταση, με τις 700.000 ψήφους διαφορά που είχε ο Τραμπ να εξανεμίζονται σε λίγη ώρα. Αυτή την στιγμή η διαφορά είναι στις 100.000, σε μια πολιτεία-κλειδί, όπου δίνει 16 εκλέκτορες.

Τέλος, στη Νεβάδα ο Μπάιντεν διατηρεί ένα προβάδισμα της τάξεως των 8 χιλιάδων ψήφων, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπή. Να σημειωθεί πως η Νεβάδα έχει 6 εκλέκτορες.