Εισβολή στο Καπιτώλιο LIVE BLOG: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την κρίση στην Ουάσιγκτον

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Ουάσιγκτον το βράδυ της Τετάρτης, όταν οπαδοί του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ «μπούκαραν» στο Καπιτώλιο.
1'

Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτηρίων του αμερικανικού Κογκρέσου σήμερα, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που διαδήλωναν κατά της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν μπροστά από το Καπιτώλιο, σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα, παραβίασαν τα οδοφράγματα ασφαλείας και μπήκαν μέσα στο Καπιτώλιο.

Την ίδια ώρα στο Καπιτώλιο συνεδρίαζε το Κογκρέσο για να εξετάσει τα αποτελέσματα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα στο Καπιτώλιο, ενώ μία γυναίκα μεταφέρεται τραυματισμένη.

Λίγη ώρα αργότερα ο εκλεγμένος προέδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν παραχώρησε διάγγελμα στο οποίο έκανε λόγω για επίθεση στη δημοκρατία και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ζητήσει να σταματήσουν τώρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Ακολούθησε το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Twitter. Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους υποστηρικτές του να βάλουν τέλος στις διαμαρτυρίες και να επιστρέψουν «ειρηνικά στα σπίτια τους». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφέρει για ακόμα μια φορά πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές.

Δείτε όλα όσα συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον στο LIVE BLOG του Newsbomb:

00:46
Θωμάς Μόσχος

"Το Καπιτώλιο είναι ασφαλές" δήλωσε ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων που επενέβησαν για την εκκένωση από τους εισβολείς.

00:42
Θωμάς Μόσχος

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως το Καπιτώλιο είναι ξανά "ασφαλές".

00:36
Θωμάς Μόσχος

Τσίπρας: Εικόνες ακροδεξιάς βίας - Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα νικηθούν

00:35
Θωμάς Μόσχος

Εργαζόμενη στο Καπιτώλιο η γυναίκα που πυροβολήθηκε

00:30
Θωμάς Μόσχος

Το Πεντάγωνο διέψευσε την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου: «Ο Μάικ Πενς έδωσε εντολή να επέμβει η εθνοφρουρά, όχι ο Τραμπ».

00:29
Θωμάς Μόσχος

Κάμαλα Χάρις: «Να τερματιστεί η επίθεση στο Καπιτώλιο»

00:26
Θωμάς Μόσχος

Οι Δυνάμεις Ασφαλείας, με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ασφάλισαν τη βόρεια περίμετρο του Καπιτωλίου, αδειάζοντας την περιοχή από τους διαδηλωτές.

00:18
Θωμάς Μόσχος

ΤΩΡΑ

Η γραμματέας του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την επέμβαση της Εθνοφρουράς και των Ομοσπονδιακών Δυνάμεων στο Καπιτώλιο.

00:16
Θωμάς Μόσχος

Για «βαθιά ανησυχητικές σκηνές» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, προσθέτοντας πως "αναμένουμε οι ΗΠΑ να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν τους κανόνες της Δημοκρατίας".

00:09
Θωμάς Μόσχος

Νέο tweet Μπάιντεν: O τρόπος μας είναι η Δημοκρατία

00:07
Θωμάς Μόσχος

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Νέες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία - Σε εξέλιξη η επιχείρηση για την απομάκρυνση των διαδηλωτών

00:05
Θωμάς Μόσχος

Οι ηγέτες των γερουσιαστών εκκένωσαν το Καπιτώλιο και μεταφέρονται στο οχυρό McNair, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή στρατιωτική βάση.

00:04
Θωμάς Μόσχος

ΤΩΡΑ: Η αστυνομία απομακρύνει από την είσοδο του Καπιτωλίου τους διαδηλωτές

00:01
Θωμάς Μόσχος

ΤΩΡΑ: Στρατιώτες της Εθνοφρουράς κινητοποιούνται στην Ουάσιγκτον

23:53
Θωμάς Μόσχος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία στις ΗΠΑ «είναι βαθιά ριζωμένη»

«Βαθιά ταραγμένος» για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μήνυμά του στο Twitter, προσθέτοντας ότι η Δημοκρατία στις ΗΠΑ «είναι βαθιά ριζωμένη».

23:52
Θωμάς Μόσχος

Ειδικές Δυνάμεις αναπτύσσονται εντός του Καπιτωλίου

23:47
Θωμάς Μόσχος

ΤΩΡΑ: Οι Δημοκρατικοί παίρνουν τον έλεγχο της Γερουσίας - Κέρδισαν και τη δεύτερη έδρα στην Τζόρτζια

23:45
Θωμάς Μόσχος

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε και εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο Καπιτώλιο.

23:43
Θωμάς Μόσχος

Μπόρις Τζόνσον: Να σταματήσουν αμέσως τα αίσχη

Αίσχη που πρέπει να σταματήσουν αμέσως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον. «Να γίνει ειρηνικά η μετάβαση», τόνισε.

23:40
Θωμάς Μόσχος

Μάας: Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και καλεί τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις - στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν τη δημοκρατία», γράφει ο κ. Μάας σε ανάρτησή του στο Twitter.

23:27
Θωμάς Μόσχος

Τραμπ: Επιστρέψτε στα σπίτια σας - Μας έκλεψαν, αλλά πρέπει να υπάρξει ειρήνη

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Τwitter ο Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο ζήτησε σε όσους εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, να επιστρέψουν σπίτι τους.

Παράλληλα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα.

23:24
Θωμάς Μόσχος

«Απόπειρα πραξικοπήματος» καταγγέλλουν βουλευτές και γερουσιαστές του Κογκρέσου

Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο.

23:19
Θωμάς Μόσχος

LIVE ΕΙΚΟΝΑ από το Καπιτώλιο

23:15
Θωμάς Μόσχος

ΤΩΡΑ: Αναπτύσσονται στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον.

Διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο που επρόκειτο να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν μετά την εισβολή των διαδηλωτών, που παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικό δίκτυο CBS μετέδωσε εικόνα από το εσωτερικό του κτιρίου με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν παρατεταμένα τα όπλα τους και να ασφαλίζουν μία πόρτα με ένα βαρύ έπιπλο.

23:12
Θωμάς Μόσχος

Μήνυμα Μπάιντεν σε Τραμπ

Μπάιντεν: Καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να εκπληρώσει τον όρκο του, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να απαιτήσει να μπει ένα τέλος σε αυτή την πολιορκία.