Live blog: Όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Newsbomb
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη εδώ και 10 μήνες. Η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη. Το Newsbomb.gr πιστό στις αρχές της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, ήταν από την πρώτη στιγμή το μέσο που μετέφερε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.
Από το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε διάγγελμα για την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, το Newsbomb.gr ξεκίνησε να ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό με ένα Live Blog το οποίο για πολλούς μήνες ενημερωνόταν και ενημέρωνε κάθε στιγμή για όλα όσα διαδραματίζονταν στην Ουκρανία.
Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία όπως μεταδόθηκαν από το Live Blog του Newsbomb.gr
Το Λονδίνο προσθέτει άλλους 26 Ρώσους στον κατάλογο με τις κυρώσεις
Η Βρετανία προσέθεσε σήμερα 26 νέα ονόματα στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και αμυντικές εταιρείες.
Η Βρετανία, η οποία επιδιώκει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην απάντηση της Δύσης στην εισβολή στην Ουκρανία, έχει ήδη επιβάλει εκατοντάδες κυρώσεις, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών σε εξέχοντες Ρώσους δισεκατομμυριούχους και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων, ο οποίος δημοσιεύεται στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Βρετανίας, βρίσκονται ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Νικολάι Μπογκντανόφσκι, ο οποίος είναι ο πρώτος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, η εταιρεία Military Industrial Company και ο βιομηχανικός όμιλος Promtech-Dubna.
Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον δήμαρχό του
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ.
"Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη", σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Καταλάβαμε πλήρως τη Μαριούπολη
Στην πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Ουκρανία: Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.
Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.
«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν.
Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.
Το Κίεβο κατηγορεί τον Ερυθρό Σταυρό πως είναι «συνένοχος» της Ρωσίας
Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς», πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ.
«Η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται όπως είπε παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα.
Τις κατηγορίες εξαπέλυσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.
«Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχο της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
«Έχει περάσει ένας μήνες που προσπαθώ να δω τον πρόεδρο της ΔΕΕΣ για να συζητήσω μαζί του τον εκτοπισμό πολιτών μας στη Ρωσία. Προσπαθώ να το κάνω αφότου ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ είπε πως θα ανοίξει αντιπροσωπεία στο Ροστόφ στον Ντον (σ.σ. πόλη στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία) και θα ενθαρρύνει την υποδοχή Ουκρανών στο έδαφος του κράτους-επιτιθέμενου», συνέψισε η κυρία Ντενισόβα.
«Σήμερα συναντήθηκα με τον αντιπρόσωπο του ουκρανικού βραχίονα του Ερυθρού Σταυρού στον οποίο έγραψα 120 επιστολές για το θέμα της αναζήτησης των πολιτών μας. Δεν έλαβα καμιά απάντηση», πρόσθεσε.
Επικαλέστηκε αριθμούς του ΟΗΕ, κατά τους οποίους βρίσκονται στη Ρωσία 550.000 ουκρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 121.000 παιδιά.
«Πού βρίσκονται; Σε στρατόπεδα; Δεν προσωρινές εστίες; Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που τους οδήγησαν» στη Ρωσία, επέμεινε.
Η κυρία Ντενισόβα τόνισε ακόμη πως ζήτησε από τη ρωσίδα ομόλογό της Τατιάνα Μασκαλκόβα να της στείλει καταλόγους με τα ονόματα των ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, προκειμένου το Κίεβο να συνεργαστεί με τη ΔΕΕΣ για τον επαναπατρισμό τους: «Ουδεμία απάντηση από την πλευρά της και από την πλευρά της ΔΕΕΣ».
Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις της ουκρανής αξιωματούχου από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΔΕΕΣ «απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν «κάνει εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και θύμισε ότι «διευκόλυνε την οικειοθελή διέλευση αμάχων και τραυματιών, με κάθε ασφάλεια» προς διάφορες ουκρανικές πόλεις.
Επιβεβαίωσε ότι «εξέτασε το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο στο Ροστόφ στον Ντον», προκειμένου «να ανακουφίσει τα δεινά ανθρώπων που πλήττονται από την ένοπλη σύρραξη».
«Η διεξαγωγή διαλόγου με όλα τα μέρη σ’ έναν πόλεμο είναι απαραίτητη, για να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται και προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για τις ομάδες μας που παρέχουν αρωγή ζωτικής σημασίας», τόνισε η ΔΕΕΣ.
Η οργάνωση διαβεβαίωσε ότι χθες είχε «θετική και εποικοδομητική» συνάντηση με την ουκρανή αξιωματούχο και ότι έδωσε στην κυρία Ντενισόβα «απαντήσεις στις ανησυχίες των αρχών για τα ζητήματα αυτά διμερώς και εμπιστευτικά».
Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν συχνά τον ρωσικό στρατό πως οδηγεί διά της βίας, παρά τη θέλησή τους, άμαχους στη Ρωσία.
Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.
Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.
«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν.
Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.
Νίκη έστω συμβολικού χαρακτήρα ενόψει της 9ης Μαΐου επιδιώκει η Ρωσία
Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.
Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.
Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Υπό ρωσικό έλεγχο το 80% του Λουγκάνσκ
Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.
Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.
Ο Καντίροφ λέει πως η χαλυβουργία Αζοφστάλ θα πέσει σήμερα στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.
«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης νωρίς τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης.
Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Δεν έχει ξεκινήσει η έφοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς
Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξή της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Μεγάλη Δευτέρα.
Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, είπε ο Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό τη Μεγάλη Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».
Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.
Ο Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.
Σαρλ Μισέλ: Διάσκεψη δωρητών από την ΕΕ για να εγγυηθεί «η νίκη» της Ουκρανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει διεθνή σύνοδο δωρητών την 5η Μαΐου για να εξασφαλιστεί «η νίκη της Ουκρανίας» στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τη Μεγάλη Τετάρτη στο Κίεβο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία διότι θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα οργανωθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των 27 κρατών μελών και άλλων διεθνών παραγόντων.
Σκοπός της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτής είναι να συγκεντρωθούν δωρεές για την υποστήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψής της αφού συγκεντρωθεί ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.
Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τη Μεγάλη Τετάρτη (20/4) νέες κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ των οποίων είναι μια ρωσική τράπεζα και μια εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ελπίζοντας ότι θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να παρακάμψει τις υπάρχουσες κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στοχοθέτησε τη ρωσική τράπεζα Transkapitalbank, εκπρόσωποι της οποίας φέρονται να πρότειναν τρόπους για να παρακαμφθούν οι διεθνείς κυρώσεις.
Στο στόχαστρο μπήκε επίσης ένα «παγκόσμιο δίκτυο» περισσότερων από 40 ανθρώπων και οντοτήτων με επικεφαλής τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Μεταξύ αυτών είναι και οργανισμοί «πρωταρχική αποστολή των οποίων είναι να διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων για τις ρωσικές οντότητες».
Η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις σε εταιρείες του ρωσικού τομέα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, που φέρεται ότι είναι ο τρίτος σε μέγεθος στον κόσμο. Σε αυτές συγκαταλέγονται η BitRiver και δέκα θυγατρικές της που εδρεύουν στη Ρωσία.
Το υπουργείο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι κανένα εταιρικό περιουσιακό στοιχείο δεν θα μετατραπεί σε μηχανισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.
Ο Μακρόν κατηγορεί την Λεπέν για τις σχέσεις της με τον Πούτιν
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε έντονα τις στενές σχέσεις της Μαρίν Λεπέν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τη Γαλλία. Ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθύμισε στη συνέχεια ότι το κόμμα της κυρίας Λεπέν πήρε δάνειο το 2014 από ρωσική τράπεζα «προσκείμενη στην εξουσία» του κ. Πούτιν.
Ο Μακρόν υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και την αποστολή στην Ουκρανία εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.
«Θεωρώ ότι η ρωσική επιθετικότητα με θύμα την Ουκρανία είναι απαράδεκτη», είπε η Μαρίν Λεπέν.
«Παραδέχομαι ότι οι προσπάθειες που κάνατε αξίζουν την υποστήριξη. Η μόνη κύρωση κατά της οποίας διαφωνώ είναι το μπλοκάρισμα της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου», είπε στη συνέχεια η Μαρίν Λεπέν, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα κάνει πολύ κακό στον γαλλικό λαό».
Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά δάνεια, η Λεπέν ισχυρίστηκε πως είναι νόμιμα και πως δεν είχε άλλη λύση. Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι «υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες». Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», είπε η Λεπέν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε την Λεπέν «ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια Ευρώπη των εθνών, εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη».
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τον νέο πύραυλο φέτος
Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat φέτος μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή του, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, το οποίο μετέδωσε σημερινή δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.
Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι οι παραδόσεις θα αρχίσουν "φέτος το φθινόπωρο", σύμφωνα με το δημοσίευμα. Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου.
Στόχος των ρωσικών δυνάμεων και η Λβιβ
Η Λβιβ έχει γίνει και αυτή το τελευταίο διάστημα στόχος των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πολίτες είναι πλέον πολύ πιο προσεχτικοί και τηρούν όλα τα τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση με τους επτά νεκρούς.
Τσαβούσογλου: «Κατηγορεί χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε σήμερα χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, ώστε «να αποδυναμωθεί» η Μόσχα.
«Υπάρχουν χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Ο στόχος τους είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία», πρόσθεσε.
Οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις, που φιλοξενήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου και επρόκειτο να συνεχιστούν μέσω βιντεοκλήσεων, φαίνεται ότι βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε νωρίτερα ότι οι Ουκρανοί «υπαναχωρούν» διαρκώς από τα σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία.
Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την πρώτη στις 10 Μαρτίου, σε υπουργικό επίπεδο, στην Αττάλεια και τη δεύτερη στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ των οποίων είναι μια ρωσική τράπεζα και μια εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ελπίζοντας ότι θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να παρακάμψει τις υπάρχουσες κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στοχοθέτησε τη ρωσική τράπεζα Transkapitalbank, εκπρόσωποι της οποίας φέρονται να πρότειναν τρόπους για να παρακαμφθούν οι διεθνείς κυρώσεις.
Στο στόχαστρο μπήκε επίσης ένα «παγκόσμιο δίκτυο» περισσότερων από 40 ανθρώπων και οντοτήτων με επικεφαλής τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Μεταξύ αυτών είναι και οργανισμοί «πρωταρχική αποστολή των οποίων είναι να διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων για τις ρωσικές οντότητες».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν λειτούργησε ούτε σήμερα ο ανθρωπιστικός διάδρομος της Μαριούπολης
«Δεν λειτούργησε» ούτε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (20.4.2022) ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών προέτρεψε την G20 να μην πολιτικοποιεί τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ προέτρεψε σήμερα την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) να μην πολιτικοποιεί τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών και προειδοποίησε για τον κίνδυνο της υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA.
Κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αποχώρησαν από μια συνάντηση, όταν πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, είπε νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.
Δεν άνοιξε σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «δεν λειτούργησε» υποστήριξε απόψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και εμπόδισαν τα λεωφορεία.
«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος (για την απομάκρυνση των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ) δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η Βέρεσουκ.
Όπως εξήγησε, τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.
Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του αχανούς εργοστασίου, του τελευταίου θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη.
Ζελένσκι:Η Ρωσία ίσως δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαι πάντα έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μια ημερομηνία» είπε σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFΜ.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της. «Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος
«Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την υποστήριξή που μας δίνει.Έχουμε λάβει ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια και αναμένουμε στρατιωτική βοήθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Γαλλία, στους ηγέτες σας και ελπίζουμε να λάβουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε τέλος ο Ζελένσκι.
Ο προκαθήμενος της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζήτησε από τους πιστούς να αποφύγουν τις νυχτερινές θρησκευτικές λειτουργίες του Πάσχα φοβούμενος μάχες
Ο προκαθήμενος της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζήτησε σήμερα από ιερείς και πιστούς να μην τελέσουν τις νυχτερινές ακολουθίες του Πάσχα σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από μάχες, φοβούμενος ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν κατά την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα.
Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως αμφιβάλλει ότι θα τηρηθεί μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα και μια παύση στους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα, που πρότειναν η ουκρανική εκκλησιαστική ένωση και θρησκευτικές κοινότητες.
«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό θα συμβεί πραγματικά, γιατί ο εχθρός προσπαθεί να μας καταστρέψει ολοσχερώς», δήλωσε.
Ουκρανοί εκκλησιαστικοί ηγέτες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία από τότε που η Ουκρανία σχημάτισε μια νέα Ορθόδοξη Εκκλησία το 2018, τερματίζοντας αιώνες θρησκευτικών δεσμών με τη Μόσχα. Τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι είναι κατά κύριο λόγο Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε σήμερα την «ευγνωμοσύνη» του για μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που ζήτησε τετραήμερη «ανθρωπιστική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια του Πάσχα, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει την Πέμπτη.
Η εκεχειρία κρίνεται απαραίτητη για την ασφαλή απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων από τις περιοχές των συνεχιζόμενων και πιθανών εχθροπραξιών, «ιδιαίτερα από την πολύπαθη» πόλη της Μαριούπολης, ανέφερε.
Δεκάδες εκκλησίες και άλλοι θρησκευτικοί και πολιτιστικοί χώροι στην Ουκρανία έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Επιφάνιος τόνισε ότι «οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα μπορούσαν να τελούνται πρωινές ή απογευματινές ώρες και ότι οι ιερείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να σχηματιστούν πλήθη στις εκκλησίες».
«Οι πιστοί μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο», πρόσθεσε.
Λιγότερος αριθμός ανθρώπων από το προγραμματισμένο κατόρθωσαν να φύγουν σήμερα από τη Μαριούπολη
Λιγότερα λεωφορεία από όσο ήταν προγραμματισμένο μπόρεσαν να φτάσουν σήμερα σε αμάχους στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη και δεν απομακρύνθηκαν πολλοί άνθρωποι, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ.
Ο Πάβλο Κιριλένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι ελπίζει ότι 90 λεωφορεία θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη και να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκούμενη πόλη- κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.
«Κόσμος μαζεύτηκε στα συμφωνημένα σημεία συνάντησης, αλλά λίγοι από αυτούς μπήκαν στα λεωφορεία», είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία.
Λίγο νωρίτερα, δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά να συναντηθεί με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με επιστολές που έστειλε την Τρίτη στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να γίνει δεκτός στη Μόσχα και το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ έχει περιθωριοποιηθεί, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της ρήξης που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνιμα μέλη του οποίου είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.
«Αυτήν την περίοδο των μεγάλων κινδύνων, όσον αφορά τις συνέπειες, θέλει να συζητήσει τα καταπείγοντα μέτρα για την επαναφορά της ειρήνης στην Ουκρανία και το μέλλον της πολυμερούς προσέγγισης με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Ο Γκουτέρες σημειώνει ότι «η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ιδρυτικά μέλη του ΟΗΕ και υπήρξαν ανέκαθεν ένθερμες υποστηρίκτριες του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Με αυτές τις επιστολές, που υπέβαλε στις διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας προσπαθεί να αναλάβει πρωτοβουλία για να ξαναρχίσει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια λύση στον πόλεμο. Μέχρι τώρα ο Γκουτέρες είχε ελάχιστες επαφές με τον Ουκρανό πρόεδρο, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά μία φορά, στις 26 Φεβρουαρίου.
Εξάλλου, αφότου ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε τον Χάρτη του ΟΗΕ εισβάλλοντας στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται από την πλευρά του κάθε επαφή μαζί του.
Την Τρίτη ο Γκουτέρες καταδίκασε τη νέα ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις μάχες για τέσσερις ημέρες, με την ευκαιρία του ορθόδοξου Πάσχα.
Οι συνομιλίες με το Κίεβο εξαρτώνται από την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Μόσχας, δηλώνει ο Λαβρόφ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο αξιωματούχοι, ότι η έκβαση των συνομιλιών με την Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από την ετοιμότητα του Κιέβου να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Ρωσίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συζήτησαν την κατάσταση στην Μαριούπολη και πιθανά μέτρα που έχουν στόχο την παροχή ασφάλειας σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών ξένων χωρών.