Live Blog: Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία - Μεγάλη νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν

Εκλογές Γαλλία: Ο β γύρος αναδεικνύει πρόεδρο στη Γαλλία και το Newsbomb.gr ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για τη μάχη του Εμανουέλ Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν.
Η εκλογική βραδιά στη Γαλλία και η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.
AP Photo/Bob Edme
1'

Όλη η Ευρώπη, και όχι μόνο, αυτή την Κυριακή (24/4) έστρεψε το βλέμμα της στη Γαλλία όπου διεξήχθη ο Β’ γύρος των προεδρικών εκλογών με τον Εμανουέλ Μακρόν να αναμετράται με τη Μαρίν Λεπέν. Ο νυν πρόεδρος είχε το προβάδισμα για να εκλεγεί εκ νέου, όπως έδειξαν και τα πρώτα ανεπίσημα exit polls, σχεδιάζοντας μάλιστα μια πανηγυρική και νικηφόρα ομιλία μπροστά στον Πύργο του Άιφελ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αποχή εκτιμάται κοντά στο 28%, ωστόσο, φαινόταν πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά έναντι της Μαρίν Λεπέν η οποία φέρεται ήδη να διαμορφώνεται σε διψήφιο αριθμό.

Το επίσημο exit poll, εν τέλει, δικαίωσε τις εκτιμήσεις για θρίαμβο του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει 58% έναντι 42% της Μαρίν Λεπέν και θα παραμείνει κάτοικος Ηλυσίων Πεδίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Newsbomb.gr πιστό στις επιταγές της ενημέρωσης, μετέφερε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην εκλογική βραδιά για τη Γαλλία, που θα επηρεάσουν και το σύνολο της Ευρώπης στην επόμενη ημέρα.

23:03
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μακρόν: Ο πόλεμος για την Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της

«Ο πόλεμος για την Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της και να οικοδομήσει την ισχύ της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε», ανέφερε. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ισχυροί και δεν θα αφήσουμε κανέναν στο πέρασμά μας. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενωθούμε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε απαντώντας στις προκλήσεις. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα χρόνια, αλλά ιστορικά χρόνια κι όλοι μαζί θα αλλάξουμε την ιστορία για τις επόμενες γενιές μας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία» κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

23:00
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται «5 καλύτερα χρόνια»

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του μετά τη νίκη στις γαλλικές εκλογές υποσχέθηκε, να μην ξεκινήσει αυτή τη νέα θητεία στον ίδιο δρόμο με την πρώτη.

Διαβεβαίωσε, λοιπόν, ότι υπολογίζει «στη συλλογική εφεύρεση μιας ανανεωμένης μεθόδου για 5 καλύτερα χρόνια στην υπηρεσία της χώρας μας, της νεολαίας μας».

22:58
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μακρόν: Είναι δική μου ευθύνη ο θυμός όσων ψήφισαν Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε σε όσους επέλεξαν να μην τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρώτα αναφέρθηκε σε όσους δεν προσήλθαν στις κάλπες. «Η σιωπή τους σήμαινε μια άρνηση επιλογής στην οποία πρέπει επίσης να ανταποκριθούμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι αυτούς που ψήφισαν τη Μαρίν Λεπέν (...) γιατί από εδώ και πέρα ​​δεν είμαι πια υποψήφιος ενός στρατοπέδου, αλλά πρόεδρος όλων. Γνωρίζω ότι πολλοί συμπατριώτες μας που σήμερα επέλεξαν να ψηφήσουν Λεπέν έχουν έναν θυμό και αυτό είναι δική μου ευθύνη».

22:51
Διαμαντόπουλος Χρήστος

«Ξέρω τι σας χρωστάω»: Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαριστεί τους Γάλλους μετά τη νίκη του

«Μετά από 5 χρόνια αλλαγών, ευτυχισμένων και δύσκολων καιρών, εξαιρετικών κρίσεων, αυτή τη μέρα της 24ης Απριλίου 2022, η πλειοψηφία από εμάς έχει επιλέξει να με εμπιστευτεί να προεδρεύσω της χώρας μας για τα επόμενα 5 χρόνια», είπε.
«Ξέρω τι σας χρωστάω», διαβεβαίωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

22:49
Διαμαντόπουλος Χρήστος

«Αυτή η ψήφος με δεσμεύει για τα επόμενα χρόνια»: Ο Μακρόν ευχαριστεί τους ψηφοφόρους που «μπλόκαραν την ακροδεξιά»

Ο Μακρόν απηύθυνε ένα μήνυμα σε όσους ψήφισαν όχι υπέρ του, αλλά κατά της Μαρίν Λεπέν.

«Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί συμπατριώτες μας με ψήφισαν σήμερα, όχι για να υποστηρίξουν τις ιδέες που έχω, αλλά για να μπλοκάρουν αυτές της ακροδεξιάς», είπε ο επανεκλεγμένος πρόεδρος. «Θέλω να τους ευχαριστήσω [...] Αυτή η ψήφος με δεσμεύει για τα επόμενα χρόνια», συνέχισε.

22:45
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές

Αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Παρισιού, διαμαρτυρόμενοι για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος νέων που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Σατλέ για να διαμαρτυρηθούν αφού ο Μακρόν νίκησε την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών σήμερα.

22:43
Διαμαντόπουλος Χρήστος

"Ευχαριστώ" ήταν η πρώτη λέξη του Γάλλου προέδρου

22:41
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Συγχαρητήρια στον Μακρόν και από τον Μπ. Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δηλώνοντας «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί του και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι μία από τις «στενότερες συμμάχους» της χώρας του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους και σημαντικότερους συμμάχους μας. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε θέματα-κλειδιά για τις δύο χώρες μας και για τον κόσμο» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter, στα γαλλικά.

22:39
Διαμαντόπουλος Χρήστος

O Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Champ de Mars

22:38
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Βέμπερ: Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

«Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αναφέρει ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέμπερ σημειώνει στο τουίτερ ότι «η Ευρώπη μπορεί να πάρει μια βαθιά ανάσα. Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Αλλά είναι σαφές ότι αυτή δεν είναι μια πειστική νίκη. Τα πέντε χρόνια προέδρου Μακρόν έχουν κάνει τους λαϊκιστές και τους ακραίους ισχυρότερους από ποτέ. Αυτή ήταν ίσως η τελευταία προειδοποιητική βολή».

«Η Γαλλία χρειάζεται μια δυνατή συζήτηση, ισχυρές εναλλακτικές λύσεις στο δημοκρατικό κέντρο. Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Μακρόν επανεξελέγη, η πολιτική του αντίληψη απέτυχε» καταλήγει.

22:24
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Συγχαρητήρια του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον στον Μακρόν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δηλώνοντας «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί του και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι μία από τις «στενότερες συμμάχους» της χώρας του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους και σημαντικότερους συμμάχους μας. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε θέματα-κλειδιά για τις δύο χώρες μας και για τον κόσμο» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter, στα γαλλικά.

22:11
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Σχοινάς: Οι Γάλλοι απέρριψαν τον διχαστικό εθνικισμό και επέλεξαν μια ισχυρή Γαλλία μέσα σε μια ισχυρή ΕΕ

Οι Γάλλοι απέρριψαν τον «διχαστικό εθνικισμό» επιλέγοντας «μια ισχυρή Γαλλία μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε στην ανάρτησή του στο twitter:

«Με την ηχηρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι απέρριψαν τον διχαστικό εθνικισμό και επέλεξαν μια ισχυρή Γαλλία μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

21:59
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Ντράγκι: «Θαυμάσια είδηση για όλη την Ευρώπη, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με γραπτή δήλωσή του, θέλησε να συγχαρεί τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι μια θαυμάσια είδηση για όλη την Ευρώπη. Η Ιταλία και η Γαλλία συνεργάζονται, μαζί με όλους τους άλλους εταίρους, για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, συνεκτικότερης, δικαιότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανής να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να ξεπεραστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, αρχίζοντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ιταλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θέλουμε να συγχαρούμε, με τον θερμότερο δυνατό τρόπο, τον πρόεδρο Μακρόν. Είμαστε έτοιμοι -από αυτή κιόλας την στιγμή- να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με αποφασιστικό και φιλόδοξο τρόπο, υπέρ των χωρών μας και όλων των Ευρωπαίων πολιτών»

21:48
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μελανσόν: Απόψε ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ηγέτης της Αριστεράς που κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δήλωσε απόψε, μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ότι από σήμερα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο Μελανσόν, που κατάφερε να ενώσει στο πρόσωπό του τους ψηφοφόρους της αριστεράς και έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία, προέτρεψε τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με το σύστημα να μην απογοητεύονται.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Λεπέν ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της. Η εκλογή του Μακρόν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πέμπτης Δημοκρατίας. Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», είπε ο Μελανσόν.

21:45
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Συγχαρητήρια στον Εμ. Μακρόν από τους πρωθυπουργούς Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος νικητής, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε με άνεση της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Γαλλία.

Ο Λίντνερ έγραψε στο Twitter ότι οι εκλογές αυτές αφορούσαν «τις θεμελιώδεις αρχές» της Ευρώπης. «Οι Γάλλοι επέλεξαν τον Μακρόν. Αυτό καθιστά την ενωμένη Ευρώπη τον μεγαλύτερο νικητή των εκλογών. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Μακρόν για την εκλογή του. Ο τελευταίος έγραψε μάλιστα στο Twitter ότι «ανυπομονεί» να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία τους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

21:40
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Νικητής των εκλογών, η ενωμένη Ευρώπη, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

21:38
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μελανσόν: Υπάρχει ακόμα τρόπος να ηττηθεί ο Μακρόν μέσω των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου

21:32
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ε.Μακρόν μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τουίτ που ανήρτησε συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας.

Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

21:21
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Η Μαρίν Λεπέν πιστεύει ότι το ποσοστό της αντιπροσωπεύει "μια λαμπρή νίκη"

"Ένας μεγάλος άνεμος ελευθερίας θα μπορούσε να σηκωθεί πάνω από τη χώρα. Η μοίρα των εκλογών αποφάσισε διαφορετικά", είπε η Λεπέν.

Και πρόσθεσε ότι το ποσοστό της αντιπροσωπεύει «από μόνο του μια ηχηρή νίκη».

21:18
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Ο Σαρλ Μισέλ χαιρετίζει την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Δημοκρατίας.

«Σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία πλήρως αφοσιωμένη στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

21:13
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Η Λεπέν με 42,4% ξεπέρασε το ρεκόρ των ψήφων της

21:11
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μακρόν

Τα συγχαρητήριά του για την νίκη του στις γαλλικές εκλογές έδωσε μέσω twitter λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των exit poll ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Μια σημαντική νίκη για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» έγραψε στα γαλλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

21:06
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Εκλογές Γαλλία: Νικητής ο Μακρόν με 57,60%

Ο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 57,60 % εκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία.

21:01
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Στο 42,40% η Λεπέν

20:57
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μακρόν και Λεπέν θα μιλήσουν μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στις 21.00 ώρα Ελλάδας

Οι κάλπες έκλεισαν στα περισσότερα εκλογικά τμήματα της Γαλλίας και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έχει αρχίσει. Ανοιχτά θα παραμείνουν ως τις 21.00 ώρα Ελλάδας τα εκλογικά τμήματα των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας. Με το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης θα επιτραπεί να μεταδοθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Στο μεταξύ ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μεταβεί στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων όπου θα παρακολουθήσει τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του 'Αρεως κάτω από τον Πύργο του 'Αιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί. Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται και αυτή να απευθυνθεί προς τους φίλους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.