Πόλεμος Ουκρανία Live Βlog: Άρχισαν τα αντίποινα του Πούτιν - Πυραυλικά χτυπήματα και νεκροί

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την Ουκρανία. 
twitter

Τα αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, που ενώνει Κριμαία και Ρωσία, φαίνεται πως ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας.

Από νωρίς το πρωί πυραυλικά χτυπήματα συγκλονίζουν το Κίεβο, ενώ υπάρχουν ήδη αναφορές για νεκρούς.

13:01
Νατάσα Παυλοπούλου

Ουκρανός πρωθυπουργός: H Ρωσία χτύπησε 11 «εγκαταστάσεις υποδομής»

«Έντεκα σημαντικές εγκαταστάσεις υποδομής» σε οκτώ διαφορετικές περιφέρειες της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, χτυπήθηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί, λέει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ντένις Σμίχαλ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις στην ανάρτησή του στο Telegram. «Ορισμένες περιοχές είναι αποκομμένες» - με το προσωπικό να εργάζεται επειγόντως για την αποκατάσταση των υπηρεσιών είπε.

Ελλείψεις ρεύματος και νερού έχουν αναφερθεί από αξιωματούχους στις μεγάλες πόλεις όπως το Λβιβ, και οι περιοχές Χεμελνίτσκι, Σούμι και Tερνόπιλ.

12:26
Νατάσα Παυλοπούλου

Τρεις ρωσικοί πύραυλοι κρουζ κατά της Ουκρανίας διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας

Η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι τρεις πύραυλοι κρουζ που εκτόξευσε η Ρωσία κατά στόχων στην Ουκρανία διέσχισαν τον μολδαβικό εναέριο χώρο τη Δευτέρα, με το Κισινάου να καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα για εξηγήσεις.

«Τρεις πύραυλοι κρουζ οι οποίοι εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας από ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Έδωσα οδηγίες να κληθεί ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις», τόνισε ο Νίκου Ποπέσκου, υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας μέσω Twitter.

12:23
Νατάσα Παυλοπούλου

Πύραυλος «χτύπησε» δημοφιλή πεζογέφυρα στο Κίεβο

Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε μια νεόκτιστη γέφυρα για πεζούς και ποδηλάτες στο Κίεβο, γνωστή ως γέφυρα Klitschko, η οποία εγκαινιάστηκε το 2019.

Η γέφυρα είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο κατά μήκος της όχθης του ποταμού Δνείπερου, με γυάλινη επένδυση και έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο να περνάει από κάτω.

Έχει μήκος 212 μέτρα και ύψος 32 μέτρα. Είναι συνήθως πολυσύχναστη με καλλιτέχνες του δρόμου και μουσικούς και συνδέει τον λόφο του Αγίου Βολοντιμίρ με το μνημείο της Αψίδας της Ελευθερίας.

Πλάνα από κάμερα παρακολούθησης στη γέφυρα δείχνει τη στιγμή που χτυπήθηκε , παραμένει όμως άγνωστο αν υπήρξαν θύματα από τη συγκεκριμένη επίθεση.

11:50
Νατάσα Παυλοπούλου

Ζελένσκι: «Η Μόσχα ήθελε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει πως η Μόσχα ήθελε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες με τα πλήγματά της, τα οποία πραγματοποίησε και με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα

Η Ρωσία πραγματοποίησε τις σημερινές επιδρομές της εναντίον της Ουκρανίας με δεκάδες πυραύλους και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα και επέλεξε τη χρονική στιγμή με στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες μεταξύ των κατοίκων της, ενώ είχε επίσης στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

«Θέλουν τον πανικό και το χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως τα πλήγματα με «δεκάδες πυραύλους» και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα Σαχέντ είχαν στόχο όλη τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, πλήττοντας το Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες των Χμελνίτσκιι, Λβιβ, Ντνίπρο, Βινβίτσια, Ζαπορίζια, Σούμι, Χάρκοβο και Ζιτομίρ.

«Ο δεύτερος στόχος τους είναι ο λαός. Ο χρόνος και οι στόχοι είχαν επιλεγεί ειδικά για να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

11:35
Νατάσα Παυλοπούλου

Κίεβο: Παιδική χαρά ανάμεσα στους στόχους των επιθέσεων

Μια παιδική χαρά στο Κίεβο είναι ένας από τους πολλούς στόχους που χτυπήθηκαν από ρωσικά πλήγματα σήμερα το πρωί.

Υπήρξαν αναφορές για πολλούς θανάτους και απώλειες αμάχων σε επιδρομές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις γύρω από την Ουκρανία.

Πολλοί άμαχοι νοσηλεύονται για τραύματα από εκρήξεις, καθώς αρχίζουν να γίνονται σαφείς οι ζημιές που υπέστησαν φαινομενικά μη στρατιωτικοί στόχοι.

11:25
Νατάσα Παυλοπούλου

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες στο Κίεβο - Χτυπήματα σε βασικές υποδομές

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες σε συνοικία του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί της ουκρανικής πρωτεύουσας και πολλών πόλεων της χώρας, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Κίεβο στοχοποιήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν για συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν πολλά ασθενοφόρα στο κέντρο της πόλης να κατευθύνονται προς το μέρος όπου ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 08:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Μεγάλες στήλες καπνού ήταν ορατές, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν δύο νέες εκρήξεις. Η τελευταία φορά που είχε πληγεί το Κίεβο ήταν στις 26 Ιουνίου.

Από τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί του Κιέβου επλήγησαν κτήρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα κτίρια αυτά αποτελούν μέρος της «κρίσιμης σημασίας υποδομής» της πόλης.

Ο Κλίτσκο διευκρίνισε επίσης στην ανάρτησή του στο Telegram ότι πολλές εκρήξεις συγκλόνισαν την συνοικία Σεφτσενκίφσκι του Κιέβου σήμερα το πρωί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της περιοχής αυτής.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε επίσης μια γέφυρα, μετέδωσε το Anadolu, το οποίο είχε διευκρινίσει νωρίτερα επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πέραν του Κιέβου εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ και Τερνόπιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, σύμφωνα με το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι

11:18
Νατάσα Παυλοπούλου

Eκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 75 πύραυλοι: ουκρανικός στρατός

Τουλάχιστον 75 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας διεμήνυσε ο στρατός της χώρας

Ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Valerii Zaluzhnyi ανέφερε στο Twitter ότι 41 από αυτούς εξουδετερώθηκαν από την αεροπορική άμυνα.

Το BBC δεν μπορεί να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες, αλλά οι ρεπόρτερ επί του πεδίου έχουν γίνει μάρτυρες και έχουν ακούσει αρκετές επιθέσεις στο Κίεβο σήμερα το πρωί, με αναφορές για πολλές περαιτέρω εκρήξεις σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

11:14
Νατάσα Παυλοπούλου

Τμήματα της πόλης Λβιβ είναι χωρίς ρεύμα, λέει ο δήμαρχος

Τμήματα της πόλης Λβιβ στη δυτική Ουκρανία έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις επιθέσεις σε βασικές υποδομές, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Andriy Sadovyi είπε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε «μια κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση υποδομής» και ότι η λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών της πόλης είχε «προσωρινά ανασταλεί».

«Ζεστό νερό δεν παρέχεται αυτή τη στιγμή», είπε. «Γεννήτριες σε αναμονή σε πολλά αντλιοστάσια ξεκίνησαν για να αποκαταστήσουν την παροχή νερού στην πόλη. Μέρος της πόλης είναι χωρίς ρεύμα»

Είπε επίσης ότι το ένα τρίτο των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης δεν λειτουργούν και ότι, μόλις αρθούν οι προειδοποιήσεις, οι ελεγκτές τροχαίας θα βρεθούν στις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις.

11:03
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υπόσχεται εκδίκηση

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

«Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Η μοναδική τακτική του Πουτιν είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα.

«Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

11:01
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Συγκλονιστικό βίντεο από τις εκρήξεις στο Κίεβο

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει ένα άτομο να περπατά στη γέφυρα δίπλα στην «Αψίδα της Ελευθερίας του Κιέβου» τη στιγμή που σημειώνεται έκρηξη από ρωσικό χτύπημα.

10:57
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 12 τραυματίες από επιθέσεις

Τα στοιχεία των θυμάτων από τις επιθέσεις στην Ουκρανία το πρωί της Δευτέρας είναι πιθανό να είναι αβέβαια για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά το Reuters ανέφερε ότι η αστυνομία του Κιέβου έδωσε έναν πρώτο επίσημο αριθμό τουλάχιστον πέντε νεκρών και 12 τραυματιών στην πρωτεύουσα σήμερα.

10:38
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Το Κίεβο, η Λβιβ και πολλές άλλες Ουκρανικές πόλεις βομβαρδίζονται

Η πρωτεύουσα της, το Κίεβο και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις επλήγησαν σήμερα το πρωί από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, την οποία επικαλείται το AFP και η οποία συνέστησε στον πληθυσμό να «παραμείνει στα καταφύγια».

Δημοσιογράφοι του AFP στην ουκρανική πρωτεύουσα δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις και ότι στήλες καπνού υψώνονται στον αέρα στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία δέχεται επίθεση με πυραύλους, έχουμε πληροφορίες όσον αφορά πλήγματα σε πολλές πόλεις της χώρας μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο αξιωματούχος της προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο.

Αρκετές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και τις πόλεις Λβιβ, Τερνόπιλ και Ντνίπρο, αφού η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε ζημιές σε σημαντική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την χερσόνησο της Κριμαίας, μετέδωσε το Reuters.

Το ουκρανικό δημόσιο δίκτυο Suspilne μετέδωσε επικαλούμενο τις υπηρεσίες άμεσης δράσης ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στο Κίεβο, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τις απώλειες.

«Εκρήξεις στην περιοχή Σεβτσενσκίφσκι -στο κέντρο της πρωτεύουσας», σημείωσε επίσης ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Τουλάχιστον δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, μετέδωσε παράλληλα το AFP, ενώ το Anadolu σημείωσε επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι περισσότερες εκρήξεις αναφέρθηκαν στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ, Τερνόπιλ και την πρωτεύουσα Κίεβο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, πρόσθεσε το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο δήμαρχος Κλίτσκο πρόσθεσε σε νεώτερο μήνυμά του ότι οι κύριοι δρόμοι του Κιέβου έχουν αποκλειστεί τώρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σημείωσε ότι η απειλή παραμένει για την ουκρανική πρωτεύουσα μετά τον συναγερμό που σήμανε για αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα και προειδοποίησε τους κατοίκους της να παραμείνουν στα καταφύγια.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γκεραστσένκο διευκρίνισε επίσης ότι «ένας από τους πυραύλους προσγειώθηκε κοντά στο μνημείο Χρουσέφσκι στην Οδό Βολοντίμιρ. Έχουν σπεύσει τα σωστικά συνεργεία».

10:35
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

«Το ρωσικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί δια της ισχύος», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι

Ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών πόλεων σήμερα αποτελούν ένα μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο ότι «το ρωσικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί δια της ισχύος».

«Δειλοί που πολεμούν εναντίον παιδικών χαρών, παιδιών και ανθρώπων», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι.

«Πρόκειται για ένα ακόμη μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο ότι το ρωσικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί δια της ισχύος», πρόσθεσε.

10:26
Νατάσα Παυλοπούλου

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου φυγαδεύτηκε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο φυγαδεύτηκε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς με την ομάδα του βρίσκονται σε καταφύγιο ξενοδοχείου, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Ρέιντερς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σειρά εκρήξεων στο κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί. Χάρη στη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού ασφαλείας, η ομάδα μου και εγώ μεταφερθήκαμε γρήγορα στο καταφύγιο του ξενοδοχείου. Είμαστε ασφαλείς και περιμένουμε ενημερώσεις».

10:23
Νατάσα Παυλοπούλου

«Υποδομές ζωτικής σημασίας» χτυπήθηκαν στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βίταλι Κλίτσκο ανακοίνωσε οτι «κρίσιμης σημασίας υποδομές» έχουν πληγεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Πολλά χτυπήματα σε αντικείμενα κρίσιμης υποδομής της πόλης», είπε, ενώ πρόσθεσε οτι υπάρχουν θύματα.

Έχουν επιβεβαιωθεί θάνατοι και οι τραυματισμοί , αλλά οι αριθμοί παραμένουν ασαφείς.

10:15
Νατάσα Παυλοπούλου

Μπαράζ επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία - Συνεχίζονται τα χτυπήματα στο Κίεβο

Οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο δεν έχουν τελειώσει και οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν σε καταφύγια, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας.

Σε μήνυμα προς τους κατοίκους στο Telegram, ο Oleksiy Kuleba διαβεβαίωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας λειτουργούν, αλλά τόνισε «ότι ο αεροπορικός συναγερμός είναι ακόμη σε εξέλιξη». Κάλεσε επίσης τον κόσμο να μην φωτογραφίζει ή να κινηματογραφεί χώρους προσγείωσης πυραύλων ή κατεστραμμένων υποδομών στην πρωτεύουσα. «Από αυτό εξαρτώνται οι ζωές των ανθρώπων», προσθέτει.

Η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων σε πόλεις γύρω από την Ουκρανία, εκτός από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Μέχρι στιγμής υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις στο Ντνίπρο στο κέντρο της χώρας, στη Zαπορίζια στο νότο και τώρα στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας. Ο περιφερειάρχης του Λβιβ επιβεβαίωσε στο Telegram ότι η πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία χτυπήθηκε σήμερα το πρωί.

Ο Andriy Sadovy προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν σε καταφύγια και είπε ότι τα σχολικά μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά μια ώρα μετά τη λήξη των συναγερμών.

Λέει επίσης ότι οι διακοπές σήματος κινητής τηλεφωνίας είναι προσωρινές και θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό.

10:08
Νατάσα Παυλοπούλου

«Τι προσπαθούσε να χτυπήσει η Ρωσία;» αναρωτιέται Ουκρανή βουλευτής

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο μοιράστηκε μια εικόνα από τα επακόλουθα στο κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί, όπου σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις.

«Τι προσπαθεί να χτυπήσει η Ρωσία; Το πανεπιστήμιο; Το πάρκο; Ή την παιδική χαρά;» Η έκρηξη όπως είπε σημειώθηκε «λίγα λεπτά από το σπίτι της» πριν από περίπου μιάμιση ώρα.

10:03
Νατάσα Παυλοπούλου

Ζελένσκι: «Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απάντησε στη σειρά επιθέσεων σήμερα το πρωί σε ουκρανικές πόλεις. Ο ίδιος ανάρτησε στο Telegram:

«Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης. Να καταστρέψουν τους ανθρώπους μας που κοιμούνται στο σπίτι τους στη Zαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν να δουλέψουν στο Ντνίπρο και το Κίεβο.

Ο αεροπορικός συναγερμός δεν υποχωρεί σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πέφτουν βλήματα Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Παρακαλώ μην αφήνετε τα καταφύγια. Φροντίστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Ας κρατηθούμε και ας μείνουμε δυνατοί.

Το μήνυμα συνοδευόταν από ένα βίντεο κλιπ που δείχνει τις συνέπειες της επίθεσης στο Κίεβο, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, κτήρια με σπασμένα τζάμια και φωτιές να καίνε στο δρόμο.

09:59
Αντώνης Αναστασόπουλος

Η αντίδραση του Κιέβου

«Οι επιθέσεις στο κέντρο του Κιέβου, στη Ζαπορίζια και το Ντνίπρο είναι μια ακόμα απόδειξη της τρομοκρατικής ανεπάρκειας του Κρεμλίνου. Η Ρωσία δεν είναι ικανή να συγκρουστεί στο πεδίο της μάχης, όμως είναι ικανή να δολοφονεί πολίτες. Αντί για διάλογο χρειαζόμαστε αεράμυνα» γράφει ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάηλο Ποντόλιακ.

09:54
Νατάσα Παυλοπούλου

Bρετανία: «Υπό πίεση» οι ρωσικές δυνάμεις

Τα πλήγματα που αναφέρθηκαν σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Ουκρανία πραγματοποιούνται εν μέσω «πιέσεων στις ρωσικές δυνάμεις» σε βορειοανατολικές και νότιες περιοχές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD).

Η Μόσχα δίνει «υψηλή προτεραιότητα» στις επιχειρήσεις της κοντά στην ανατολική πόλη Bakhmut, προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο - λέγοντας ότι τα στρατεύματα του Κρεμλίνου έχουν προχωρήσει 2 χιλιόμετρα προς την πόλη σε δύο άξονες την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η εκστρατεία «τονίζει την επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί επιχειρησιακή επιτυχία», προσθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών.

09:50
Νατάσα Παυλοπούλου

«Μείνετε στα καταφύγια», λέει ο δήμαρχος του Κιέβου στους κατοίκους

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο είπε σε όσους βρίσκονται στο Κίεβο να παραμείνουν σε καταφύγια σήμερα το πρωί καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής συνεχίζονται μετά τις «πολλές εκρήξεις».

Πρόσθεσε ότι η «απειλή συνεχίζεται».«Η πρωτεύουσα δέχεται επίθεση από Ρώσους τρομοκράτες! Οι πύραυλοι έπληξαν περιοχές στο κέντρο της πόλης (στην περιοχή Σεφτσένκιβ) και στην περιοχή Σολομιάν.»

«Ο εναέριος συναγερμός και άρα η απειλή συνεχίζεται. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας: παραμείνετε σε καταφύγια κατά τη διάρκεια του συναγερμού. Αν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, καλύτερα να μην πάτε σήμερα στην πόλη.

«Ζητώ και από τους κατοίκους των προαστίων να μην πάνε σήμερα στην πρωτεύουσα. Οι κεντρικοί δρόμοι του Κιέβου έχουν αποκλειστεί από αξιωματικούς επιβολής του νόμου, οι υπηρεσίες διάσωσης συνεχίζονται».

09:47
Νατάσα Παυλοπούλου

Μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία - Χτύπημα σε κτήριο κατοικιών

«Ένα πολυώροφο κτήριο κατοικιών καταστράφηκε ξανά. Υπάρχουν θύματα», ανάρτησε ο περιφερειακός κυβερνήτης της Ζαπορίζια, Oleksandr Starukh, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram περίπου στις 03:00 τοπική ώρα .

Στο σημείο έσπευσαν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε. Η Ζαπορίζια έχει χτυπηθεί επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, με δεκάδες νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, ήταν μια «νύχτα μαζικών επιθέσεων» στο Ντνιπροπετρόβσκ, σύμφωνα με ενημέρωση από τον κυβερνήτη της περιοχής Βαλέντιν Ρεζνίτσενκο, ο οποίος κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει πολλές περιοχές.

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία σήμερα το πρωί.

09:45
Νατάσα Παυλοπούλου

Πυραυλικά χτυπήματα στο κέντρο του Κιέβου

Η ουκρανική πρωτεύουσα συγκλονίστηκε απο τουλάχιστον τεσσάρις πυραυλικές επιθέσεις το πρωί της Δευτέρας, τα πρώτα πλήγματα εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ και άλλες ουκρανικές πόλεις δέχθηκαν ρωσικά πυρά μετά την τεράστια έκρηξη του Σαββάτου που έπληξε μιας κομβικής σημασίας ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Οι Ουκρανοί προετοιμάζονταν για σκληρά ρωσικά αντίποινα μετά την έκρηξη που κατέρριψε μέρος της γέφυρας του Κερτς που συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα νωρίς το Σάββατο.

Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η πόλη Ζαπορίζια που χτυπήθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα και το λιμάνι της πόλης Mικολάιβ.

Τα πλήγματα ακολουθούν αναφορές για αύξηση της δραστηριότητας από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά με ορισμένους από τους πυραύλους να εκτοξεύονται από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.