Live οι εκλογές στην Τουρκία: Η ώρα της κρίσης για Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου και η επόμενη μέρα

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία σε μια δεύτερη προεδρική κούρσα που θα αποφασίσει εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο μακροχρόνιος ηγέτης της χώρας θα επεκτείνει την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία ή αν θα νικηθεί από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
1'

Περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες επέστρεψαν στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες στη γειτονική Τουρκία. Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε αντιμέτωπος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καθώς, κανένας από τους δύο δεν εξασφάλισε το 50% των ψήφων στις κάλπες της 14ης Μαΐου.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 τοπική ώρα και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν «κλείδωσε» για την επόμενη πενταετία στην προεδρία της Τουρκίας. Άλλωστε, η νίκη του Ερντογάν διαφαινόταν και από το βράδυ του Σαββάτου με τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν να προηγείται έναντι του Κιλιτσντάρογλου.

Ο πανίσχυρος «σουλτάνος» είχε καταφέρει να βγει νικητής και στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, με αρκετούς από τους αντιπάλους του ωστόσο να καταγγέλλουν νοθεία. Νοθεία, μάλιστα, και ξυλοδαρμό κατήγγειλε και ένα μέλος του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου, λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κρίσιμες κάλπες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία του σε μία τρίτη δεκαετία, με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να χάνει -σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα- τη «μάχη» του δεύτερου γύρου της κρίσιμης αναμέτρησης.

14:03
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:58
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:55
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:54
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:53
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:53
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:52
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:52
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:51
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

13:50
C. Marinou

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

20:23
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Με τραγούδι γιόρτασε τη νίκη του ο Ερντογάν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο άνθρωπος που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κατάφερε να παρατείνει την κυριαρχία του για άλλα πέντε χρόνια, κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση, ο ισχυρός άνδρας της γείτονος έχει πλέον κερδίσει έντεκα εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά, σημείωναν τα ξένα μέσα για να δείξουν το μέγεθος της παντοδυναμίας του.

Στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι οπαδοί του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, κουνώντας σημαίες και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Ερντογάν που έφτασε, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ. «Είμαστε πρώτοι και σας αγαπάμε» ήταν τα πρώτα του λόγια στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη που ψήφισε παρ'ολα αυτά Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο εμίρης του Κατάρ ήταν απο τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ερντογάν για τη νίκη του. «Αγαπητέ μου αδερφέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαρητήρια για τη νίκη σου και σου εύχομαι επιτυχία στη νέα σου θητεία» έγραψε στο Twitter, o εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χαιρέτισε επίσης την«αναμφισβήτητη» νίκη του συμμάχου του.

Ο 69χρονος Ερντογάν θα παρατείνει την 20ετή διακυβέρνησή του για άλλα πέντε χρόνια και θα είναι στο τιμόνι της χώρας, όταν η Τουρκία γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της τον Οκτώβριο. Ο απερχόμενος πρόεδρος πήγε στον δεύτερο γύρο με ισχυρή ορμή και πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του και οι πιθανότητές του ενισχύθηκαν από την υποστήριξη του εθνικιστή Σινάν Ογάν που ήρθε τρίτος στην προεδρική κούρσα.

Οι κρίσεις δεν «λύγισαν» τον σουλτάνο

Οι μεγάλες κρίσεις δεν ήταν αρκετές για να βγάλουν «νοκ άουτ» τον Ερντογάν και το «τραπέζι» των έξι, ο συνασπισμός των έξι κομμάτων που επιχείρησε να βάλει τέλος στη μακρά διακυβέρνηση του Ερντογάν, δεν πέτυχε το στόχο του. Το ευρύ φάσμα της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε κόμματα με πολύ διαφορετικές πολιτικές απόψεις και έλαβε την υποστήριξη του κουρδικού πολιτικού κινήματος, δεν αντικατοπτρίστηκε στις κάλπες.

Οι μεγάλες κρίσεις όπως η πανδημία, η οικονομική κρίση και ο φονικός σεισμός του Φεβρουαρίου δεν ήταν αρκετές για να νικήσουν τον Ερντογάν. Και παρόλο που το Κόμμα AKP του Ερντογάν έχασε ψήφους, διατήρησε το «πάνω χέρι» στο κοινοβούλιο. Σε ορισμένους παρατηρητές, οι υποστηρικτές του Kιλιτσντάρογλου, φάνηκαν απροετοίμαστοι για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο Ερντογάν πάλι που είχε τη φήμη μίας διχαστικής φιγούρας σε μία χώρα που ιδρύθηκε με βάση το κοσμικό όραμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ξεπέρασε τα 15 χρόνια του Ατατούρκ στην κορυφαία θέση της Τουρκίας πριν από πέντε χρόνια, και έγινε ο μακροβιότερος ηγέτης που γνώρισε η χώρα. Το 2014, έγινε ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη με λαϊκή ψηφοφορία, κερδίζοντας ένα δημοψήφισμα για τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του προέδρου.

20:22
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ξένοι αναλυτές: «Δεν είναι μια πραγματική Δημοκρατία»

Τι λένε τα αποτελέσματα για το τουρκικό εκλογικό σώμα; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τους ψηφοφόρους;

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα ήταν μια επιλογή μεταξύ του ρίσκου απέναντι στην κακή οικονομική κατάσταση που επέφερε ο Ερντογάν έναντι του ρίσκου προς έναν ιδεολογικά διαφοροποιημένο συνασπισμό.

Ο Χάουαρντ Εΐσενστατ, αρθρογράφος της Washington Post, ανέφερε ότι «τα θέματα της οικονομίας δεν καθορίζουν απαραίτητα τις εκλογές και αυτό καταδεικνύει ότι ακόμα και σε μία οικονομία σε απελπιστική κατάσταση, ακόμη και σε μία τραγική διαχείριση του κράτους, αν μπορείς να ελέγξεις τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν μπορείς να ελέγξεις τους όρους της συζήτησης, τότε μπορείτε να διατηρήσετε την εξουσία».

Η δημοσιογράφος του CNN, Ιπέκ Γεζντανί, σχολίασε πως «τα αποτελέσματα μας λένε ότι υπάρχει ένα ισχυρό εθνικιστικό κύμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα για τους πολίτες. Ιδίως στις εκλογικές περιφέρειες που είναι δυνατός ο Ερντογάν, το εθνικιστικό στοιχείο είναι πιο ισχυρό, απ΄ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

20:19
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη

Την τρίτη του θητεία εξασφαλίζει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζει, το 52,12% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιντστάρογλου 47,88%.

Δείτε live την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν:

20:05
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ξεκάθαρη νίκη Ερντογάν – Στις 5 μονάδες η διαφορά

Προβάδισμα 5 μονάδων στον Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα έως τώρα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Ο επανεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε τις δημοσκοπικές προβλέψεις και ετοιμάζεται για μια ακόμη πενταετή προεδρική θητεία μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία της κυριαρχίας του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο πρακτορείο Anadolu να πλησιάζει στο 100% και την τελική διαφορά με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διαμορφώνεται περίπου στις πέντε μονάδες, ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Νικητή των εκλογών δίνει τον Ερντογάν και το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ΑΝΚΑ, αν και μέχρι να ξεπεράσει η ενσωμάτωσή του το 80% των ψήφων παρουσίαζε ως νικητή των εκλογών τον Κιλιτσντάρογλου.

Με την ενσωμάτωση να έχει φτάσει στο 98,42%, ο Ερντογάν λαμβάνει 52,24% και ο Κιλιτσντάρογλου στο 47,76%.

Η συμμετοχή είναι και πάλι ιδιαίτερα υψηλή αφού έχει ξεπεράσει το 85%.

19:57
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο Τουρκίας: Προηγείται ο Ερντογάν με 54,47%

Ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μετά τα αποτελέσματα πρόωρων exit poll για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Άγκυρα ανέφερε ότι ο Ερντογάν προηγείται.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας Αχμέτ Γενέρ ανέφερε ότι ο Ερντογάν προηγείται με 54,47% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με 45,53% - και έχει καταμετρηθεί το 54,6% των κάλπες.

Μάλιστα είπε ότι ο αριθμός των ψήφων που καταμετρήθηκαν είναι πάνω από 26 εκατομμύρια.

19:51
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο Ερντογάν λαμβάνει πάνω από 52% μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται απόψε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση άνω του 95% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι στην εξουσία επί είκοσι χρόνια, συγκεντρώνει επί του παρόντος το 52,3% των ψήφων, έναντι 47,7% για τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με αυτά τα προσωρινά αποτελέσματα.

19:51
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα

Νικητή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογων στην Τουρκία δείχνουν τα επίσημα αποτελεσματα που μεταδίδονται τόσο από το κρατικό πρακτορείο Anadolu όσο και από το πρακτορείο Anka που πρόσκειται στην αντιπολίτευση

Σύμφωνα με το Anadolu με καταμετρημένο το 93% των ψήφων ο Ερντογάν προηγείται με 52.50% και ακολουθεί ο Κιλιτσντάρογλου με 47,50 %, ενώ και το Αnka δίνει προβαδισμα 51,40% στον Ερντογάν και 49,60% στον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

19:25
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού

Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως οδεύει προς μια νέα νίκη για την προεδρία της Τουρκίας σήμερα, στο τέλος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που επιβεβαιώνουν μια βούληση για σταθερότητα από την πλευρά των πολιτών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετά την καταμέτρηση των δύο τρίτων των ψηφοδελτίων, ο αρχηγός του κράτους που είναι στην εξουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει σημαντικό προβάδισμα με σχεδόν το 55% των ψήφων, έναντι 45% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα στοιχεία αυτά που δημοσιεύθηκαν 90 λεπτά μετά το τέλος της ψηφοφορίας ενδέχεται ωστόσο να τροποποιηθούν.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο, το πρακτορείο ειδήσεων Anka, φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση, δίνει το 51% των ψήφων στον Κιλιτσντάρογλου έναντι 49% για τον Ερντογάν, με καταμετρημένο το 65% των ψηφοδελτίων.

19:20
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο Ερντογάν δείχνει να οδεύει προς τη νίκη

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως οδεύει προς μια νέα νίκη για την προεδρία της Τουρκίας σήμερα, στο τέλος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που επιβεβαιώνουν μια βούληση για σταθερότητα από την πλευρά των πολιτών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετά την καταμέτρηση των δύο τρίτων των ψηφοδελτίων, ο αρχηγός του κράτους που είναι στην εξουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει σημαντικό προβάδισμα με σχεδόν το 55% των ψήφων, έναντι 45% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα στοιχεία αυτά που δημοσιεύθηκαν 90 λεπτά μετά το τέλος της ψηφοφορίας ενδέχεται ωστόσο να τροποποιηθούν.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο, το πρακτορείο ειδήσεων Anka, φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση, δίνει το 51% των ψήφων στον Κιλιτσντάρογλου έναντι 49% για τον Ερντογάν, με καταμετρημένο το 65% των ψηφοδελτίων.

19:15
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Από το μπαλκόνι του Προεδρικού στην Άγκυρα η ομιλία Ερντογάν

19:14
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Νίκη Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας, όλα δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία του σε μία τρίτη δεκαετία, με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να χάνει -σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα- τη «μάχη» του δεύτερου γύρο της κρίσιμης αναμέτρησης.

Ο 69χρονος Ερντογάν αψήφησε τις δημοσκοπήσεις και προηγήθηκε με διαφορά σχεδόν πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου, εικόνα που επαναλήφθηκε στις σημερινές κάλπες (28/5).

Η συμμετοχή μειώθηκε στον δεύτερο γύρο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το ποσοστό μειώθηκε στο 84,2%, από 87% που ήταν στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, με καταμετρημένο το 80%, o Ερντογάν εξασφαλίζει το 53,8%, έναντι 46,2% του Κιλιτσντάρογλου.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, που κουράστηκε από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο Ερντογάν επικράτησε.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στο πλήθος που τον περίμενε εκεί, οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έδωσε για μία ακόμη φορά χαρτονομίσματα στα παιδιά. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν», δήλωσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε νωίτερα στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

19:14
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Διαφορετική εικόνα από τα αντιπολιτευόμενα μέσα

Οι αρχικές καταμετρήσεις ψήφων από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu όσο και από το ANKA που στηρίζεται στην αντιπολίτευση, εμφάνιζαν διαφορετική εικόνα, όπως ακριβώς και στον πρώτο γύρο. Το Anadolu είπε ότι ο Ερντογάν έχει επί του παρόντος το 55% των ψήφων, σε σύγκριση με τον Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε 44% με το 61% καταμετρημένο.

Το ANKA από την άλλη πλευρά εδειξε 50,99 προς τον Κιλιτσντάρογλου έναντι 49,01% προς τον Ερντογάν με το 59% καταμετρημένο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, τόσο το ANKA όσο και το Anadolu έδιναν διαφορετικά ποσοστά μέχρι αργά το βράδυ, οδηγώντας σε αντικρουόμενες αφηγήσεις σχετικά με το αν κέρδισε ο Ερντογάν ή η αντιπολίτευση. Ο Kιλιτσντάρογλου και αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι επέκριναν επίσης το Anadolu, αλλά δεν παρείχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους για προβάδισμα.

Ο εκπρόσωπος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Φαίκ Οζτράκ επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς για το Anadolu. «Έχουμε δει στο παρελθόν πώς τα αποτελέσματα χειραγωγήθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu, γι' αυτό δεν πρέπει να αφήνετε τις κάλπες», είπε στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της εκλογικής αρχής της Τουρκίας, Αχμέτ Γενέρ, μόλις ανακοίνωσε ότι μόνο το 25% των ψήφων έχει εισαχθεί στο σύστημά τους για την επίσημη καταμέτρηση.

19:06
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Τουρκικά ΜΜΕ: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν τον Ερντογάν με προβάδισμα στον δεύτερο γύρο

Ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν προηγείται του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνοντας το 56,4% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων με το 35,8% των καλπών να είναι ανοιχτές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η διαφορά μεταξύ δύο υποψηφίων αναμένεται να μειωθεί καθώς όλο και περισσότερες μεγαλύτερες κάλπες ανοίγουν στις πόλεις.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο HalkTV που είναι φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση έδειξε τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται με 51,04%, με περίπου το 48% των καλπών να είναι ανοιχτές με βάση χωριστά δεδομένα.

18:57
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ψάχνουν αν η Εμινέ Ερντογάν ψήφισε χωρίς ταυτότητα

Στις κάλπες πήγαν οι Τούρκοι για να ψηφίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη για να ψηφίσει μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ, στο εκλογικό κέντρο που είχε στηθεί στο γυμνάσιο – λύκειο, Σαφέτ Τσεμπί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτησε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και τους εκλογικούς και δικαστικούς αντιπροσώπους και στη συνέχεια έδωσε την ταυτότητά του, προκειμένου να πάρει το ψηφοδέλτιο και να κατευθυνθεί στην κάλπη για να ψηφίσει.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Εμινέ Ερντογάν δεν έδειξε κάποια ταυτότητα για να καταγραφεί, παρ’ όλ’ αυτά μετέβη κανονικά στην κάλπη και ψήφισε.

Η είδηση έχει καταγράφει σε αρκετά αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας, τα οποία στηλιτεύουν το γεγονός ότι η Εμινέ Ερντογάν ψήφισε «ανώνυμα» κάτι που έχει προκαλέσει σάλο.

18:47
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο Ερντογάν προηγείται με καταμετρημένο άνω του 40% των ψηφοδελτίων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται σήμερα, απόγευμα Κυριακής, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση άνω του 40% των ψήφων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 57,1% των ψήφων επί του παρόντος, έναντι 42,9% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με αυτά τα προσωρινά αποτελέσματα.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 5 το απόγευμα στην Τουρκία στο τέλος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών για τις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν θεωρείται ο επικρατέστερος έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία απέναντι στον αντίπαλό του, τον σοσιαλδημοκράτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

"Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν", δήλωσε.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν 87%.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν "για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση".

Σχετικές ειδήσεις