ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ

LIVEBLOG: Επίθεση στο Ιράν: «Αν θέλαμε χτυπούσαμε τα πυρηνικά», λέει το Τελ Αβίβ

Τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ ξεκίνησαν τα ξημερώματα, με «περιορισμένα» πλήγματα κατά του Ιράν. Και οι δύο πλευρές, όπως φαίνεται προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους.
3'

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν και συγκεκριμένα στη πόλη του Ισφαχάν, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Ιράν και φιλοξενεί μια σειρά από σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλη στρατιωτική παραγωγή.

Ωστόσο, το πλήγμα από αέρος με drones φαίνεται ότι ήταν πολύ περιορισμένο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο «εκρήξεις».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέφεραν το μήνυμα ότι ήταν επιλογή να μην χτυπήσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις διαμηνύοντας ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν, «σχεδόν δίπλα» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, ενώ το δημοσίευμα συμπληρώνει πως η επίθεση ήταν σχεδιασμένη «όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να επισημάνει πόσο ευάλωτες είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε επίθεση».

Πάντως, ισραηλινές επίσημες πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Jerusalem Post: "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος. Το Ισραήλ ανταπέδωσε όπου δέχθηκε επίθεση". Τούτου λεχθέντος, επισήμως, το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή για στρατηγικούς λόγους.

Από την πλευρά του, δε, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Μπεν Γκβιρ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν άφησαν ασχολίαστη τη δήλωση Γκβιρ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι Ισραηλινές Αρχές κορoϊδεύουν τον εαυτό τους».

Ο Μπεν Γκβιρ προχώρησε σε μία μονολεκτική ανάρτηση στο Χ, στα εβραϊκά, που μεταφράζεται ως «αδύναμη». «Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του σιωνιστικού καθεστώτος έγραψε για τις αναφορές σχετικά με το συμβάν στο Ισφαχάν: "αδύναμη"» έγραψε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim στο Χ, πρώην Twitter.

Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος διεμήνυσε παράλληλα ότι η Τεχεράνη δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να αντιδράσει στις εκρήξεις, οι οποίες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκλήθηκαν από ισραηλινά πλήγματα.

«Η πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Δεν έχουμε δεχθεί καμία επίθεση από το εξωτερικό και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς την εισβολή παρά την επίθεση», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Άλλοι αξιωματούχοι του Ιράν δηλώνουν ότι η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από λίγες ώρες, ενεργοποιώντας τις σειρήνες.

Αυτή τη μυστήρια σχετικά με τον υπεύθυνο για την επίθεση διάσταση δίνει κι ένας εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνοχώρου του Ιράν, ονόματι Νταλιριάν, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν στο Ισφαχάν εκτοξεύτηκαν από ιρανικό έδαφος. Το εξήγησε από το γεγονός ότι αυτά τα drones έχουν μικρή εμβέλεια πτήσης. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού IRINN, τα drones που καταρρίφθηκαν εκτοξεύτηκαν από ομάδες δολιοφθοράς από το εσωτερικό της χώρας.

Το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και έπειτα θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Από το αν είναι το τέλος της επίθεσης του Ισραήλ και αν το Ιράν θα αποφασίσει να αντεπιτεθεί.

-

14:47
Σωτήρης Σκουλούδης

Το Ισραήλ χτυπά και τον Λίβανο: Νέα επίθεση σε βάση της Χεζμπολάχ

Μετά την επίθεση τα ξημερώματα, με drones πιθανότατα, εναντίον του Ιράν, οι IDF χτύπησαν αεροπορικώς ακόμα μια βάση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η αεροπορική επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ayta ash Shab στο νότιο Λίβανο.

Οπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «στρατιώτες του IDF εντόπισαν τρομοκράτες που δρούσαν σε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ayta ash Shab στο νότιο Λίβανο. Πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τη δομή μαζί με τους τρομοκράτες».

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο από τον βομβαρδισμό.

14:38
Μελίνα Παπαγεωργίου

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ ήταν αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ - Νέες κυρώσεις στο Ιράν

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι με τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Βγαίνουμε από αυτή τη συνάντηση πιο ενωμένοι από ποτέ, στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης στη Μέση Ανατολή. Ήταν μία εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση και υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων δυνάμεων στην καταδίκη της άνευ προηγούμενου επίθεσης του Ιράν τόσο σε μέγεθος όσο και σε έκταση»

Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και την αποκλιμάκωση της ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα σημείωσε ότι η σύνοδος των υπουργών δεσμεύτηκε να υποχρεώσει το Ιράν να λογοδοτήσει και αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν εξαγγελθεί από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, ενώ προανήγγειλε ότι θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις τις επόμενες ημέρες.

14:37
Μελίνα Παπαγεωργίου

Άντονι Μπλίνκεν: «Το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει, στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή»

14:12
Μελίνα Παπαγεωργίου

Λαβρόφ: «Ξεκαθαρίσαμε στο Ισραήλ ότι το Ιράν δε θέλει κλιμάκωση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ξεκαθάρισε στην Ιερουσαλήμ ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί κλιμάκωση», μετά την φερόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Έχουν υπάρξει τηλεφωνικές επαφές μεταξύ της ηγεσίας της Ρωσίας και του Ιράν, τους εκπροσώπους μας και τους Ισραηλινούς. Ξεκαθαρίσαμε στους Ισραηλινούς ότι το Ιράν δεν θέλει κλιμάκωση» αναφέρει ο Λαβρόφ σε συνέντευξη σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό.

14:09
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ιταλός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για την επίθεση του Ισραήλ την "τελευταία στιγμή"

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για την επίθεση του Ισραήλ την "τελευταία στιγμή", ανέφερε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι, ο Αν. Ταγιάνι ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ γνώριζαν για το αναφερόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, ο Αντόνιο Ταγιάνι λέει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε την "τελευταία στιγμή" από το Ισραήλ για την επίθεση και δηλώνει ότι "δεν υπήρξε καμία ανάμειξη" από την Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη μοιράστηκαν τις πληροφορίες που είχαν σχετικά με το χτύπημα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συμμετέχει επίσης στη συνάντηση της G-7.

13:58
Μελίνα Παπαγεωργίου

Αυτοσυγκράτηση ζητά το Κρεμλίνο από το Ιράν και το Ισραήλ

Η Ρωσία καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, χώρα με την οποία το Κρεμλίνο έχει στενή στρατηγική συνεργασία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια κλήσης με δημοσιογράφους ότι η Ρωσία «μελετά» τις λεπτομέρειες της επίθεσης και ότι θα ήταν «ανώριμο να σχολιάσει» μέχρι να ξεκαθαριστεί η φύση της επίθεσης.

Πρόσθεσε ακόμη: «Σε κάθε περίπτωση, συνεχιζουμε να καλούμε σε αυτοσυγκράτηση από την πλευρά των εμπλεκόμενων και όχι σε κινήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης σε μία τόσο δύσκολη περιοχή».

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν στενή συνεργασία, καθώς η Μόσχα επί χρόνια αγοράζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, ενώ στηρίζει την Τεχεράνη στις επενδύσεις και το εμπόριο.

13:51
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ιορδανία: Κίνδυνος περιφερειακής κλιμάκωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα ότι τα ισραηλινο-ιρανικά αντίποινα πρέπει να τερματιστούν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε επίσης την Παρασκευή την ανησυχία του για τις περιφερειακές εντάσεις. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο κάλεσε σε "ύψιστη αυτοσυγκράτηση" για την αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων.

13:49
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Όλαφ Σολτς: Αποκλιμάκωση και συνεργασία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε αποκλιμάκωση μετά το χτύπημα στην ιρανική πόλη Ισφαχάν και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με τους εταίρους του προς αυτή την κατεύθυνση, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς

"Η αποκλιμάκωση παραμένει το ζητούμενο στο εγγύς μέλλον. Και θα μιλήσουμε επίσης για αυτό με όλους τους φίλους και συμμάχους μας και θα συνεργαστούμε μαζί τους προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

13:37
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Προειδοποίηση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να διευρύνουν τη σύγκρουση στην περιοχή.

Η Τουρκία ασκεί έντονη κριτική στο Ισραήλ από την αρχή του πολέμου του κατά της Χαμάς. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο.

13:35
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ισραηλινό μήνυμα για τα πυρηνικά του Ιράν μέσω JP: Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι οι πηγές της επιβεβαίωσαν ότι τα μέσα της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας στο Ισφαχάν "σχεδόν δίπλα στην πυρηνική εγκατάσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή" χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια εκρήξεων που οι ΗΠΑ απέδωσαν στο Ισραήλ.

Tο μήνυμα ήταν: "επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα ακριβώς εδώ", δήλωσαν οι πηγές στην Post".

13:33
Μελίνα Παπαγεωργίου

G7 για Μέση Ανατολή: Να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν σε αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές για επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

«Υπό το φως αναφορών για επιθέσεις στις 19 Απριλίου, καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Η G7 θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ανακοίνωση της Συνόδου της G7 μετά τη συνάντηση στο Κάπρι της Ιταλίας.

13:00
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

ΗΠΑ: Νέες συμφωνίες για όπλα ύψους 1 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ 

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Μπάιντεν σκέφτεται νέες συμφωνίες για όπλα ύψους 1 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης νέων συμφωνιών για όπλα προς το Ισραήλ, ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών αρμάτων μάχης, στρατιωτικών οχημάτων και βλημάτων όλμου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι εξετάζονται συμφωνίες που περιλαμβάνουν "700 εκατομμύρια δολάρια σε πυρομαχικά αρμάτων μάχης 120 χιλιοστών, 500 εκατομμύρια δολάρια σε τακτικά οχήματα και λιγότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε βλήματα όλμων 120 χιλιοστών" και θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο.

Οι παραδόσεις όπλων θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια για να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της αναφοράς από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

12:58
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Η μικρή επίθεση του Ισραήλ και το στρατηγικό λάθος του Ιράν

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε στο Bloomberg ότι έλαβαν πληροφορίες για μια πολύ περιορισμένη επίθεση στο Ιράν, τονίζοντας ότι ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η ΕΕ είχε προτρέψει το Ισραήλ να μην απαντήσει στην επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο και να αντιδράσει με απόλυτη αυτοσυγκράτηση. Αν και η ΕΕ θα προτιμούσε το Ισραήλ να μην εξαπολύσει καμία επίθεση λόγω ανησυχιών για κλιμάκωση στην περιοχή, μεταξύ των διαφορετικών επιλογών που είχε, είναι σαφές ότι το Ισραήλ έκανε μια πολύ μικρή επιλογή, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ή μεγάλη ζημιά.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν ένα σημαντικό στρατηγικό λάθος επειδή το Ισραήλ επωφελείται πολιτικά από αυτό και απάλλαξε την κυβέρνηση από κάποια πίεση για τις ενέργειές της στη Γάζα.

12:48
Μελίνα Παπαγεωργίου

«Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκατάστασεις» διαμηνύει το Ισραήλ στο Ιράν

Το μήνυμα ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής στέλνουν στο Ιράν Ισραηλινοί αξιωματούχοι με δηλώσεις στην Jerusalem Post λίγες ώρες μετά το χτύπημα σε ιρανικό έδαφος, διαμηνύοντας ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν, «σχεδόν δίπλα» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, ενώ το δημοσίευμα συμπληρώνει πως η επίθεση ήταν σχεδιασμένη «όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να επισημάνει πόσο ευάλωτες είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε επίθεση».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην επίθεση του Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη για να μην μπορούν να ανιχνευθούν από τα ιρανικά ραντάρ, κάτι που «θα μπορούσε να γίνει ξανά οποιαδήποτε στιγμή».

Με τον τρόπο που επιτέθηκε, το Ισραήλ, εάν επιβεβαιωθεί ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, στέλνει το μήνυμα στο Ιράν ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση και γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη.

Κατά πόσο το χτύπημα αυτό τελικά θα σταματήσει το Ιράν από το να προχωρήσει με το πυρηνικό πρόγραμμά του και αν θα το αποτρέψει από το να επαναλάβει ένα χτύπημα ίδιο με εκείνο του περασμένου Σαββατοκύριακου, χωρίς κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε ευρύτερο πόλεμο, είναι κάτι που θα φανεί μέσα στο επομενο διάστημα, καταλήγει το δημοσίευμα της Jerusalem Post.

12:22
Μελίνα Παπαγεωργίου

Πρώτη αντίδραση Σούνακ: Περαιτέρω κλιμάκωση δεν οφελεί κανέναν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο ερωτήθηκε για την φερόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση και δεν θα ήταν σωστό για εμένα να κάνω εικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα. Εργαζόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τις λεπτομέρειες.

Έχουμε καταδικάσει το επικίνδυνο και απρόσεχτο μπαράζ πυραύλων κατά του Ισραήλ απο το Ιράν το Σάββατο, ωστόσο το Ισραήλ αδιαμφισβήτητα έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Οπως είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου όταν του μίλησα την περασμένη εβδομάδα αλλά και γενικότερα, μία σημαντική κλιμάκωση δεν είναι προς όφελος κανενός. Αυτό που θέλουμε να δούμε να επικρατεί ψυχραιμία στην περιοχή», δήλωσε ο Σούνακ.

12:13
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Το σκληρό πόκερ μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε "παιχνίδι πόκερ με υψηλά στοιχήματα" με το Ιράν, λέει ο πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λίβανο.

Ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λίβανο, Tom Fletcher, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι η εικόνα είναι ακόμη "αρκετά θολή" και πολλοί σε όλη την περιοχή "ξυπνούν με πραγματικό φόβο".

"Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το Ισραήλ σκοπεύει να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι πόκερ υψηλού κινδύνου με το Ιράν", λέει.

Ο Φλέτσερ πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες σε όλη την περιοχή, καθώς και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, "θα αναζητήσουν όλοι τρόπους να το υποβαθμίσουν τώρα".

"Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη κλιμάκωση είναι αυτή προς το παρόν. Είναι σαφές ότι το Ιράν αρχίζει να σηματοδοτεί ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για μεγάλη κλιμάκωση. Το υποβαθμίζουν. Και φυσικά το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει επιλέξει να κάνει κάτι πιο δραματικό", λέει.

Ο Φλέτσερ συνεχίζει λέγοντας ότι το Ισραήλ "λέει ξεκάθαρα" στο Ιράν ότι μπορεί να "το χτυπήσει" και ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν είναι εκτός ορίων, παρά την προσπάθεια του Ιράν να διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες "δεν πλησιάζετε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις".

"Ο κίνδυνος σε όλα αυτά βέβαια είναι ότι υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού", λέει ο Φλέτσερ.

12:01
Μελίνα Παπαγεωργίου

Ισχυρισμοί για φωτογραφίες με υπολείμματα ισραηλινού οπλισμου στη Βαγδάτη

Ώρες μετά τη φερόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του ιράν, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται οτι δείχνουν κομμάτια από ισραηλινό όπλισμο, που βρέθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν, Βαγδάτη.

11:50
Μελίνα Παπαγεωργίου

Ανησυχία της Αιγύπτου για την συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Η Αίγυπτος λέει ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση μετά την συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αναφέρει το Reuters.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή, η Αίγυπτος προειδοποίησε για τις συνέπειες μίας επεκτεινόμενης σύρραξης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή

11:47
Μελίνα Παπαγεωργίου

Ο Λαπίντ κατακρίνει τον Γκβιρ για την «ασυγχώρητη» ανάρτηση

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Γιαίρ Λαπίντ, ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μετά τον χαρακτηρισμό της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν ως «αδύναμης».

«Ποτέ πριν ένας υπουργός του συμβουλίου ασφαλείας δεν έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στην ασφάλεια μίας χώρας, την εικόνα της και το διεθνές στάτους της» γράφει στο Χ ο Λάπιντ.

Όπως σχολιάζει «Σε μία ασυγχώρητη μονολεκτική ανάρτηση, ο Μπεν Γκβιρ κατάφερε να κοροϊδέψει και να ντροπιάσει το Ισραήλ από την Τεχεράνη μέχρι την Ουάσινγκτον»

11:31
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ισραηλινοί αξιωματούχοι: "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος"

Ισραηλινές επίσημες πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Jerusalem Post σήμερα: "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος. Το Ισραήλ ανταπέδωσε όπου δέχθηκε επίθεση".

Τούτου λεχθέντος, επισήμως, το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή για στρατηγικούς λόγους. Οι πηγές εξηγούν ότι οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για "έκρηξη σε εργοστάσιο", επειδή επιθυμούν να αποφύγουν την κλιμάκωση.

Ισραηλινές πηγές δήλωσαν στην J.Post, ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εμπλέκεται, κα σημειώνουν πως θα μπορούσαν να σιωπήσουν, όπως λένε. Θα μπορούσαν να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια του Ιράν και να αποφύγουν την κλιμάκωση της κατάστασης από μόνοι τους.

Στη βάση Kirya στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ολόκληρη η ηγεσία της ασφάλειας και της διπλωματίας ήταν παρόντες επί 24 ώρες, συντονίζοντας με τους περιφερειακούς εταίρους στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

11:12
Μελίνα Παπαγεωργίου

Η Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Ώρες μετά τις αναφορές για πλήγματα στο Ισφαχάν στο Ιράν έρχεται η πρώτη αντίδραση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι, όπως καταλαβαίνει, η πηγή των επιθέσεων στο Ιράν δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του προσθέτοντας «επισημαίνουμε ήδη στους Ισραηλινούς ότι αυτό που μετράει τώρα είναι η αποκλιμάκωση»

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το ισραήλ για ανάληψη ευθύνης για την επίθεσης, αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δηλώνουν ότι την επίθεση εξαπέλυσε το ισραήλ.

11:11
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πρώτη αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα δηλώνει ότι "θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση" των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά τις σημερινές εξελίξεις.

"Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες που κλιμακώνουν περαιτέρω τις εντάσεις και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης", αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.

Η Κίνα είναι στενός εταίρος του Ιράν, ο μεγαλύτερος εμπορικός του εταίρος και κορυφαίος αγοραστής του πετρελαίου του, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου Γουάνγκ Γι πραγματοποιεί συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του αυτή την εβδομάδα, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η Τεχεράνη δήλωσε ότι είναι "πρόθυμη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση" μετά την πρώτη επίθεση που πραγματοποίησε ποτέ στο έδαφος του Ισραήλ.

11:04
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αποκλιμάκωση ζητάει και η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε το Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους να απέχουν από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αφού πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση σε ιρανικό έδαφος αναφέρει το Reuters.

"Είναι απολύτως απαραίτητο η περιοχή να παραμείνει σταθερή και όλες οι πλευρές να συγκρατηθούν από περαιτέρω ενέργειες", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πέτερι Όρπο στη Λαπενράντα της Φινλανδίας, περίπου 25 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

10:55
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Νέα ιρανική δήλωση περί...μη αντίδρασης

Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος σηματοδοτεί ότι η Τεχεράνη δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να αντιδράσει στις εκρήξεις, οι οποίες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκλήθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, γράφει το Bloomberg.

Ο αρχηγός του στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, όπως αναφέρεται από το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr, τονίζει ότι η Τεχεράνη έχει ήδη αντιδράσει στις ισραηλινές απειλές.
"Έχετε δει την αντίδραση του Ιράν πριν από τώρα", είπε.

10:46
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Η G7 επιθυμεί απόλυτη αποκλιμάκωση

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε σήμερα σε "απόλυτη αποκλιμάκωση" μετά τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα στο Ιράν, λέγοντας ότι οι ομόλογοι του στην G7 θα το συζητήσουν στις συνομιλίες στο Κάπρι, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

"Καλούμε όλους να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουμε μια κλιμάκωση", δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της RAI από το ιταλικό νησί, όπου φιλοξενείται μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G7.

Η G7, η οποία περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, επιθυμεί μια "απόλυτη αποκλιμάκωση" στη Μέση Ανατολή, είπε.

"Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Θα εξετάσουμε την κατάσταση με τους υπουργούς Εξωτερικών στη σύνοδο της G7 σήμερα το πρωί στην Ιταλία", δήλωσε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly στο X.

Οι υπουργοί της G7, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονται στο Κάπρι από την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σχετικές ειδήσεις