ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Liveblog: Οδύνη στο Ιράν και εσπευσμένες διαδικασίες για την επόμενη μέρα

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τον Ιρανό πρόεδρο 
Newsbomb.gr
1'

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα στο Ιράν μετά το τραγικό φινάλε στο ολονύχτιο θρίλερ με την πτώση του ελικοπτέρου.

Επιβεβαιώθηκε πως ο 63χρονος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιρ-Αμπντολαχιάν, καθώς όλοι οι άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν στο ελικόπτερο τύπου Bell 212 το οποίο συνετρίβη την Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι νεκροί.

Τα ξημερώματα, μετά από σχεδόν 18 ώρες ερευνών, εντοπίστηκε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αντιπρόεδρος του Ιράν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε προσωρινή βάση, επιβεβαίωσε ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ. Ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ θα έχει 50 ημέρες για να οργανώσει νέες εκλογές σε συντονισμό με τους αρχηγούς του δικαστικού και νομοθετικού κλάδου, πρόσθεσε ο Χαμενέϊ

Μια ξεχωριστή δήλωση που δημοσιεύθηκε από το κρατικό μέσο ενημέρωσης του Ιράν IRNA αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο Αλί Μπαγκερί Κάνι θα αναβαθμιστεί από αναπληρωτής στο υπουργείο Εξωτερικών σε προσωρινό υπουργό Εξωτερικών.

13:27
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Politico: Πώς ο θάνατος Ραϊσι ανοίγει το δρόμο για την διαδοχή Χαμενέϊ

Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi αυξάνει τις πιθανότητες τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να διαδεχθεί ο γιος του, Mojtab.

Αυτό αναφέρει το Politico .

Μέχρι πρότινος ήταν ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι που θεωρήθηκε από τους ειδικούς ως ο μελλοντικός διάδοχος του Αγιατολάχ, του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν. Αν και ο πρόεδρος έχει πρόσφατα επικριθεί για ανικανότητα, γεγονός που μείωσε τις πιθανότητές του να προαχθεί, γράφει το δημοσίευμα.

"Ο Ραΐσι αντιπροσωπεύει μια νεότερη εκδοχή της ιρανικής επαναστατικής ελίτ - πολύ λιγότερο ικανή, αλλά ήταν πολύ πιο ζηλωτής. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλει ο Χαμενεΐ στο τιμόνι. Ο θάνατος του Ραΐσι περιορίζει τη διαδικασία επιλογής για τον διάδοχό του και ο γιος του Χαμενεΐ είναι ένας από τους πιθανούς υποψηφίου", είπε ο Behnam Ben Taleblu, συνεργάτης στο Ίδρυμα της Ουάσιγκτον για την υπεράσπιση των δημοκρατιών.

13:00
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ιράν: Μόνοι μας βρήκαμε τα συντρίμμια

Ο επικεφαλής της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου (IRCS), Pir-Hossein Kolivand, απέρριψε αναφορές ότι το Ιράν βασίστηκε σε ξένη βοήθεια για να βρει τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi και την συνοδεία του.

Ο Κολιβάντ είπε σε συνέντευξή του σήμερα ότι η επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο και τη συνοδευτική αντιπροσωπεία του πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από ιρανικές ομάδες διάσωσης και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πρόσθεσε ότι ήταν Ιρανοί διασώστες βρήκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου γύρω στις 5:00 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Σε αυτή την επιχείρηση που διήρκεσε για ώρες, συνεργάστηκαν μέλη της ομάδας διάσωσης από διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστικών σταθμών, του IRCS, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, του IRGC, του Basij, του Στρατού και των τοπικών δυνάμεων.

12:45
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Bloomberg: Πέντε μέτωπα που θα επηρεαστούν από το θάνατο του Ιρανού προέδρου

Ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στο χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναλύει το Bloomberg αποτυπώνοντας τις συνέπειες σε πέντε ανοιχτά μέτωπα.

Η συνέχεια εδώ

12:14
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Μαύρες σημαίες στο Ιράν

12:04
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ο Πολωνός πρόεδρος θυμήθηκε το αεροπορικό δυστύχημα του 2010

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που σχολίασαν τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιράν.

Ο Ντούντα ανέφερε το αεροπορικό δυστύχημα του Σμολένσκ το 2010, στο οποίο σκοτώθηκαν 96 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του τότε Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, και έγραψε ότι οι Πολωνοί γνωρίζουν το αίσθημα σοκ μετά την ξαφνική απώλεια πολιτικών ηγετών.

Όπως είπε: «Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερη κατανόηση, ενώνουμε τους συγγενείς των θυμάτων και το ιρανικό έθνος σε προσευχή και θλίψη».

12:01
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Η κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσι θα γίνει αύριο 

Το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, το οποίο συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας, αναφέρει ότι η κηδεία του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσι θα τελεστεί αύριο στο Tabriz, την πόλη στην οποία ταξίδευε χθες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν επίσης κηδείες για όλους τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο.

Τα πτώματα θα μεταφερθούν προηγουμένως στο ιατροδικαστικό τμήμα στην Ταμπρίζ.

11:27
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αναλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος Μοχμπέρ για 50 μέρες με προοπτική εκλογών

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αντιπρόεδρος του Ιράν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε προσωρινή βάση, επιβεβαίωσε ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ.

Ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ θα έχει 50 ημέρες για να οργανώσει νέες εκλογές σε συντονισμό με τους αρχηγούς του δικαστικού και νομοθετικού κλάδου, πρόσθεσε ο Χαμενέϊ

Μια ξεχωριστή δήλωση που δημοσιεύθηκε από το κρατικό μέσο ενημέρωσης του Ιράν IRNA αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο Αλί Μπαγκερί Κάνι θα αναβαθμιστεί από αναπληρωτής στο υπουργείο Εξωτερικών για να γίνει προσωρινός υπουργός Εξωτερικών.

11:24
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πρώην ΥΠΕΞ Ιράν: Φταίνε οι Αμερικανοί

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σχολίασε τη συντριβή του ελικοπτέρου που οδήγησε στο θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι.

Ο Ζαρίφ είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την ευθύνη για την τραγωδία της συντριβής του ελικοπτέρου του Προέδρου. Απαγόρευσαν την πώληση αεροσκαφών και ανταλλακτικών στο Ιράν, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου»

11:21
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αλληλεγγύη από την Αίγυπτο

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θρηνεί τους θανάτους από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου σε μια σχετική δήλωση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της χώρας του προς «την ηγεσία και τον λαό του Ιράν σε αυτή τη μεγάλη απώλεια».

11:16
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν

Το Ιράν κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης

11:08
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Συλλυπητήρια και από την Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι ο πρόεδρος Xi Jinping είχε ήδη έρθει σε επαφή με την ιρανική ηγεσία για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

11:02
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Χεζμπολάχ: Ο Ραΐσι ήταν ο προστάτης των κινημάτων αντίστασης

Η Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο νότιο Λίβανο εξέδωσε δήλωση για την πτώση του ελικοπτέρου.

«Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια», αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι η ομάδα γνώριζε τον Ραΐσι «από κοντά για μεγάλο χρονικό διάστημα» και ότι ήταν «ισχυρός υποστηρικτής» και «σθεναρός υπερασπιστής των θεμάτων μας και προστάτης των κινημάτων αντίστασης».

10:59
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Το μήνυμα του Πούτιν προς το Ιράν

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ένα μήνυμα στο Ιράν το οποίο έλεγε:

Παρακαλούμε δεχτείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε σχέση με την τεράστια τραγωδία που έπληξε τον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν – το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του προέδρου Ebrahim Raisi, καθώς και ορισμένων άλλων επιφανών πολιτικών της χώρας σας.

10:50
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ανακηρύχθηκε «μάρτυρας» ο Εμπραχίμ Ραϊσι

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσι ανακηρύχθηκε «μάρτυρας» καθώς ανακοινώθηκε ο θάνατός του στον πιο σημαντικό θρησκευτικό χώρο της χώρας, το ιερό του Ιμάμ Ρεζά στην πόλη Mashhad.

10:44
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αυτός είναι ο πιθανός διάδοχος του Ιρανού ΥΠΕΞ

Ο θάνατος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Amir-Abdollahian έχει άμεσες επιπτώσεις.

Το όνομα που συζητείται ως διάδοχος είναι ο Ali Bagheri Kani

10:39
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Νέες εικόνες μεταφοράς πτωμάτων από το σημείο της συντριβής

10:37
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Η επίσημη αντίδραση της Συρίας

«Η Συρία στέκεται αλληλέγγυα με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (..)» επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στο μήνυμά του προς τους Ιρανούς ηγέτες. «Εργαστήκαμε με τον εκλιπόντα πρόεδρο για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν παρέμειναν ευημερούσες», συμπλήρωσε μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ιρανού προέδρου.

10:31
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Νέα δήλωση Ερντογάν: Θα σταθούμε στο πλευρό του γείτονα

Σε νέα δήλωσή του για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού για τον αγαπητό μου συνάδελφο, τον αδελφό μου και Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος, όπως μάθαμε, δυστυχώς απεβίωσε σε συντριβή ελικοπτέρου.

Εύχομαι το έλεος του Θεού στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και σε άλλους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο ίδιο ελικόπτερο με τον εκλιπόντα Αρχηγό.

Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον φιλικό και αδελφικό ιρανικό λαό και την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον Θρησκευτικό Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Αλί Χαμενεΐ, και στις οικογένειες του αξιότιμου Προέδρου του και άλλων θανόντων.

Ως συνάδελφος που έζησε προσωπικά τις προσπάθειές του για την ειρήνη του ιρανικού λαού και της περιοχής μας κατά τη διάρκεια της θητείας του, θυμάμαι τον κ. Πρόεδρο με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Ως Τουρκία, θα σταθούμε στο πλευρό του γείτονά μας Ιράν σε αυτές τις δύσκολες και θλιβερές στιγμές, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές.

10:27
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Τριήμερο πένθος στο Λίβανο

Ο Λίβανος ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος για τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι.

10:23
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πτώση Ελικοπτέρου: Αρνείται εμπλοκή το Ισραήλ

Το Reuters μεταδίδει ότι Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν εμπλέκεται στη συντριβή του ελικοπτέρου που είχε ως συνέπειεα τον θάνατο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι.

Το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει επίσημα τις δραστηριότητές του εκτός των συνόρων του, οι οποίες τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνουν πλήγματα στο εσωτερικό του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράν.

10:13
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αλίεφ: Βαθιά συγκλονισμένοι από τη βαριά απώλεια

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Ιρανό θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ για το θάνατο του Ιρανού προέδρου Ιμπραχίμ Ρεϊσί, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων στη συντριβή ελικοπτέρου.

Ο Αλίεφ είπε συγκεκριμένα:

"Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από τη βαριά απώλεια της φιλικής και αδελφικής Δημοκρατίας του Ιράν και του λαού της, τον τραγικό θάνατο του Προέδρου Ibrahim Reisi, του Υπουργού Εξωτερικών Hossein Emir Abdullahian και άλλων σε συντριβή ελικοπτέρου. Η πολύτιμη μνήμη του θα μένει πάντα στις καρδιές μας. Αυτή τη θλιβερή ημέρα, ευχόμαστε υπομονή και δύναμη στον φιλικό και αδελφό ιρανικό λαό και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε εσάς, τις οικογένειες και τους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους του λαού του Αζερμπαϊτζάν. Ο Θεός να ελεήσει"

.

10:11
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Φιντάν: Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έκανε δηλώσεις για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσι και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν στη συντριβή ελικοπτέρου.

Ο Φιντάν είπε: "Είμαστε βαθιά λυπημένοι από την είδηση ​​του θανάτου που έρχεται από το Ιράν. Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού. Συμμεριζόμαστε βαθύτατα τον πόνο της φιλικής και αδελφικής χώρας του Ιράν. Ήμασταν σε επαφή από τη στιγμή που λάβαμε την είδηση. Προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε τους πόρους που διαθέτουμε "

.

10:06
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Λαβρόφ: Ο Ραΐσι ήταν ένας «αληθινός αξιόπιστος φίλος» της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι υπήρξε «αληθινός, αξιόπιστος φίλος» της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι είπε ο Λαβρόφ:

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian ήταν γνωστοί ως αληθινοί, αξιόπιστοι φίλοι της χώρας μας. Ο ρόλος τους στην ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς ρωσο-ιρανικής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης εμπιστοσύνης είναι ανεκτίμητος. Εκφράζουμε ειλικρινά τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, καθώς και σε ολόκληρο τον φιλικό λαό του Ιράν. Οι σκέψεις και οι καρδιές μας είναι μαζί σας αυτή τη θλιβερή ώρα.

10:03
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Λίβυος καθηγητής «βλέπει» Ισραήλ ή δυτικές υπηρεσίες πίσω από την συντριβή του ελικοπτέρου

Με δεδομένο πλέον το θάνατο όλων των επιβαινόντων και του πληρώματος του μοιραίο ελικοπτέρου ανακυκλώνονται διάφορα σενάρια για τους λόγους της συντριβής.

Ο Λίβυος εμπειρογνώμονας, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο κρατικό πανεπιστήμιο της Λιβύης, Osman Badri, δήλωσε ότι η αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου ήταν πιθανότατα λόγω καιρικών συνθηκών ή τεχνικών βλαβών, ωστόσο αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα η συντριβή να προήλθε από παρέμβαση Δυτικής υπηρεσίες πληροφοριών, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί.

Η συνέχεια εδώ

10:01
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Σύνδεση με το σημείο της συντριβής

Σχετικές ειδήσεις