ΣΤΙΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Liveblog: «Πυρ και μανία» οι Τόρις με Σούνακ για τις πρόωρες εκλογές - Η αντίδραση των Εργατικών

Live ενημέρωση για τις εκλογές στη Βρετανία 
1'

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, προκήρυξε γενικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου.

Οι φήμες πως η χώρα οδεύει προς εκλογές είχαν αρχίσει από πολύ νωρίς το πρωί, ενώ ενισχύθηκαν κι επιβεβαίωθηκαν όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα.

Αμέσως μετά, στις δηλώσεις του με φόντο την Ντάουνιγκ Στριτ, ενημέρωσε και επίσημα τον βρετανικό λαό, σημειώνοντας πως ο Βασιλιάς Κάρολος έχει ήδη εγκρίνει τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

04:48
Γιάννης Φιλιππάκος

Οι Βρετανοί αποδοκιμάζουν τον Σούνακ

Μια άλλη δημοσκόπηση της YouGov που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, δείχνει ότι το 71% των Βρετανών αποδοκιμάζει τον Σούνακ, ενώ μόλις το 20% έχει θετική άποψη για τον πρωθυπουργό (οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη).

Για τον Στάρμερ από την άλλη το 34% έχει θετική άποψη και το 51% αρνητική.

Γενικότερα, το Εργατικό κόμμα παραμένει δημοφιλέστερο, με 42% θετικές απόψεις έναντι 20% για τους Συντηρητικούς.

03:32
Γιάννης Φιλιππάκος
02:14
Γιάννης Φιλιππάκος

Φαβορί το Εργατικό Κόμμα

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών αφού φέρεται να προηγείται κατά 20 μονάδες των Συντηρητικών. Μια σύνθεση των δημοσκοπήσεων από το Politico δίνει στο κεντροαριστερό κόμμα 44% στην πρόθεση ψήφου, έναντι μόλις 23% για τους Συντηρητικούς που κυβερνούν τη χώρα εδώ και 14 χρόνια.

Το εθνικιστικό κόμμα Reform UK που ίδρυσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο υπέρμαχος του Brexit, φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 12%, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να στερήσει πολύτιμες έδρες από τους Συντηρητικούς.

23:45
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Τεράστιο στοίχημα του Ρίσι Σούνακ», αναφέρει ειδικός

Η απόφαση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ να κηρύξει πρόωρες εκλογές αποτελεί ένα «τεράστιο στοίχημα», τονίζει σε σημερινό άρθρο (22/05) ο πολιτικός αναλυτής, Τζον Κέρτις, γράφοντας στους Times.

Επιπλέον, σημειώνει πως «ακόμη κι αν ο Κιρ Στάρμερ αποδειχθεί κακός αγωνιστής κατά την προεκλογική εκστρατεία, αυτό δεν πρέπει να παρηγορήσει τον Ρίσι Σούνακ».

23:09
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ρίσι Σούνακ: «Θα παλεύουμε καθημερινά για το όραμα και τις αξίες μας»

Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση – έκπληξη για πρόωρες κάλπες στις 04 Ιουλίου, τόνισε –με αποδέκτες τους υποστηρικτές των Συντηρητικών– στο πρώτο του προεκλογικό μήνυμα ότι «αποτελείτε την ψυχή αυτού του κόμματος και είστε έτοιμοι για αυτές τις εκλογές».

«Μόνο το Συντηρητικό Κόμμα μπορεί να προσφέρει οικονομική σταθερότητα, το θεμέλιο της εθνικής μας επιτυχίας. Τώρα είναι η στιγμή για τη Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της, να αποφασίσει αν θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στην πρόοδο που έχουμε σημειώσει ή να διακινδυνεύουμε επανέναρξη από το “μηδέν”», σημείωσε ακόμη,

22:20
Δέσποινα Σοφιανίδου

Η πρώτη προεκλογική ομιλία Σούνακ στο Λονδίνο

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη προεκλογική ομιλία του Ρίσι Σούνακ, στο Λονδίνο μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις 4 Ιουλίου

21:39
Ιωάννης Νικηφοράκης

Δύο Υπουργοί προς Σούνακ για την κήρυξη πρόωρων εκλογών: «Ήταν λάθος»

Δύο Υπουργοί της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, όταν ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 04 Ιουλίου. Πρόκειται για την Έσθερ ΜακΒέι και τον Κρις Χίτον – Χάρις, σύμφωνα με πληροφορίες των Times.

21:31
Δέσποινα Σοφιανίδου

Ένα «βήμα πίσω» για τη βασιλική οικογένεια για να μην επηρεαστούν οι ψηφοφόροι

Μετά τη σημερινή προκήρυξη των εκλογών στη Βρετανία, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 4 Ιουλίου, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προχώρησαν σε επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η βασιλική οικογένεια θα απέχει από δεσμεύσεις ώστε να μην επηρεαστεί η προεκλογική περίοδος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

21:22
Δέσποινα Σοφιανίδου

«Ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε»: Οι Τόρις αντιδρούν στις αιφνιδιαστικές εκλογές

Εξοργισμένοι είναι οι Τόρις οι οποίοι δηλώνουν, σύμφωνα με το Sky News, αιφνιδιασμένοι από την προκήρυξη των εκλογών, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε καμία προηγούμενη προετοιμασία γι' αυτή την εξέλιξη.

Όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε για εκλογές στα τέλη του φθινοπώρου, δεδομένης της «σταθερής» θέσης του κόμματός του, περίπου 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Πολλοί βουλευτές - συμπεριλαμβανομένων και υπουργών - είπαν ότι η απόφαση υποδηλώνει ότι "θέλει να φύγει " ή έχει "παραιτηθεί".

Ένας πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και βετεράνος πολλών εκστρατειών, είπε: «Είναι τρέλα, αυτοκτονία, ευθύνη της ελαφράς ταξιαρχίας».

«Παρατάει την ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός για άλλους μερικούς μήνες».

21:07
Ιωάννης Νικηφοράκης

Κιρ Στάρμερ: «Κάθε ψήφος των Εργατικών λειτουργεί υπέρ της σταθερότητας»

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, τόνισε πως «το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια σας», στο πρώτο του δημόσιο μήνυμα μετά την κήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

«Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα», σημείωσε, μιλώντας για το κύριο σύνθημα της παράταξης στην προεκλογική εκστρατεία. «Ψήφος στους Εργατικούς σημαίνει σταθερότητα, οικονομική και πολιτική. Μία ψήφος, για να σταματήσει το χάος», κατέληξε.

21:06
Δέσποινα Σοφιανίδου

Βρετανία- Ηγέτης Εργατικών: Με τις εκλογές του Ιουλίου θα μπει τέλος «στο χάος»

20:55
Δέσποινα Σοφιανίδου

Πρόωρες κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία: Πώς διεξάγονται οι εκλογές – Το «αγκάθι» τους Εργατικούς

Σε «ρυθμό» εκλογών κινείται ξανά το Νησί, μετά τη σημερινή (22/05) ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, για πρόωρες κάλπες στις 04 Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

20:47
Δέσποινα Σοφιανίδου

Aνάλυση SkyNews: Γιατί ο Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές - «Παίζει την καριέρα του»

Πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου, προκήρυξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίτσι Σούνακ με ανακοίνωσή του από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν θα αφήσω ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας του» δήλωσε μεταξύ άλλων, την ώρα που ανακοίνωνε τις πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

20:46
Δέσποινα Σοφιανίδου

Βρετανία: Προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο ο Ρίσι Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου.

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε επίσης πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι εκλογές θα είναι επιλογή. Εξηγώντας, ποιος θα λάβει τις σωστές αποφάσεις για να δώσει στους ανθρώπους ένα καλύτερο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις