Live

LIVE - Εκλογές στη Γαλλία: Τα exit polls δείχνουν καθαρή νίκη Λεπέν - «Βατερλώ» για Μακρόν

Ιστορικά ποσοστά συμμετοχής - Τα υψηλότερα τα τελευταία 40 χρόνια - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο Newsbomb.gr
LIVE - Εκλογές στη Γαλλία: Τα exit polls δείχνουν καθαρή νίκη Λεπέν - «Βατερλώ» για Μακρόν
AP
2'

Θριαμβευτική επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν και η κεντρώα συμμαχία «Μαζί».

Πρόκειται για μία ιστορική αναμέτρηση, που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Εθνική Συσπείρωση: 34%.

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 28,1%.

Μαζί: 20,3%.

Ρεπουμπλικανοί: 10,2%.

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία 40 χρόνια, με το 65,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να εκτιμάται ότι έχει ψηφίσει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές το βράδυ των ευρωεκλογών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα ακόμα και σε πιθανή ήττα του κόμματός του.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωνε στις 9 Ιουνίου ότι «έλαβε το μήνυμα» των Γάλλων ψηφοφόρων, έχοντας ηττηθεί πανηγυρικά από την Εθνική Συσπείρωση και την Μαρίν Λεπέν που κατέγραψε μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές.

Η αιφνιδιαστική αυτή ανακοίνωση έριξε τη χώρα σε μεγάλη αναταραχή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στην Εθνική Συσπείρωση που θα μπορούσε να είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν κινδυνεύει να «τερματίσει» στην τρίτη θέση, πίσω και από την αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο».

Να σημειωθεί ότι μόνο οι υποψήφιοι που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πάνω από το 12,5% των ψήφων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, που διεξάγεται την επόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή