LIVEBLOG: Θρίαμβος των Εργατικών στη Βρετανία - Ιστορικό «χαστούκι» για τους Τόρις

Συντριπτική νίκη για το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας μετά από 14 χρόνια. Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι τιμώρησαν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για την κρίση κόστους ζωής, την αστάθεια και τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών
1'

Οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ οδεύουν σε μία σαρωτική νίκη, κερδίζοντας το Συντηρητικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, σύμφωνα με το exit poll των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Ορισμένοι στη Βρετανία θυμήθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα του 1997, όταν ο Τόνι Μπλερ οδηγούσε τους Εργατικούς σε ένα αποτέλεσμα-θρίαμβο. Το Εργατικό Κόμμα ήταν εκτός εξουσίας για περισσότερο από ό,τι είναι τώρα - 18 χρόνια σε σύγκριση με τα σημερινά 14 χρόνια και το αποτέλεσμα είχε μείνει στην ιστορία.

Το exit poll δείχνει ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είναι σε πορεία να κερδίσει 410 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων. Οι Συντηρητικοί οδεύουν ολοταχώς για το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, καταρρέοντας στις 131 έδρες.

Παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί πιθανόν να έχουν εξασφαλίσει μια σαρωτική νίκη, η τελική τους πλειοψηφία των 170 εδρών μπορεί να υπολείπεται κατά εννέα από αυτήν που είχε επιτύχει ο Μπλερ.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα των exit polls στο σύνολό τους:

Εργατικοί: 410
Συντηρητικοί: 131
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 61
Reform UK: 13
SNP: 10
Plaid Cymru: 4
Πράσινο Κόμμα: 2
Λοιπά: 19

Ζωντανή εικόνα από την Ντάουνινγκ Στριτ:

02:14
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Οι Τόρις στρέφουν την οργή στον στενό κύκλο του Σουνάκ

Καθώς περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα, μερικοί Συντηρητικοί στρέφουν την οργή τους στον εσωτερικό κύκλο του Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με το BBC.

01:26
Νατάσα Παυλοπούλου

To πρώτο αποτέλεσμα της μεγάλης εκλογικής βραδιάς «δείχνει» νίκη Εργατικών

Τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και είναι στο Houghton and Sunderland South, έδρα της σκιώδους υπουργού εκπαίδευσης των Εργατικών, Μπρίτζετ Φίλιπσον. Κέρδισε την έδρα της, με το Κόμμα Reform UK να έρχεται δεύτερο.

Το πλήρες αποτέλεσμα είναι:

Bridget Phillipson, Εργατικοί - 18.837 ψήφοι
Sam Woods-Brass, Reform UK - 11.668 ψήφοι
Chris Burnicle, Συντηρητικός - 5.514 ψήφοι
Paul Edgeworth, Lib Dem - 2.290 ψήφοι
Richard Bradley, Πράσινο Κόμμα - 1.723 ψήφοι


Μιλώντας αμέσως μετά τη διακήρυξη, η Φίλιπσον είπε: «Ο λαός μίλησε. Και αν το exit poll απόψε είναι και πάλι ένας οδηγός για τα αποτελέσματα σε όλη τη χώρα μας, όπως συμβαίνει συχνά, μετά από 14 χρόνια ο βρετανικός λαός επέλεξε την αλλαγή.

Επέλεξαν τους Εργατικούς, επέλεξαν την ηγεσία του Kιρ Στάρμερ. Σήμερα, η χώρα μας με την περήφανη ιστορία της επέλεξε ένα πιο λαμπρό μέλλον».

Η σκιώδης υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η πιθανή κυβέρνηση των Εργατικών θα «αλλάξει την κοινωνία μας για τα καλά» και «θα γκρεμίσει τα εμπόδια στις ευκαιρίες». «Το αποτέλεσμα σήμερα δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει ο βρετανικός λαός στο αλλαγμένο μας Εργατικό Κόμμα».

01:20
Νατάσα Παυλοπούλου

Τζέρεμι Χαντ: Ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που χάνει την έδρα του

Ο Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να χάσει την έδρα του, σύμφωνα με το exit poll. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών στη σύγχρονη ιστορία που υφίσταται αντίστοιχη ήττα

Ο Χαντ είναι ο πιο υψηλού προφίλ υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που προβλέπεται ότι θα χάσει την έδρα του – αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος. Ο Γκραντ Σαπς, ο υπουργός Άμυνας, και ο Τζόνι Μέρσερ, ο υπουργός βετεράνων, θα μπορούσαν επίσης να χάσουν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το exit poll, ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ, ο Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Στιβ Μπάρκλεϊ και η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Πένι Μορντάντ είναι όλοι «πολύ κοντά» στο να χάσουν επίσης.

01:15
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

H Bρετανία ψήφισε Εργατικούς και «αλλαγή» με τον Κιρ Στάρμερ - Συντριπτική ήττα για τους Τόρις

Ο σερ Κιρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας με το Εργατικό Κόμμα του να κερδίζει τεράστια πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές, την ώρα που οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ καταγράφουν συντριπτικές απώλειες, στο χειρότερο ίσως αποτέλεσμα στην ιστορία τους

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν 410 έδρες στο κοινοβούλιο των 650 εδρών και πλειοψηφία 170, βάζοντας τελεία στα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών. Το κόμμα του Σούνακ φάινεται πως εξασφαλίζει μόλις 131 έδρες, από 346 όταν διαλύθηκε το κοινοβούλιο στη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του, καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τους Τόρις για την κρίση κόστους ζωής και τα χρόνια αστάθειας και διαμάχης που είχαν ως αποτέλεσμα πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς από το 2016.

«Το μέλλον της Βρετανίας ήταν στο ψηφοδέλτιο σε αυτές τις εκλογές. Και, αν κερδίσουμε απόψε θα εργαστούμε αμέσως από τα πρώτα μας βήματα για αλλαγή» δήλωσε ο Πατ ΜακΦάντεν, συντονιστής της εκστρατείας των Εργατικών.
Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προβλέπεται ότι θα λάβουν 61 έδρες, ενώ το δεξιό λαϊκιστικό Reform UK του οπαδού του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να κερδίσει 13 έδρες.

Ενώ η πρόβλεψη ήταν πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο, το γενικό αποτέλεσμα δείχνει ότι το απογοητευμένο βρετανικό κοινό φαίνεται να μετατοπίζει την υποστήριξη προς την κεντροαριστερά, σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου η ευρωσκεπτικιστική «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής.

Δεν ήταν μόνο οι Συντηρητικοί των οποίων η ψήφος προβλεπόταν ότι είχε καταρρεύσει. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας είχε προβλεφθεί να κερδίσει μόνο 10 έδρες, τη χειρότερη επίδοσή του από το 2010, μετά από μια περίοδο αναταραχής που οδήγησε στην παραίτηση δύο ηγετων σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, μια αστυνομική έρευνα για τα οικονομικά του κόμματος και διασπάσεις σε μια σειρά θεμάτων.

Στις τελευταίες έξι βρετανικές εκλογές, μόνο ένα exit poll είχε το αποτέλεσμα λάθος - το 2015 όταν η δημοσκόπηση προέβλεπε ένα κοινοβούλιο ασταθές, ενώ στην πραγματικότητα οι Συντηρητικοί κέρδισαν την πλειοψηφία. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες.

Ο Σούνακ κατέπληξε το Γουέστμινστερ και πολλούς στο δικό του κόμμα προκηρύσσοντας τις εκλογές νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον Μάιο, με τους Συντηρητικούς να υπολείπονται των Εργατικών κατά περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Ήλπιζε ότι το χάσμα θα μειωνόταν όπως συνέβαινε παραδοσιακά στις βρετανικές εκλογές, αλλά η «ψαλίδα» δεν κατάφερε να κλείσει σε μια αρκετά καταστροφική εκστρατεία.

Ξεκίνησε άσχημα με τη βροχή έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ καθώς ανακοίνωσε τις κάλπες προτού οι βοηθοί και οι υποψήφιοι των Συντηρητικών εμπλακούν σε ένα σκάνδαλο τζόγου για ύποπτα στοιχήματα με θέμα...την ημερομηνία των εκλογών. Η πρόωρη αποχώρηση του Σουνάκ από τις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day στη Γαλλία για να δώσει μια τηλεοπτική συνέντευξη εξόργισε τους βετεράνους και ακόμη και εκείνοι μέσα στο κόμμα του είπαν ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική του δεινότητα.

Εάν το exit poll αποδειχτεί σωστό, αντιπροσωπεύει μια απίστευτη ανάκαμψη για τους Εργατικούς που αντιμετώπιζαν μια υπαρξιακή κρίση μόλις πριν από τρία χρόνια, όταν έχασαν μια κοινοβουλευτική έδρα με διαφορά 16% από τους Συντηρητικούς, μια σχεδόν μοναδική νίκη για κυβερνητικό κόμμα.

Όμως μια σειρά από σκάνδαλα -κυρίως αποκαλύψεις για πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown για την πανδημία- υπονόμευσαν τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, που ήταν υψηλότερο από κάθε άλλη φορά κατά τη διάρκεια των 11 χρόνων στην κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, εξαφανίστηκε.

Η καταστροφική πρωθυπουργία έξι εβδομάδων της Λιζ Τρας, η οποία ακολούθησε την αναγκαστική αποχώρηση του Τζόνσον στο τέλος του 2022, εδραίωσε την πτώση και ο Σουνάκ δεν μπόρεσε να ανακόψει το μεγάλο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Ενώ οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τον «άχρωμο» ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το απλό μήνυμά του ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή φαίνεται να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.

Ωστόσο, το προβλεπόμενο αποτέλεσμα του Εργατικού Κόμματος δεν θα ταιριάζει απόλυτα με το επίπεδο ρεκόρ που πέτυχε το κόμμα υπό τον Τόνι Μπλερ το 1997, όταν κατέλαβε 418 έδρες, με πλειοψηφία 179.

01:02
Νατάσα Παυλοπούλου

Νίκολα Στέρτζιον: «Δεν είναι καλή νύχτα για το SNP»

Η Νίκολα Στέρτζιον, πρώην ηγέτης του SNP και πρωθυπουργός της Σκωτίας, δήλωσε οτι «αυτή δεν είναι καλή νύχτα για το SNP, με αυτούς τους αριθμούς».

Το exit poll προβλέπει ότι το κυβερνών κόμμα της Σκωτίας θα μπορούσε να δει τον αριθμό των βουλευτών του στο Westminster να πέφτει σε 10, από 48 στις τελευταίες γενικές εκλογές.

Η Στέρτζιον είπε στο ITV: «Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα ερώτημα σχετικά με το αν υπήρχε αρκετός στην εκστρατεία για να δοθεί, ουσιαστικά χώρος στο SNP σε μια εκλογή που αφορούσε την έξοδο των Τόρις και την αντικατάστασή τους με τους Εργατικούς»

00:59
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

«Ο Στάρμερ έχει μεταμορφώσει το Εργατικό Κόμμα», λέει η αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών

Η αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ σχολίασε στο BBC, το exit poll που προβλέπει τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στις εκλογές στη Βρετανίας.

Η Ρέινερ δήλωσε:«Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, αλλά το exit poll είναι exit poll, οπότε δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο Κιρ Στάρμερ έχει κάνει «τρομερή δουλειά» μεταμορφώνοντας το Εργατικό κόμμα και ότι είναι αισιόδοξη «ότι ο κόσμος τον έχει στηρίξει».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Ρέινερ είπε ότι θα ήταν «τιμή» της να επανεκλεγεί βουλευτής. Πρόσθεσε ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης τα τελευταία 14 χρόνια, δεν κατάφερε να «επιφέρει αλλαγές» - και θα ήταν «προνόμιο» να επιφέρει την αλλαγή που θέλει ο κόσμος.

00:50
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Το χειρότερο αποτέλεσμα για το κόμμα από το 1830

Eάν οι Συντηρητικοί συγκεντρώσουν πράγματι μόλις 131 έδρες, θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμά τους όσον αφορά τις έδρες από τότε που άρχισαν να αυτοαποκαλούνται Συντηρητικό κόμμα τη δεκαετία του 1830, υπό τον Robert Peel. Παλαιότερα το χειρότερο αποτέλεσμά τους ήταν το 1906, όταν είχαν 156 έδρες, γράφει ο Guardian

Δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα, παραδέχεται ο υπουργός ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων των Συντηρητικών Μελ Στράιντ στο BBC Radio 4: «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα».

Πρόσθεσε οτι λυπάται πολύ που το exit poll προβλέπει ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του θα χάσουν τις θέσεις τους. Διατηρώντας τη θέση του ο ίδιος λέει οτι «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Την Τετάρτη - μια ημέρα πριν από τις εκλογές - ο Στράιντ έγινε πρωτοσέλιδο όταν παραδέχτηκε ότι πίστευε ότι ήταν πιθανό να υπάρξει μια τεράστια πλειοψηφία των Εργατικών, παραδεχόμενος ουσιαστικά προκαταβολικά την ήττα.

00:40
Νατάσα Παυλοπούλου

Το «ευχαριστώ» του Κιρ Στάρμερ

Ο Kιρ Στάρμερ σε ανάρτησή του στο X που δημοσιεύτηκε λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls, ευχαρίστησε όλους όσοι «εμπιστεύτηκαν στο αλλαγμένο μας Εργατικό Κόμμα».

Σε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία υπέρ των Εργατικών σε αυτές τις εκλογές, σε όλους όσοιμας ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το αλλαγμένο μας Εργατικό Κόμμα - σας ευχαριστώ.

00:38
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ

Σύμφωνα με τα πρώτα Exit polls o Κιρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ετοιμάζεται να αναλάβει να ηνία της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας.

Έχει γαλάζια ανατροφή από οποιονδήποτε υποψήφιο της γενιάς του ενώ παράλληλα είναι ο πρώτος από τη δεκαετία του 1950 που έχει ήδη τον τίτλο «Sir» αφού έχει ανακυρηχθεί ιππότης από τη μοναρχία. Είναι χορτοφάγος και αυτοαποκαλούμενος σοσιαλιστής, αλλά πολλοί αριστεροί τον μισούν και τον κατηγορούν ότι στρέφεται προς τα δεξιά αναζητώντας την εξουσία. Και ενώ φίλοι τον περιγράφουν ως έναν ευγενικό αλλά υπερανταγωνιστικό φανατικό ποδοσφαίρου, δημόσια εμφανίζεται συχνά άκαμπτος και χωρίς χάρισμα.

Ο Στάρμερ μπορεί να είναι έτοιμος να πάρει ιστορική νίκη αν και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τον αντιμετωπίζει χλιαρά. Υπάρχουν δύο γενικά στρατόπεδα σύμφωνα με το nbcnews.com: Οι υποστηρικτές λένε ότι αναμιγνύει επιδέξια τις προοδευτικές αξίες με την πραγματικότητα. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι δεν έχει σταθερή πολιτική γραμμή και ότι αλλάζει λέγοντας ότι κρίνει απαραίτητο για να γίνει αρεστός και να κερδίσει.

Οι αριστεροί λένε ότι ο Στάρμερ τους πρόδωσε για πρώτη φορά το 2020 όταν έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία των Εργατικών. Διεξήγαγε τότε μια εκστρατεία για ένα διαβόητο πλέον σύνολο «10 υποσχέσεων», το οποίο περιελάμβανε επανεξέταση των πωλήσεων όπλων, φορολόγηση των πλουσίων και υπαγωγή των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας υπό δημόσια ιδιοκτησία.

«Οι 10 υποσχέσεις ήταν ένα πραγματικά καλό, ολοκληρωμένο βήμα και αντιπροσώπευαν πολλά από αυτά που με ενδιέφεραν», είπε η Λόρα Πάρκερ, πρώην σύμβουλος του Τζέρεμι Κόρμπιν, ενός βετεράνου σοσιαλιστή που προηγήθηκε του Στάρμερ ως ηγέτη.

Ήταν μεταξύ του 40% των υποστηρικτών του Κόρμπιν που γοητεύτηκαν από την προοδευτική πλατφόρμα του Σταρμερ. Ωστόσο, εκείνος έκτοτε εγκατέλειψε όλες αυτές τις δεσμεύσεις.

Η Πάρκερ θυμάται ότι ένιωσε «ένα αυξανόμενο αίσθημα απογοήτευσης» όταν συνειδητοποίησε ότι ο Σταρμερισμός ήταν μια «κινητή γιορτή».

Μεγάλωσε στην αγροτική, συντηρητική πόλη Oxted με τον πατέρα του, Rodney, ο οποίος εργαζόταν ως εργαλειομηχανός, και τη μητέρα του, Josephine, νοσοκόμα στο κρατικό National Health Service. Ως σκληροπυρηνικοί αριστεροί, ονόμασαν τον Starmer από τον Keir Hardie, ο οποίος ίδρυσε τους Labor το 1893.

«Δεν είχαμε πολλά όταν μεγαλώναμε», είπε σε μια ομιλία του στις 13 Ιουνίου. «Ξέρω πώς είναι να ντρέπεσαι να φέρνεις τους συντρόφους σου στο σπίτι επειδή το χαλί είναι νηματώδες και τα παράθυρα ραγισμένα».

Τα αδέρφια του, δύο αδερφές και ένας αδερφός, τον αποκαλούσαν «σούπερ αγόρι» γιατί διέπρεψε σε όλα: στο σχολείο, στο ποδόσφαιρο και στο φλάουτο. Και έγινε το πρώτο άτομο στην οικογένειά του που φοίτησε στο κολέγιο, σπουδάζοντας νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, στη βόρεια Αγγλία.

Ο Στάρμερ υποτιμά άλλες λεπτομέρειες - και όχι μόνο τη στιγμή που η αστυνομία τον συνέλαβε να πουλάει παράνομα παγωτά στη Γαλλική Ριβιέρα όταν ήταν φοιτητής.

Σπούδασε για μεταπτυχιακό πτυχίο νομικής στην Οξφόρδη, έγραψε για το σκληρό αριστερό περιοδικό Socialist Alternatives.

Τη δεκαετία του 1990 ο Στάρμερ είχε γίνει γνωστός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργαζόταν σε υποθέσεις εναντίον των McDonald's και της Shell και αντιτάχθηκε στη θανατική ποινή.

Πολλοί από τους πρώην συμμάχους του εξοργίστηκαν όταν, το 2008, διορίστηκε επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος, του κυβερνητικού εισαγγελέα της Βρετανίας, στα μάτια τους και έγινε όργανο της ίδιας της κρατικής εξουσίας που είχαν περάσει την επαγγελματική τους ζωή πολεμώντας.

Στη συνέχεια έγινε βουλευτής το 2015.

Ο Στάρμερ συμμετείχε επίσης σε μια αποτυχημένη συνωμοσία για την ανατροπή του Κόρμπιν, αντικαθιστώντας τον τελικά το 2020 αφού οι Εργατικοί υπέστησαν μια κολοσσιαία ήττα από τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι η ανανέωση του Εργατικού Κόμματος από τον Στάρμερ - που προηγείται με 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές, ενώ έχει χαρακτηριστεί το αντίπαλον δεος του προκατόχου του στο Εργατικό κόμμα Τζέρεμι Κόρμπιν που είχε κατηγορηθεί για επιστροφή στον αντισημιτισμό.

Αντίθετα ο Στάρμερ υιοθέτησε μια πολιτική μηδενικής ανοχής στον αντισημιτισμό, λένε οι υποστηρικτές, διώχνοντας μέλη, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κόρμπιν.

Οι επικρτιτές του τον κατηγορούν για αναποφασιστικότητα από τους φόρους, μέχρι την υποστήριξη της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Αντίθετα, οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2020 έως το 2024 και ότι ο Στάρμερ έχει αλλάξει μαζί του. Μακριά από τις παλιές τις 10 υποσχέσεις, η πλατφόρμα του βασίζεται σε πέντε, πολύ πιο μετριοπαθείς «αποστολές» για την οικονομική ανάπτυξη, την καθαρή ενέργεια, την εκπαίδευση, το έγκλημα και την υγειονομική περίθαλψη.

Είναι φανατικός φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου που υποστηρίζει την Άρσεναλ, ενώ η σύζυγός του, Βικτώρια, 61 ετών, είναι δικηγόρος και τώρα εργάζεται για το NHS. Παραδοσιακά χαμηλού προφίλ, δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη. Με τον Στάρμερ έχουν έναν έφηβο γιο και μια κόρη.

00:37
Νατάσα Παυλοπούλου

Το Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει 13 έδρες

Το Reform UK του Nigel Farage βρίσκεται σε τροχιά για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σύμφωνα με ένα exit poll που έδειξε ότι συγκεντρώνει έως και 13 έδρες.

Αν και υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με το πώς θα μεταφραζόταν τελικά το exit poll σε έδρες, είναι σαφές ότι εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του δεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος, το οποίο έχει δηλώσει ότι θέλει να καταστρέψει το Συντηρητικό κόμμα.

Ο Ben Habib, αναπληρωτής αρχηγός της Reform, είπε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο αποτέλεσμα. Αυτό είναι πολιτικός σεισμός».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υποδηλώνουν ότι ο Φάρατζ, ο οποίος προκάλεσε πολιτικό σεισμό στα δεξιά αφού επέστρεψε ως αρχηγός του κόμματος τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσε ότι είχε αλλάξει γνώμη για την υποψηφιότητά του, επρόκειτο να κερδίσει την έδρα του Κλάκτον στο Έσσεξ.

Ο Ρίτσαρντ Τάις, ο πρόεδρος της Reform και ο άνθρωπος που παραμέρισε για να επιστρέψει ο Φάρατζ, φαινόταν να είναι σε ισχυρή θέση για να κερδίσει στη Βοστώνη και στο Σκέγκνες.

Έδρα φαίνεται να καταλαμβάνει και ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαουθάμπτον, Ρούπερτ Λόου, ο οποίος ήταν υποψήφιος στο Γκρέιτ Γιάρμουθ.

00:22
Νατάσα Παυλοπούλου

Ρέινερ: Ο Στάρμερ έχει μεταμορφώσει το Εργατικό Κόμμα

Η αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ σχολίασε στο BBC News, το exit poll που προβλέπει συντριπτική νίκη των Εργατικών στις εκλογές στη Βρετανίας.

Η Ρέινερ δήλωσε:«Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, αλλά το exit poll είναι exit poll, οπότε δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα»

Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο Κιρ Στάρμερ έχει κάνει "τρομερή δουλειά" μεταμορφώνοντας το Εργατικό Κόμμα και ότι είναι αισιόδοξη «ότι ο κόσμος τον έχει στηρίξει»

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Ρέινερ είπε ότι θα ήταν «τιμή» της να επανεκλεγεί βουλευτής. Πρόσθεσε ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης τα τελευταία 14 χρόνια, δεν κατάφερε να «επιφέρει αλλαγές» - και θα ήταν «προνόμιο» να επιφέρει την αλλαγή που θέλουν οι άνθρωποι.

00:06
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

To exit poll σε γράφημα

00:04
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Έκλεισαν οι κάλπες , σαρωτική νίκη των Εργατικών δείχνει το exit poll

Το exit poll από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Βρετανίας δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 10:00 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ η καταμέτρηση θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα και μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Τα κατά τόπους exit polls πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 144 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.
Το exit poll διενεργείται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, από κοινού για το BBC News, το ITV News και το Sky News.

Οι Εργατικοί θα κερδίσουν μια σαρωτική νίκη σε αυτές τις γενικές εκλογές, νικώντας το Συντηρητικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, σύμφωνα με το exit poll των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Η συνέχεια εδώ

23:51
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Γκάφα με τις επιστολικές ψήφους

Σύμφωνα με την express.co.uk χιλιάδες Βρετανοί δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις γενικές εκλογές λόγω καθυστερήσεων στις επιστολικές ψήφους, με τους ψηφοφόρους να ισχυρίζονται ότι οι ταχυδρόμοι είχαν λάβει εντολή να δώσουν προτεραιότητα στις παραδόσεις δεμάτων έναντι των ψηφοδελτίων.

Η διαταραχή αυτή επηρέασε έως και 120 εκλογικές περιφέρειες, καθώς το ταχυδρομικό σύστημα βλέπει μια ραγδαία αύξηση της ζήτησης.

Πολλοί ψηφοφόροι ανέφεραν ότι έλαβαν τα ψηφοδέλτιά τους πολύ αργά για να συμμετάσχουν στις σημερινές, τόσο σημαντικές εκλογές.

23:35
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ζωντανή εικόνα από την Ντάουνινγκ Στριτ

23:33
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Εκτιμήσεις για μία από τις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες όλων των εποχών

Όπως αναφέρει ο Guardian μόλις μισή ώρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του exit poll, οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν σταθερά τους Εργατικούς σε τροχιά νίκης με μία από τις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες όλων των εποχών.

Αντίθετα, οι Συντηρητικοί προβλέπεται να υποστούν μία από τις χειρότερες απώλειες που έχουν υποστεί ποτέ.

23:23
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Μεγάλη συμμετοχή και ουρές μέχρι την τελευταία στιγμή

Με τα εκλογικά τμήματα να κλείνουν σε λίγη ώρα, πολλά έχουν αναφέρει μεγάλες ουρές εν μέσω καλού καιρού, και τώρα πιστεύεται ότι η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι μία από τις υψηλότερες στην πρόσφατη ιστορία των εκλογών

23:21
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πώς ψήφισαν στη Βρετανία τα άτομα με προβλήματα όρασης

Tο Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών (RNIB) κοινοποίησε μια ανάρτηση στο X, ζητώντας από τους πολίτες να μοιραστούν την εμπειρία τους από την ψηφοφορία στη Βρετανία, συμπληρώνοντας μια σύντομη έρευνα.

Στη σημερινή ανάρτησή του, το RNIB ανέφερε ότι μια νεαρή κοπέλα που εμφανίζεται στο βίντεό του, η Khadija, μπόρεσε να ψηφίσει ανεξάρτητα και μυστικά χρησιμοποιώντας έναν αναγνωστικό μηχανισμό, τον λεγόμενο McGonagle.

H συνέχεια εδώ

22:45
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Το τελευταίο χαρτί των Τόρις ή απλά μπλόφα

Σύμφωνα με την βρετανική express στα... πηγαδάκια των Τόρις έφτασαν κάποια ελπιδοφόρα νέα.

Ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν αναφορές από τις ομάδες τους ότι "η συμμετοχή είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη".

Το μήνυμα που έφτασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνέχιζε: "Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ΠΟΛΥ καλύτερες πιθανότητες από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις".

22:21
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ήταν ποτέ λάθος το exit poll στη Βρετανία;

Το exit poll για τις φετινές Βρετανικές Εκλογές θα δημοσιευθεί αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων αργότερα απόψε.

Πόσο ακριβές είναι όμως και έχει κάνει ποτέ λάθος στο παρελθόν;

Το 2017, το exit poll προέβλεψε συγκλονιστικά το κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της Τερέζα Μέι προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Στο τέλος, οι Τόρις κέρδισαν 317 έδρες, μόλις τρεις περισσότερες από ό,τι είχε προβλέψει το exit poll, και οι Εργατικοί έλαβαν 262, τέσσερις λιγότερες από ό,τι είχε υπολογισθεί από το exit poll.

Το 2015, πολλοί ειδικοί πίστευαν ότι το exit poll ήταν λανθασμένο, με τον πρώην ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Paddy Ashdown να υπόσχεται ότι «θα φάει το καπέλο του» αν αποδειχτεί σωστό, αλλά τελικά αποδείχθηκε πιο ακριβές από τις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της καμπάνιας.

Ορισμένα προηγούμενα exit polls, ωστόσο, ήταν λιγότερο ακριβή. Το 1974, το πρώτο βρετανικό exit poll προέβλεπε την πλειοψηφία των Εργατικών με 132, αλλά η πραγματική πλειοψηφία ήταν μόνο τρεις. Το 1992, το exit poll προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές δεν θα είχε κανείς πλειοψηφία κοινοβούλιο, όταν στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός των Τόρις Τζον Μέιτζορ είχε κερδίσει μια μικρή πλειοψηφία.

22:12
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πότε θα μάθουμε το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η πρώτη ένδειξη για το πώς εξελίχθηκαν οι εκλογές θα είναι πιθανότατα τα exit polls, τα οποία δημοσιεύονται λίγο μετά τις 10 το βράδυ (12 ώρα Ελλάδος).

Αυτά λαμβάνουν χώρα σε περίπου 144 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να καλούνται να συμπληρώσουν ιδιωτικά ένα αντίγραφο ψηφοδελτίου καθώς φεύγουν, για να υπάρξει μια ένδειξη για το πώς ψήφισαν.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογικών περιφερειών είναι πιθανό να ανακοινωθούν από τις 11.30 μ.μ. (τοπική ώρα), καθώς τα πρώτα αποτελέσματα θα εισέρχονται με το σταγονόμετρο στο σύστημα.

Αυτό θα επιταχυνθεί όσο προχωρά η νύχτα, με εκατοντάδες αποτελέσματα να αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μεταξύ 3 και 4 π.μ.

22:11
Σωτήρης Σκουλούδης

Γιατί η Ευρώπη «κοιτάει» Δεξιά, αλλά η Βρετανία Αριστερά;

Ο Ιωάννης Χούντη Ντε Φάμπρι, σύμβουλος πολιτικής στην Βουλή των Λόρδων, αναλύει στο Newsbomb.gr το πολιτικό κλίμα εν όψει των σημερινών κρίσιμων, αλλά και πολύ ιδιαίτερων, βουλευτικών εκλογών, στη Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ιωάννη Χούντη Ντε Φάμπρι στο Newsbomb.gr:

Newsbomb.gr: Βλέπουμε την άνθιση της δεξιάς σε όλον τον κόσμο. Σε έναν βαθμό και στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά όχι τόσο έντονα, γιατί;

Ιωάννης Χούντης Ντε Φάμπρι: Πράγματι ενώ η Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των γαλλικών εκλογών, έχει κατά κάποιον τρόπο στρίψει προς τα δεξιά, στη Μεγάλη Βρετανία σήμερα, που έχουμε τις εκλογές, ετοιμάζονται να εκλέξουν μια παντοδύναμη κέντρο-αριστερή κυβέρνηση, κλείνοντας έτσι την 14ο χρόνων παντοδυναμία του Συντηρητικού Κόμματος. Ο τρίτος μεγάλος κυβερνητικός κύκλος του Συντηρητικού Κόμματος στη μεταπολεμική Αγγλία. Μετά το 1950, 1965, 1979, 1997, 2010, 2024.

Γιατί η Βρετανία στρίβει αριστερά ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη και ίσως η Αμερική στις επόμενες εκλογές στρίβουν προς τα δεξιά;

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο είχε απασχολήσει τους σχολιαστές στο Βρετανικό Τύπο. Κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κόσμος καταψηφίζει τις κυβερνήσεις στον απόϊχο της κρίσης του κορονοϊού, της κρίσης στην Ουκρανία, στην Γάζα, την οικονομική κρίση. Επομένως, απανταχού της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν ισχυρά εκλογικά ραντίσματα.

Στη Βρετανία έχει τύχει η κυβέρνηση να είναι των συντηρητικών. Επομένως, σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο είναι αναμενόμενο να έχουμε μια στροφή της Βρετανικής κοινωνίας προς μια άλλη κατεύθυνση. Αυτό, σε συνδυασμό με την εκλογική κούραση των 14 ετών, κανένα κόμμα στην Μεγάλη Βρετανία δεν έχει κυβερνήσει για πέντε εκλογικές νίκες. Οι συντηρητικοί πέτυχαν το 2019 την τέταρτη εκλογική τους νίκη.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες δημοσκοπήσεις οι συντηρητικοί δεν διεκδικούν την εξουσία, αλλά μάλλον τη δεύτερη θέση, την οποία κινδυνεύουν να χάσουν από τους φιλελεύθερους δημοκράτες.

Ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται και ο ίδιος σε κίνδυνο να χάσει την έδρα του στην Βόρεια Αγγλία. Αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο δεν έχει επαναλυθεί τουλάχιστον τα τελευταία 150 χρόνια. Δηλαδή, ο εν ενέργεια πρωθυπουργός να χάσει την έδρα του και θα υποδηλώνει φυσικά το μέγεθος της συντριβής την οποία αντιμετωπίζουν οι συντηρητικοί. Ίσως να καταγράψουν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, υπερσκελίζοντας και αυτό της συντριβής τους το 1906, το μέχρι σήμερα χειρότερο ποσότητα της ιστορίας τους, αλλά και αυτό του 1997.

Ένας από τους παράγοντες φυσικά ο οποίος επηρεάζει την καταστροφή των συντηρητικών είναι το κόμμα Reform UK του Nigel Farage, ο οποίος διασπά την δεξιά ψήφο. Αφού κατακτεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε 14 με 18% και ίσως δύο με τρεις έδρες στο κοινοβούλιο. Το βρετανικό εκλογικό σύστημα ευνοεί την παντοδυναμία των δύο πρώτων κομμάτων, μιας και αποτελείται από 650 μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες ο βουλευτής εκλέγεται αν έχει μία ψήφο διαφορά από τον δεύτερο. Τα δύο μεγάλα κόμματα ευνοούνται σε αυτό ακόμα και αν παίρνουν μικρότερο αριθμό ψήφων.

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει το Εργατικό Κόμμα σύμφωνα με το εκλογικό του πρόγραμμα στο εσωτερικό της χώρας;

Από τους Εργατικούς περιμένουμε πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, με προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του εξωτερικού εμπορίου εξαγωγών-εισαγωγών. Τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας ενέργειας στα πρότυπα ευρωπαϊκών εταιρείων ενέργειας όπως και η ΔΕΗ, για παράδειγμα με στόχο την κάμψη του κόστους ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος και την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας στον Ηνωμένο Βασιλείο, το οποίο σήμερα μεταξύ άλλων εισάγει την ενεργεία του από την Γαλλία.

Μέτρα περιφρούρησης των συνόρων με πρόσληψη περισσότερων συνοριοφυλάκων για την μείωση των εισροών και των ροών παρατύπων μεταναστών. Αλλά και φυσικά μέτρα εξορθολογισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στόχο τη μείωση των ουρών αναμονής, την βελτίωση της παραχής υπηρεσιών και την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού.

Θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νέα κυβέρνηση;

Δεν πρόκειται να υπάρξει φυσικά επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαΐκή Ένωση, αλλά θα υπάρξει με μια σειρά μέτρων τουλάχιστον από πλευράς εργατικών. Χρειάζονται δυο φυσικά για να χορέψουν τανγκό. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό. Αλλά η κυρίαρχη αντίληψη των εργατικών σχετίζεται με κυρίως εμπορικές συμφωνίες που θα υπογράψουν και ίσως κάποια άλλα σχέδια συνεργασίας στο επίπεδο της κινητικότητας μόνο των νέων ανθρώπων, 18 με 30, αλλά και της έρευνας, της τεχνολογίας και της άμυνας.

Μπορεί να δούμε τις Ελληνοβρετανικές σχέσεις σε νέες βάσεις; Οι εργατικοί θα φρενάρουν ή θα βοηθήσουν στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται φυσικά και οι Ελληνοβρετανικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα αυτό είναι το πλαίσιο με το οποίο διαπραγματεύεται με την Βρετανία. Σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα, θα σας έλεγα πως δεν υπάρχει μεγάλη περίπτωση το Εργατικό Κόμμα να τροποποιήσει την νομοθεσία που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή μέρους της συλλογής του οριστικά σε τρίτες χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν και δεν θα ενθαρρύνει, δεν θα εμποδίσει κιόλας την οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και καταψηφιακού αντούχου του Βρετανικού Μουσείου.

Επομένως το μόνο σημείο το οποίο μπορεί να βρεθεί κάποια λύση αν κανείς λάβει τα λεδομένα υπόψη του ψυχρά, είναι αυτό ενός δανεισμού για 3, 5, 15 ή επ' αόριστον και από μέρος της Ελλάδας αναγνώριση της νομικής κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου και των γλυπτών. Θα πρόκειται φυσικά για έναν αρκετά επώδυνο συμβιβασμό, εφόσον προσχωρήσει, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

22:11
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία: Γιατί γίνονται Πέμπτη;

Αναμένοντας τα κατά φαινόμενα ανατρεπτικά αποτελέσματα στη Μεγάλη Βρετανία, ενδιαφέρον έχει μια διευκρίνιση: Πρέπει οι γενικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία να διεξάγονται τις Πέμπτες;

Σύμφωνα με την απάντηση που δίνεται από την ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου, δεν υπάρχει νομική απαίτηση οι βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται την Πέμπτη.

Η συνέχεια εδώ

Σχετικές ειδήσεις