Live

LIVEBLOG: Οι Γάλλοι γυρίζουν την πλάτη στο Μακρόν - Σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα

Οι Γάλλοι ψηφίζουν από το πρωί σε από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Oι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα μετέωρο κοινοβούλιο με κυρίαρχη δύναμη την «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, γεγονός που θα έπληττε σοβαρά την εξουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και θα προανήγγειλε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης
LIVEBLOG: Οι Γάλλοι γυρίζουν την πλάτη στο Μακρόν - Σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα
4'

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γαλλία μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών , με την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και των συμμάχων της να ετοιμάζεται να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση της χώρας. Μετά από μια ημέρα ανάπαυλας χωρίς πολιτική δραστηριότητα, οι κάλπες άνοιιξαν στην ηπειρωτική Γαλλία στις 8 το πρωί τοπική ώρα, με τους δημοσκόπους να δημοσιεύουν συνήθως αξιόπιστες προβλέψεις για τις έδρες την ώρα που κλείνουν τα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις (8 μ.μ τοπική ώρα, 9μμ ώρα Ελλάδος)

Διαδοχικές δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των βουλευτών του RN στο νέο κοινοβούλιο μειώνεται σταθερά από προηγούμενες προβλέψεις, καθώς οι αντίπαλοι υποψήφιοι αποχώρησαν από τους τριμερείς επαναληπτικούς γύρους για να αποφύγουν τη διάσπαση της ψήφου κατά της Λεπέν.

Το «δημοκρατικό μέτωπο» θεωρείται πιθανό να εμποδίσει το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών, με μια τελική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos να δείχνει ότι το RN και οι σύμμαχοί του θα στείλουν μεταξύ 175 και 205 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 577 εδρών. Ακόμη και ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν μεγάλη νίκη για το κόμμα της Λεπέν καθώς θα υπερδιπλασίαζε τις έδρες του σε σχέση με το απερχόμενο κοινουβούλιο (88), την ώρα που ο κεντρώος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται να συγκεντρώσει το πολύ 148 έδρες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια τετραμερής αριστερή συμμαχία που κυριαρχείται από τη ριζοσπαστική αριστερά «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, αναμενόταν να κερδίσει μεταξύ 145 και 175 έδρες, καθιστώντας πιθανότατα τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην η νέα συνέλευση.

Ο Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές πριν από λιγότερο από ένα μήνα, αφού το στρατόπεδό του υπέστη ταπεινωτική ήττα από το RN στις ευρωεκλογές, αναμένεται να αντιμετωπίσει τα τελευταία τρία χρόνια της προεδρίας του χωρίς σαφή κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, υποσχέθηκε να παραμείνει «όσο χρειαστεί» στο τιμόνι μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ ο Μακρόν και οι σύμβουλοί του σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους, που θα μπορούσε να είναι κάποια μορφή ευρείας συμμαχίας που θα αποκλείει τα άκρα ή ίσως μια τεχνοκρατική κυβέρνηση. Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα ωστόσο κινδυνεύει να βυθίσει τη Γαλλία –μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ΕΕ και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, καθώς και μια εξέχουσα δύναμη του ΝΑΤΟ και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ– σε παρατεταμένο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο και πολιτική αβεβαιότητα.

Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι το κόμμα της θα μπορούσε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, καλώντας τους ψηφοφόρους να αποφύγουν «ένα απόλυτο τέλμα» δίνοντας στο RN σαφή εντολή να κυβερνήσει και διασφαλίζοντας ότι ο 28χρονος «υπολοχαγός» της, Ζορντάν Μπαρντελά θα γίνει ο επόμενος πρωθπουργός της Γαλλίας.Οι αναλυτές λένε ότι η Λεπέν έχει ωφεληθεί από την οργή του κοινού για τον Μακρόν, του οποίου οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων έχουν τονώσει την οικονομία, αλλά θεωρείται από πολλούς ψηφοφόρους ότι αγνόησε τις ανησυχίες τους για το κόστος ζωής και την επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενες εντάσεις και πολλαπλά περιστατικά βίας, με περισσότερους από 50 υποψηφίους και ακτιβιστές της εκστρατείας να δέχονται σωματικές επιθέσεις. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις σε ολόκληρη τη Γαλλία και κατήγγειλε αυτό που περιέγραψε ως «ένα κλίμα μεγάλης βίας κατά της πολιτικής και όσων αντιπροσωπεύει».

Ένα δεκαπενθήμερο πριν η Γαλλία πρόκειται να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, περίπου 30.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποτρέψουν πιθανές αναταραχές μετά τις εκλογές ενώ οι διαδηλώσεις στους δρόμους έχουν απαγορευτεί έξω από το κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή