LIVEBLOG: Οι Γάλλοι γυρίζουν την πλάτη στο Μακρόν - Σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα

Οι Γάλλοι ψηφίζουν από το πρωί σε από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Oι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα μετέωρο κοινοβούλιο με κυρίαρχη δύναμη την «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν, γεγονός που θα έπληττε σοβαρά την εξουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και θα προανήγγειλε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης
Η Γαλλία στις κάλπες
AP
4'

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γαλλία μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών , με την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και των συμμάχων της να ετοιμάζεται να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση της χώρας. Μετά από μια ημέρα ανάπαυλας χωρίς πολιτική δραστηριότητα, οι κάλπες άνοιιξαν στην ηπειρωτική Γαλλία στις 8 το πρωί τοπική ώρα, με τους δημοσκόπους να δημοσιεύουν συνήθως αξιόπιστες προβλέψεις για τις έδρες την ώρα που κλείνουν τα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις (8 μ.μ τοπική ώρα, 9μμ ώρα Ελλάδος)

Διαδοχικές δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των βουλευτών του RN στο νέο κοινοβούλιο μειώνεται σταθερά από προηγούμενες προβλέψεις, καθώς οι αντίπαλοι υποψήφιοι αποχώρησαν από τους τριμερείς επαναληπτικούς γύρους για να αποφύγουν τη διάσπαση της ψήφου κατά της Λεπέν.

Το λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο» θεωρείται πιθανό να εμποδίσει το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών, με μια τελική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos να δείχνει ότι το RN και οι σύμμαχοί του θα στείλουν μεταξύ 175 και 205 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 577 εδρών. Ακόμη και ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν μεγάλη νίκη για το κόμμα της Λεπέν καθώς θα υπερδιπλασίαζε τις έδρες του σε σχέση με το απερχόμενο κοινουβούλιο (88), την ώρα που ο κεντρώος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται να συγκεντρώσει το πολύ 148 έδρες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια τετραμερής αριστερή συμμαχία που κυριαρχείται από τη ριζοσπαστική αριστερά «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, αναμενόταν να κερδίσει μεταξύ 145 και 175 έδρες, καθιστώντας πιθανότατα τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην η νέα συνέλευση. Ο Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές πριν από λιγότερο από ένα μήνα, αφού το στρατόπεδό του υπέστη ταπεινωτική ήττα από το RN στις ευρωεκλογές, αναμένεται να αντιμετωπίσει τα τελευταία τρία χρόνια της προεδρίας του χωρίς σαφή κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, υποσχέθηκε να παραμείνει «όσο χρειαστεί» στο τιμόνι μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ ο Μακρόν και οι σύμβουλοί του σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους, που θα μπορούσε να είναι κάποια μορφή ευρείας συμμαχίας που θα αποκλείει τα άκρα ή ίσως μια τεχνοκρατική κυβέρνηση. Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα ωστόσο κινδυνεύει να βυθίσει τη Γαλλία –μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ΕΕ και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, καθώς και μια εξέχουσα δύναμη του ΝΑΤΟ και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ– σε παρατεταμένο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο και πολιτική αβεβαιότητα.

Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι το κόμμα της θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, καλώντας τους ψηφοφόρους να αποφύγουν «ένα απόλυτο τέλμα» δίνοντας στο RN σαφή εντολή να κυβερνήσει και διασφαλίζοντας ότι ο 28χρονος «υπολοχαγός» της, Ζορντάν Μπαρντελά θα γίνει ο επόμενος πρωθπουργός της Γαλλίας.Οι αναλυτές λένε ότι η Λεπέν έχει ωφεληθεί από την οργή του κοινού για τον Μακρόν, του οποίου οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων έχουν τονώσει την οικονομία, αλλά θεωρείται από πολλούς ψηφοφόρους ότι αγνόησε τις ανησυχίες τους για το κόστος ζωής και την επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενες εντάσεις και πολλαπλά περιστατικά βίας, με περισσότερους από 50 υποψηφίους και ακτιβιστές της εκστρατείας να δέχονται σωματικές επιθέσεις. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις σε ολόκληρη τη Γαλλία και κατήγγειλε αυτό που περιέγραψε ως «ένα κλίμα μεγάλης βίας κατά της πολιτικής και όσων αντιπροσωπεύει».

Ένα δεκαπενθήμερο πριν η Γαλλία πρόκειται να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, περίπου 30.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι, αναπτύχθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποτρέψουν πιθανές αναταραχές μετά τις εκλογές ενώ οι διαδηλώσεις στους δρόμους έχουν απαγορευτεί έξω από το κοινοβούλιο.

16:50
Νατάσα Παυλοπούλου

Τα 5 σενάρια της επόμενης ημέρας στη Γαλλία

Υπάρχουν πολλά σενάρια που θα μπορούσαν να διαδραματιστούν απόψε, όταν κλείσουν οι κάλπες. Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση (RN) μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία –ή σχεδόν αρκετή για να μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια λίγων ανεξάρτητων ψήφων στην Εθνοσυνέλευση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος Μακρόν θα καλέσει τον Ζόρνταν Μπαρντελά να γίνει πρωθυπουργός. Αν αποδεχθεί, το RN θα σχηματίσει κυβέρνηση και η χώρα θα μπει σε μία τεταμένη περίοδο «συγκατοίκησης» με πρόεδρο και κυβέρνηση σε διαρκή σύγκρουση. Η απειλή για βίαιες διαδηλώσεις στο δρόμο θα είναι στο μέγιστο επίπεδο.

Δεύτερο σενάριο, το RN θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι αρκετές για να αποκτήσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά θα αρνηθεί, γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί με την πρώτη ψήφο δυσπιστίας.

Στη συνέχεια, θα γίνουν προσπάθειες για να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός που θα κυμαίνεται από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και το κέντρο των Μακρονιστών, έως τα κεντροαριστερά στοιχεία της συμμαχίας του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NPF).

Αυτές οι συνομιλίες είναι πιθανό να διαρκέσουν εβδομάδες (και μπορεί να μην πετύχουν ποτέ), οπότε ο Μακρόν θα ζητήσει ένα τέχνασμα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να απολαύσει η χώρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις καλοκαιρινές διακοπές. Η σημερινή κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, με ή χωρίς πρωθυπουργό Ατάλ. Αυτό είναι μακράν το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Τα επόμενα τρία είναι απίθανα.

Τρίτον, το αριστερό NPF σημειώνει μια έκπληξη νίκη. Τέταρτον, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη πλειοψηφία για οποιαδήποτε ομάδα στο κοινοβούλιο, ο Μακρόν θα διορίσει μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση που θα αποτελείται από ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μη πολιτικούς. Πέμπτον, αντιμέτωπος με μια μεγάλη νίκη του RN και την αποτυχία όλων των σχεδίων του, ο Μακρόν θα παραιτηθεί.

16:31
Νατάσα Παυλοπούλου

Ζορντάν Μπαρντελά: Ο 28χρονος «αστέρας» του κόμματος Λεπέν

Σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο Ζορντάν Μπαρντελά βοήθησε να γίνει η ευρωσκεπτικιστική «Εθνική Συσπείρωση» η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Και τώρα θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Αφού οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν ισχυρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο Μπαρντελά στράφηκε στους υποστηρικτές του για να δώσει στο κόμμα τους την απόλυτη πλειοψηφία στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο που θα επέτρεπε στο αντιμεταναστευτικό, εθνικιστικό κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, με τον Μπαρντελά στο τιμόνι.

Ο ίδιος είναι μέρος μιας γενιάς νέων που προσχώρησαν στο κόμμα υπό τη Μαρίν Λεπέν τη δεκαετία του 2010, αλλά πιθανότατα δεν θα το είχαν κάνει υπό τον πατέρα της, καθώς εκείνη λείανε τις γωνίες του και άλλαξε την ακραία ρητορική

15:45
Νατάσα Παυλοπούλου

Συμφωνίες της τελευταίας στιγμής κατά της «Εθνικής Συσπείρωσης»

Πολλοί υποψήφιοι έκαναν βιαστικές συμφωνίες για να προσπαθήσουν να ανακόψουν την επέλαση την «Εθνικής Συσπείρωσης» και τη συγκέντρωση απόλυτης πλειοψηφίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν συμφωνίες για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη συντριπτική νίκη του κόμματος Λεπέν στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς είπε ότι το κόμμα της θα ηγηθεί της κυβέρνησης μόνο εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία - ή βρεθεί κοντά σε αυτήν.

Ένας άνευ προηγουμένου αριθμός υποψηφίων που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο από την αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» και από τους αποδυναμωμένους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμερίστηκαν για να ευνοήσουν τον υποψήφιο που είναι πιο πιθανό να κερδίσει έναντι ενός αντιπάλου του RN.

Σύμφωνα με καταμέτρηση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, περίπου 218 υποψήφιοι που είχαν δικαίωμα να διαγωνιστούν στον δεύτερο γύρο αποχώρησαν. Από αυτούς, οι 130 ήταν αριστεροί και οι 82 προέρχονταν από την υπό την ηγεσία του Μακρόν κεντρώα συμμαχία «Mαζί».

14:40
Νατάσα Παυλοπούλου

Ψήφισε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Eμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο Toυκέ της βόρειας Γαλλίας και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στο Βανβ, στη διοικητική περιοχή της Ιλ-ντε-Φρανς. Όπως και την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας τοποθέτησε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη στην πόλη Τουκέ-Παρί-Πλαζ, στο Πα-ντε-Καλαί.

Εκτός από τον αρχηγό του κράτους και τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Eρίκ Σιοτί ο οποίος ψήφισε στη Νίκαια νωρίτερα μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει στις κάλπες αρκετά κορυφαία στελέχη της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ο Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στο Tulle, στο Corrèze, όπου το όνομά του βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του δεύτερου γύρου. Η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν στο Βίρ στο Καλβαντός της Νορμανδίας, όπου δίνει μάχη για να κρατήσει τη θέση της.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, από την πλευρά του, ψήφισε στη Χάβρη. Δεν είναι υποψήφιος, αλλά ανακοίνωσε ότι θα ψήφιζε τον κομμουνιστή υποψήφιο στην εκλογική του περιφέρεια για να ανακόψει την πρόοδο της «Εθνικής Συσπείρωσης».

13:49
Σωτήρης Σκουλούδης

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 η συμμετοχή έως το μεσημέρι

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καταγράφει άνοδο σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και ανέρχεται σε 26,63% έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι στον σημερινό δεύτερο γύρο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το 2022 ανερχόταν σε 18,99%, ανέφερε το υπουργείο.