Live

LIVEBLOG: Νίκη της Λεπέν, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία - Ρεκόρ συμμετοχής από το 1981

Εκλογές στη Γαλλία: Η Γαλλία ψήφισε μαζικά στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη για την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, χωρίς ωστόσο  απόλυτη πλειοψηφία και όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα παραμένουν ανοικτά. Το ποσοστό συμμετοχής είναι το υψηλότερο από το 1981
Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει τις γαλλικές εκλογές
Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει τις γαλλικές εκλογές
AP
4'

Επιβεβαιώνονται όπως όλα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν εδώ και καιρό νίκη της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο και τελευταίο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε στο τέλος Μαίου, ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές.

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, τα exit polls της βελγικής εφημερίδας «La Libre» εμφανιζουν το κόμμα της Λεπέν να κόβει πρώτο το νήμα και στον β’ γύρο των εκλογών με 200 έδρες (θα χρειαζόταν άλλες 89 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία). Η συμμαχία των αριστερών του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν «Μαζί» (Ensemble) η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες. Στη τετάρτη θέση ακολουθούν οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Δεύτερο exit poll του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Harris προβλέπει 210-260 έδρες για το κόμμα της Λεπέν. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν κοντά στο 60% στις 17:00 (18.00 ώρα Ελλάδος), το υψηλότερο ποσοστό από το 1981– με τη συνολική συμμετοχή να εκτιμάται περίπου στο 67,1%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos. Οι κάλπες θα αναδείξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας, ο οποίος πιθανότατα θα προέρχεται από το κόμμα ή τον συνασπισμό που θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες.

Οι συνολικά 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εκλέγονται για πενταετή θητεία, ενώ σήμερα διακυβεύονται 501 έδρες μετά την εκλογή δεκάδων βουλευτών από τον πρώτο γύρο της 30ης Ιουνίου. Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν προηγήθηκε με το 33% των ψήφων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με την αριστερή συμμαχία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με σχεδόν 28% και τους Μακρονιστές στην τρίτη θέση με 20%.

Ποσοστό συμμετοχής ρεκόρ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πιθανό να επηρεάσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την άμυνα της Ουκρανίας, την παγκόσμια διπλωματία και την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ, ενώ πιθανώς θα αποδυναμώσει την επιρροή του Μακρόν κατά τα τρία χρόνια που του απομένουν στην προεδρία.

Οι τελευταίοι εκλογικοί σταθμοί στις μεγάλες πόλεις κλείνουν στις 8 μ.μ (21.00 ώρα Ελλάδος), με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται αργά την Κυριακή. Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ και τους ηγέτες των κομμάτων του κεντρώου συνασπισμού του, δήλωσαν πηγές κοντά στον Μακρόν, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μιάμιση ώρα πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου

Περίπου 30.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν εν τω μεταξύ σε όλη τη Γαλλία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εντάσεις μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Οι καταστηματάρχες στις μεγάλες πόλεις προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα, σφραγίζοντας ερμητικά τις περιουσίες τους για να αποτρέψουν ζημιές από ταραχοποιούς

Η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενες εντάσεις και πολλαπλά περιστατικά βίας, με περισσότερους από 50 υποψηφίους και ακτιβιστές της εκστρατείας να δέχονται σωματικές επιθέσεις. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις σε ολόκληρη τη Γαλλία και κατήγγειλε «το κλίμα βίας κατά της πολιτικής και όσων αντιπροσωπεύει».

Το RN αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, όλα δείχνουν όμως οτι θα υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας που θα έδινε την πρωθυπουργία στον 28χρονο προστατευόμενο της Μαρίν Λεπέν Ζόρνταν Μπαρντελά. Ένα μετέωρο κοινοβούλιο θα έπληττε σοβαρά τον Μακρόν, προεξοφλώντας μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ένα πολιτικό αδιέξοδο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

France Election

Το λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο» συσπειρώθηκε για να ανακόψει την επέλαση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Λεπέν και να το εμποδίσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Ακόμη και ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν μεγάλη νίκη για το κόμμα της Λεπέν καθώς θα υπερδιπλασίαζε τις έδρες του σε σχέση με το απερχόμενο κοινουβούλιο (88). Ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν προβλέπεται να συγκεντρώσει το πολύ 148 έδρες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια τετραμερής αριστερή συμμαχία που κυριαρχείται από τη ριζοσπαστική αριστερά «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, αναμενόταν να κερδίσει από 145 έως 175 έδρες και να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στη νέα συνέλευση. Ο Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές πριν από λιγότερο από ένα μήνα, αφού το στρατόπεδό του υπέστη ταπεινωτική ήττα στις ευρωεκλογές, θα περάσει όπως όλα δείχνουν τα τελευταία τρία χρόνια της προεδρίας του χωρίς σαφή κυβερνητική πλειοψηφία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή